Premda ih mnogi obožavaju, ova četiri dodatka jelima nam uništavaju krv

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2022. u 10:09
Foto: Pixabay

Naizgled obični začini i dodaci jelima mogu sadržavati veliku količinu šećera.

Stres, nedostatak sna i prehrana su glavni faktori koji povećavaju razinu šećera u krvi. Posebno treba izbjegavati određene aditive u hrani da biste spriječili ovaj zdravstveni problem, piše B92.

“Kao i većina prehrambenih proizvoda, naizgled obični začini i dodaci jelima mogu sadržavati veliku količinu šećera. Iz tog razloga je važno da uvijek pročitate sastav. Ako vidite da proizvod sadrži sirup, dekstrozu ili melasu, nemojte ga kupovati”, rekao je nutricionista Laura Burak za  EatThis.

Dakle, dodaci za hranu koje trebate izbjegavati su:

Kečap

“Većina kečapa na tržištu sadrži dodatni šećer, obično u obliku kukuruznog sirupa s visokim sadržajem fruktoze. Poznato je da konzumiranje kukuruznog sirupa dovodi do pretilosti, inzulinske rezistencije i dijabetesa. Dakle, budite svjesni izvora šećera i obavezno provjerite koliko grama šećera ima u kečapu koji planirate kupiti”, objašnjava Burak.

Senf

Obratite pažnju jer proizvođači senfu često dodaju šećer kako bi poboljšali njegov okus. U posljednje vrijeme sve je popularniji med sa senfom, ali ni on nije naročito dobar za zdravlje.

“Možda mislite da je senf s medom zdraviji, ali to je daleko od istine. Med je samo ‘izgovor’ da se proizvodu doda još više šećera”, rekla je ona.

Dresinzi/preljevi za salatu

Sve vrste preljeva/dresinga za salatu koje možete pronaći u trgovinama su nezdrave jer smanjuju nutritivnu vrijednost zdravog obroka. Nutricionistica smatra da je najbolja opcija da sami napravite preljev jer ćete samo tako biti sigurni da nema puno šećera.

Teriyaki umak

Osim šećera, ovaj umak sadrži i aditive kao što su kukuruzni škrob i kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze, koji, naravno, negativno utječu na razinu šećera u krvi.

Komentirajte prvi

New Report

Close