Noćna mora mnogima: Otkriveno zašto se debljamo nakon dijete

Autor: Poslovni.hr , 19. prosinac 2022. u 12:27
Foto: Unsplash

I dok se uvijek mislilo da je krivac povratak starim navikama i namirnicama s mnogo kalorija, istraživači su sada dokazali zašto nam se to događa.

Povratak kilograma nakon dijete je za mnoge noćna mora. I dok se uvijek mislilo da je krivac povratak starim navikama i namirnicama s mnogo kalorija, istraživači su sada dokazali zašto nam se to događa. Krive su bakterije.

Prema studiji provedenoj na miševima, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Metabolism, vraćanje kilograma nakon dijete može biti uzrokovano povećanjem određene vrste crijevnih bakterija tijekom “perioda konzumiranja hrane”, piše N1.

Istraživači su koristili deset različitih planova ishrane da bi istražili ulogu kalorijskog unosa na gubitak i dobivanja težine kod miševa. Autori studije su uspjeli utvrditi da je naglo proširenje struka životinja povezano s promjenama u količini masti koju crijeva apsorbiraju poslije dijete, a ne sa stvarnim povećanjem kalorijskog unosa, Na primjer, otkrili su povećanu apsorpciju lipida u crijevima, povećan anabolizam lipida u bijelom masnom tkivu (VAT) i smanjenu ukupnu oksidaciju lipida, što je sve povezano s pretilošću, tijekom ponovnog konzumiranja hrane nakon dijete.

Da bi istražili može li se ovo ublažiti prehranom, autori studije su hranili neke miševe visokoproteinskom ishranom tijekom ponovnog uzimanja hrane, dok su drugi prekršili niskokalorični režim redovnom proteinskom prehranom. Ohrabrujuće je to da je prehrana s visokim sadržajem proteina spriječila brzo dobivanje masti i čak omogućila životinjama da zadrže reducirane kilograme tijekom ponovnog konzumiranja hrane.

Nakon analize crijevnih bakterija glodavaca, istraživači su otkrili povećanje od 50 posto određenog soja Lactobacillus kod životinja koje su dobivale redovnu proteinsku prehranu dok su se konzumirale hranu. U međuvremenu se činilo da konzumiranje hrane s visokim sadržajem proteina značajno potiskuje ovo povećanje.

Da bi potvrdili ulogu Lactobacillusa u povećanju tjelesne težine nakon dijete, autori su koristili penicilin da ubiju ovaj soj bakterija u crijevima miševa. Naravno, ovo je oslabilo apsorpciju lipida u crijevima, smanjilo unos masnih kiselina u VAT i smanjilo nakupljanje tjelesne masti nakon dijete. Nasuprot tome, miševi kojima je nedostajao mikrobiom pokazali su povećanu apsorpciju masti i brzo povećanje tjelesne težine nakon tretmana s Lactobacillusom.

Sumirajući svoja otkrića, istraživači objašnjavaju da je “konzumiranje hrane nakon kratkotrajnog ograničenja praćeno povećanjem intestinalnih laktobacila i njegovih metabolita, što doprinosi poboljšanoj apsorpciji lipida u crijevima i povećanju masne mase nakon dijete”.

Međutim, kako se navodi, ponovno konzumiranje visokoproteinske hrane nakon kratkotrajnog ograničenja u prehrani smanjuje apsorpciju lipida u crijevima i potiskuje akumulaciju masti sprečavajući rast laktobacila.

Kada je u pitanju primjena na ljudima koji možda žele izgubiti višak tjelesne težine, autori studije kažu da je “visokoproteinska prehrana poslije dijete, vjerojatno primjenjiva strategija koja može ublažiti štetne efekte prekida dijeta”.

Komentirajte prvi

New Report

Close