Mršavljenje bez dijete: Ove biljke pospješuju probavu, ubrzavaju cirkulaciju i utječu na rad crijeva

Autor: Poslovni.hr , 02. prosinac 2022. u 12:25
Foto: Unsplash

Prokinetičke biljke potpomažu probavu tako što olakšavaju prolaz sadržaja kroz crijeva.

Takozvane prokinetičke biljke potpomažu probavu tako što olakšavaju prolaz sadržaja kroz crijeva, a među njima su dvije najefikasnije, javlja B92.

Đumbir

Đumbir je prokinetička biljka broj jedan prema travarima. Osim što modulira inflamatorni odgovor, ima antivirusni efekt i stimulira cirkulaciju, efikasno stimulira pokretljivost u probavnom traktu.

Od davnina se koristi za liječenje probavnih tegoba, a istraživanja su pokazala da može pojačati i ubrzati pražnjenje crijeva, što je vrlo korisno za osobe koje pate od gastropareze. Dokazano je da đumbir utječe na enzime tripsin i pankreasnu lipazu tijekom procesa probave, što ubrzava pokretljivost i pražnjenje želuca.

Artičoka

Ovo je još jedna prokinetička biljka koja pomaže da se ubrza pokretljivost probavnog trakta. Dok đumbir više djeluje na pokretljivost crijeva u cjelini, artičoka jače djeluje na pokretljivost tankog crijeva, stimulirajući lučenje žuči i olakšavajući probavne enzime da efikasnije razgrađuju hranu, probavljaju masti i apsorbiraju vitamine.

Odličan je izbor ako imate problema s neredovnom stolicom ili imate poteškoća s probavljanjem hrane. Artičoke se mogu ugraditi u različite recepte, od salata i umaka do priloga i variva od povrća, a preporučeni dnevni unos artičoka za optimalan efekt na probavu je 30-38 g dnevno za muškarce i 21-25 g dnevno za žene.

Komentirajte prvi

New Report

Close