| Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
|---|---|---|---|---|---|---|
RIVP |
6,42 |
120.444 |
18,756 |
6,38 |
6,44 |
1,58%
|
@gonzales,
Mediji kao mediji. Svasta pisu i tocnost i netocnosti i zutilo i nezutilo. Vecina stvari koje prenose po meni ne zasluzuje nikakvu senzacionalnost kakvom je oni oslikavaju jer se pokazalo da nikakav breakthrough u nicemu nije napravljen a procitali smo barem 15 puta “Senzacionalno, na pragu….”.
Ali mediji nisi tu izmislili virus, niti mjere niti su znanstvenike natjerali da mjere uvedu. Sasvim obratno. Ova kriza je vodjena od znanstvenika i samo od znanstvenika. VIdis da vecina medija trenutno place pa se mjere ne ukidaju.
Za sta su to mediji konkretno krivi?
naravno da nisu mediji krivi, oni od toga zive i to im je posao. Ja sam naveo prenosenje iz medija…” da pojedini strucnjak ili znanstvenik MISLI da bi MOGLO da bude.”.dobro ili lose nebitno sada.
Mi se moramo voditi konkretnim stvarima i stvarima koje se desavaju, a cinjenica je da se desava popustanje mjera i otvaranje hotela od Grcke do Njemacke i Poljske od prije par dana.. Ne da netko misli da ce se desiti, nego se desava. Grcki ministar je zvanicno dozvolio dolazak turista i to nije fake news to je cinjenica koja se desava. Pitanje dana je kada ce to bit kod nas objavljeno.
Naravno, treba bit realan i reci da ono najvaznije za nas je otvaranje granica, odnosno nacin dolaska turista, ali sam siguran da se na tome radi, prevelik je ulog u igri da to ne bude…
Dok pisem ovaj post, upravo na dneviku izjava da ce turisti najvise birati blize destinacije sa najboljom epidemioloskom situacijom A znamo u kojoj regiji nema jako dugo nijednog slucaja i gdje su hoteli i kampovi Valamara.
Nemojmo zaboraviti koliko je pala cijena ove dionice zbog straha da sezone nece biti.
heh, prevelik ulog kazes. Upravo su ti sve drzave pokazale da su spremne daleko veci ulog staviti svjesno u induciranu komu da se spase od virusa. A taj veci ulog se zove kompletno gospodarstvo. Jer onda logicno ocekivati da ce zbog 15 ili 20% gospodarstva ponovo uci u rizik avanture?
Pa pisu mediji i pozitivne stvari. Po meni i prenaglaseno. Sta znaci da ce se kampovi otvoriti 11.5? Apsolutno nista ako ih nemas kime napuniti. Vijest bi bila npr. da Njemci odustaju od mjera i krecu s putovanjima kao da nicega nema.
Po meni tu bez neki znacajnih znanstvenih saznanja se nece desiti nista znacajno drukcije nego sta se sada desava. Ja zivim vani i znam situaciju i doma i vani. Ni ovdje, ni doma niti u jednoj drugoj drzavi nitko se ne otvara bez grdih restrikcija i pripreme. Ovo vrijeme karantene drzave su samo iskoristile za pripremu za drugu fazu. Nabavile maske, respiratore. Pa nisu imali dovoljno ni briseva. Svega je falilo. Sad ide faza 2 u kojem cemo biti pripremljeniji za virus ali to je daaaleko od normale. Bit ce popustanje i stiskanje mjera do god je virus tu.
Njemci nisu nista otvarali dok nisu maske postale dostupnije. Sad u svaku trgovinu koju udjes moras imati masku. To ti je samo jedan od primjera. A list uvjeta je ogromna. Kafici ce se otvoriti ali samo do 20h (a znamo kad se najvise trosi i kad krece zabava).
Jučer je više izvora reklo – 5. mjesec gotovo ništa, 6. na kapaljku. Isto tako je rečeno da 7. i 8. neće biti prazni i da će se nešto ipak događati. To su dakako prognoze.
Ministar je jučer spominjao Slovence, Austrijance i Čehe. S tim da se s Česima još dogovara što i kako. Spominjao je i nama najbitnije Švabe. Još ništa. A Talijani će dolaziti brodovima. Što nam to govori? Da je problem tranzit.
Pad od 50% je optimističan scenarij.
To ne govorim ja, tako je rečeno.
heh, prevelik ulog kazes. Upravo su ti sve drzave pokazale da su spremne daleko veci ulog staviti svjesno u induciranu komu da se spase od virusa. A taj veci ulog se zove kompletno gospodarstvo. Jer onda logicno ocekivati da ce zbog 15 ili 20% gospodarstva ponovo uci u rizik avanture?
Tako i ja razmišljam. Mi previše gledamo sebe i svoju “propast”, našu ljetnu sezonu. A kad pogledaš širu sliku, vidiš prave razmjere ove krize i onda shvatiš koliko smo nebitni i mali u svemu tome.
puno je ovdje nepoznanica, a na primjeru Buffetta koji je prodao cijeli ulog u avio kompanijama, možete vidjeti primjer
tu je Warren ostao dosljedan sebi: ako nečem ne možeš odrediti vrijednost (kao što je rekao za bitcoin), i još ako ta klasa imovine ne zarađuje onda se sve svodi na ‘greater fool game’
ok, nije da RIVP nema vrijednu imovinu ali kolika je ona ako u ovom trenutku ne privređuje? objekti su zatvoreni a iz same kompanije navode:
– u proteklih 60-ak dana radi se na ‘restartu’ poslovanja,
– radnici su na čekanju a menadžmentu su smanjene plaće do 30%,
– svi investicijski projekti su odgođeni,
– opozvana je odluka o isplati dividende za 2019.,
– pokušavaju ‘predvidjeti očuvanje likvidnosti i poslovnog sustava do 2021. godine kada se očekuje puna normalizacija poslovanja’
tome treba dodati da nemamo pojma kad (i u kojoj mjeri) će se normalizirati:
putovanja, dolasci-odlasci stranaca (otvaranje granica), rad kafića i restorana
evo jučer gledam na RTLu kako Capak ne bi još dozvolio hakl jer puno je tu znoja i kihanja, kapljičnog prijenosa i kontakta…
Nepoznanica je dosta.
Ali na nepoznanicama se vide hrabri te se stvaraju zarade.
Ono što je poznato, poznato je svima te utoliko nije zanimljivo jer su prinosi puno manje.
RIVP je ove sezone nagrabusio, to je valjda svima jasno.
No opet, činjenica je da se situacija dosta brzo normalizira (tej je mjesec i pol prošao od lock downa), težnja svijeta je k normalizaciji i novoj prilagodbi.
Svjetsko stanovništvo je sve veće, sve više se putuje te je to postala navika i de facto obveza pojedinca.
Tako da, turizam nastavlja sve jače i jače.
A cijena od 22 kn je zaista korektna s obzirom da je prije krize bila 37 kn.
Utjecaj u potpunosti otkazane sezone nije tolik. A kompletna sezona ipak nije otkazana.
Oni što zazivaju bankrote, dokape, cijene dionice od 10,16 kn nisu svjesni što pričaju..
da, u ovaj pad sa 37 na 22 kn uračunato je kao da sezone neće biti ili da će biti možda 10-20% gostiju. svaki bolji rezultat od toga snažno će dići cijenu dionice jer ekipa pogrešno misli da će jedna loša sezona cijenu baciti na 10-15 kn!
BV je blizu 20 kn pa čak i da ništa ne zarade ove godine to se neće bitno pogoršati tako da od tog pada kojem se mnogi nadaju neće biti ništa pa čak i da u sezoni bude samo 10% gostiju (što naravno da neće biti nego puno puno više)
Invest
Može neka gruba procjena rezultata Rivp za ovu godinu i prvi kv iduće. Ako netko napiše da očekuje pljusak i oluju to ne znači da on to i zaziva. Zapravo svima je u interesu da Valamar što prije počme raditi normalno.
mislim da je to gotovo sigurno. Danas je stigla obavjest da se najvjerojatnije propusnice ukidaju sljedeci tjedan. Automatski je vec tjedan iza moguce na odmor u Valamar obzirom da se Valamar hoteli i kampovi otvaraju 18.5. To je gotovo sigurno za Hr gradjane, ostaje nam samo da vidimo kako ce se dogovoriti vezano za dolazak turista iz Europe.
Senzacionalan uspjeh: Dokazali smo djelovanje antitijela, na putu smo lijeka za COVID-19
Kako stoji u medijskim napisima medija u Njemačkoj, lijek koji prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain i kolege razvijaju od prepoznatih antitijela trebao bi biti spreman ujesen
Tako je, treba se potpuno izolirati od strucnih procjena o mogucih i dvije sezone upropastene. Pa i vise cak da.
Treba isto tako potpuno zanemariti sta ce ovakve mjere napraviti ekonomiji generalno. Sta ce biti sa kupovnom moci, koliko ljudi ce biti bez posla itd. Sta ce onda biti sa cijenama u turizmu a krediti se znas ne smanjuju kako se cijene u turizmu smanjuju nego vracas onu cifru koju si posudio.
Treba isto tako zanemariti procjene da ce ovo biti najveca depresija u zadnjih 100g.
Naljepse je misliti da ce ova godina biti malo losija a od naredne vozimo po starom bez ikakvih posljedica.
E da mi to netko tako potpise i ja bih odmah uzeo rivp po ovoj cijeni i mirno spavao.
Ako turizam ostane na domacim gostima mislim da hoteli nece ni otvarati. Juce si mogao cuti strucne procjene da domaci gosti niti brojcano koliko nas ima niti financijski nisu niti blizo u mogucnosti uljepsati sezonu.
E sad koliko ce stranaca htjeti doci i koliko cemo ih mi i po kojim uvjetima pustiti u zemlju to je pitanje za milion dolara u ovom trenutku i kad se to bude znalo bit ce puno toga vise jasnije. Pred par dana su najavili pcr testove koje ces morati imati. Sumnjam da ce to moci implementirati (preskupo i kontraproduktivno) ali namjera se vidi u kojem to smjeru ide jel?