Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

RIVP (Valamar Riviera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska RIVP (Valamar Riviera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 23.12.2025. u 06:02
Oznaka Vrijednost Promet Količina Kupovna Prodajna Promjena
RIVP
6,42
120.444
18,756
6,38
6,44
1,58%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Dunlop, 26.03.2020. u 13:49

@invest,

Ne znam kojom matematikom se sluzis ali trenutno po sluzbenim podacima 488,428 zarazenih a 22067 umrlih. A to je jos uvjek 4.5%.

Koliko ce biti na kraju ja mislim manje od toga jer npr. Njemacka ima puuno manje Italija  10% pa treba vidjeti zasto i kako ali ne vjerujem da ce biti na kraju da svaki 25-ti umre.

Ali da je i svaki 100ti uz ovakvo sirenje, trajanje bolesti i nuznost bolnickog ljecenja, svaka veca rasirenost vodi u kolaps zdrastvenog sustava i kaos gdje ljecnici moraju odabrati tko umire a tko ne.

Dobro, jel ti stvarno trebam pojašnjavati službene statistike?

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Dakle:

Imamo 510. 645 slučajeva

23.038 umrlih

122.235 izliječenih

365.372 aktivnih slučajeva (od kojih je 5,6% kritično)

Dakle, smrtnost u zaključenim slučajevima je 5%.

Ali to nije ukupan broj mrtvih s obzirom da je još aktivno (liječi se, kritično) 71 % zaraženih.

Ti griješiš jer uzimaš broj mrtvih/broj zaraženih= postotak smrtnosti.

Ali to je potpuno krivo jer je, ponavljam 71% !!! još uvijek aktivnih slučajeva.

Ali sve lijepo piše na ovoj stranici.

Kad se već priča o tome, ja vidim situaciju ovako – smrtnost je u principu nebitna, već broj novo zaraženih. A on se u Italiji ipak ne smanjuje, a u ostalim većim EU državama raste.

Imajući to na umu, pitanje je kad će se granice otvoriti i dopustiti kretanje. Idućih mjesec dana neće. Država će nam bankrotirati.

Oni koji se ne sjećaju prošlosti, osuđeni su da je ponavljaju.

@Invest

Tamo upravo pise:

Once an epidemic has ended, it is calculated with the formula: deaths / cases.

I sada se racuna tako ali sada to ne daje  precizan broj (ljepo ti pise da trenutno : A precise estimate of the case fatality rate is therefore impossible at present) dok se to ne razbuja i dok imamo tako razlicite omjere u razlicitim zemljama sta nemoze biti. Npr. da Italija ima ogroman broj zarazenih i ogroman broj mrtvih (postotno i apsolutno).

Ukupan broj zarazenih je 510k. U njemu je sadrzan i tih 71% zarazenih tako da to ne treba izdvajati.

Tako da najbolji broj do kojeg sada mozes doci je broj mrtvih/ukupan broj zarazenih a to je 23592/519899 (u 18:50) a to je 4.5% i kao sto rekoh prije kasnije ce se to debelo smanjivati jer Italija je veliki tezinski faktor tu sa velikim brojem mrtvih sta nije niti blizo u ostalim zemljama i za ocekivati je da ce jako rasti broj zarazenih ali ne i broj mrtvih i na kraju to moze pasti i do 1 i nesto % mozda i manje.

Ama bas nigdje nisam vidio tvojih 8% smrtnosti. U Kini je bilo u Wuhanu 4,9.

WHO je sa 3.3 izracunao oko 3.4.

Dunlop, 26.03.2020. u 20:05

@invest

Tamo upravo pise:

Once an epidemic has ended, it is calculated with the formula: deaths / cases.

I sada se racuna tako ali sada to ne daje  precizan broj (ljepo ti pise da trenutno : A precise estimate of the case fatality rate is therefore impossible at present) dok se to ne razbuja i dok imamo tako razlicite omjere u razlicitim zemljama sta nemoze biti. Npr. da Italija ima ogroman broj zarazenih i ogroman broj mrtvih (postotno i apsolutno).

Ukupan broj zarazenih je 510k. U njemu je sadrzan i tih 71% zarazenih tako da to ne treba izdvajati.

Tako da najbolji broj do kojeg sada mozes doci je broj mrtvih/ukupan broj zarazenih a to je 23592/519899 (u 18:50) a to je 4.5% i kao sto rekoh prije kasnije ce se to debelo smanjivati jer Italija je veliki tezinski faktor tu sa velikim brojem mrtvih sta nije niti blizo u ostalim zemljama i za ocekivati je da ce jako rasti broj zarazenih ali ne i broj mrtvih i na kraju to moze pasti i do 1 i nesto % mozda i manje.

Ama bas nigdje nisam vidio tvojih 8% smrtnosti. U Kini je bilo u Wuhanu 4,9.

WHO je sa 3.3 izracunao oko 3.4.

Da, ali oni primjenjuju formulu na zaključene slučajeve, u Kini je smrtnost 4,9 %, ali i dalje postoji 3947 slučajeva koji su aktivni od kojih će neki umrijeti.

Ali Kina je kamilica.

Ti jednostavno ne čitaš dobro podatke ili procjenjuješ da će svi aktivni slučajevi preživjeti?

Closed cases: 146.914

Deaths: 23.593 (16%)

Active cases: 373.480

Serious or critical : 5%

Kako sam došao do 8%?

23593 već mrtvih + 19.243 (kritični ili 5% preostalih aktivnih) =42.836/518.394 (ukupan broj slučajeva) =8.3%

Eto.

Ovo su sve službeni podaci.

Odakle si ti dobio svoje postotke?

Činjenica je da se smrtnost broji na kraju.

Ali za sad smo tu negdje.

Još jednom, sam sebi uskačeš u riječ: Once an epidemic has ended…

Ali kad je epidemija završena? Onda kad se zadnji slučaj okonča (ozdravljenjem ili smrću).

Trenutno je 72 % slučajeva aktivno sa neizvjesnim ishodom.

Više čude razni omjeri smrtnosti u raznim zemljama, možete klinuti na svaku zemlju posebno pa vidjeti podatke.

Npr Italija:

80.589 zaraženih

8.215 umrlih

10.361 ozdravilo

18.576 je slučajeva zaključeno (ozdravljenjem ili smrti) što daje smrtnost od 44 %.

Od ostalih 62.013 slučajeva je 6 % kritično.

To talijanima daje trenutačnu grubu procjenu smrtnosti od 27 %.

Vjerojatno će u konačnici biti oko 20 % ili nešto malo manja.

Dok u Njemačkoj je smrtnost vrlo vrlo mala. U Španjolskoj velika. Itd..

Ali podaci su egzaktni, nema puno filozofije. I nije mi jasno kako ti nije jasno.

Prije izračuna stope smrtnosti morate shvatiti da “total cases” nije pravi izbor riječi već bi tu trebalo stajati nešto poput “poznata brojka pozitivnih na testiranje” što je ogromna razlika i samim time stopa smrtnosti nije ni približna tom postotku koji vi trenutno spominjete jer broj smrtnih slučajeva je potvrđena činjenica dok nitko sa sigurnošću ne zna ni približan broj zaraženih pa su ti izračuni teška glupost.

Do jučer privatne klinike iz USA nisu bile u obvezi prijavljivat broj pozitivnih slučajeva a takvih slučajeva kao i onih koji su već preboljeli virus a da nisu bili ni svjesni da su zaraženi je zasigurno ogroman pa je to još jedan razlog zbog čega “total cases” brojka nije relevantna.

Jedan članak s ovog portala koji vjerojatno nije daleko od istine:

https://www.poslovni.hr/svijet/znanstvenici-s-oxforda-smatraju-da-je-korona-vec-dva-mjeseca-u-britaniji-i-da-ju-je-preboljelo-30-milijuna-stanovnika-4222005

Realnu stopu smrtnosti ćemo znati možda za godinu-dvije i konkretno za RIVP ta brojka je skoro pa nebitna. Burze su trenutno izrazito nestabilne i funkcioniraju na način da jedan običan tweet by Trump može srušit kompletnu burzu te se na isti način kompanije kao primjerice Boeing prema kojoj je RIVP kap u moru pumpaju +100% u roku od 2-3 dana. U trenutnoj situaciji nije nemoguće da dionica Valamara ode na 30 kn ili pak padne na 15 kn doslovce preko noći.

U vremenu ovakve volatilnosti čekati u kešu bolje dane je strategija koja bi se mogla pokazati kao totalni promašaj jer kako sam već prije spomenuo, kupovna vrijednost novca će svakim danom biti sve manja s obzirom na enormne količine dolara koje se sad nekontrolirano “printaju” i dijele praktički besplatno kako bi se stvorila neka lažna slika kako je stvar pod kontrolom.

Osobno smatram da Trump samo baljezga gluposti i kupuje vrijeme i ukoliko dođe do još jednog pada burze tu bi mogla bit prilika da se dodatno podeblja portfelj sa RIVP dionicama na nižim razinama ali meni osobno je već i cijena ispod 20 kn bila dobra za ulaz jer je nemoguće sa sigurnošću predvidjet što nas “sutra” čeka.

@invest,

Ljepo si ti to pozbrojio 😀

Mrtvima pribrojio i ozbiljne i kriticne slucajeve bez da pojma imas koliko ozbiljnih  umire a lako moze biti da od tih tvojih 5% cak 95% prezive.

Znaci upotrijebio si prvo metodu koja u dobar virusa je prilicno netocno a onda tom jako nepreciznom broju pribrojio tih 5% koji su vrlo vjerovatno daaaaleko od broja mrtvih.

Plus jos kad pogledas death rate po  zemljama koje su imale bolje mjere od Italije gdje je smrtnost daaaleko manja od 4% (jedino ta italija i donekle spanjolska strse) cudi me kako mozes izvaliti brojku od 8% mrtvih.

Ali nebitno trenutno, na kraju ces vidjeti naravno da ce ta brojka biti znacajno manja od 4%. Vjerovatno kako sam cuo od pravih znanstevnika oko 1% a svojih 8% mozes zaboraviti.

Za nase gospodarstvo i svjetsko i puno manje brojke smrtnosti ako ovo potraje ce biti devastirajuce.

Bit ce zanimljivo gledati rasplet. Kad gledas Trumpa to samo sta nije zavrsilo. Svi znanstvenici oko njega govore da nam treba jos mjesec dva da bi vise znali a on nakon tjedan dana zatvaranja vec drhti i htio bi otvoriti gospodarstvo.

Dunlop, 27.03.2020. u 07:48

@invest,

Ljepo si ti to pozbrojio 😀

Mrtvima pribrojio i ozbiljne i kriticne slucajeve bez da pojma imas koliko ozbiljnih  umire a lako moze biti da od tih tvojih 5% cak 95% prezive.

Znaci upotrijebio si prvo metodu koja u dobar virusa je prilicno netocno a onda tom jako nepreciznom broju pribrojio tih 5% koji su vrlo vjerovatno daaaaleko od broja mrtvih.

Plus jos kad pogledas death rate po  zemljama koje su imale bolje mjere od Italije gdje je smrtnost daaaleko manja od 4% (jedino ta italija i donekle spanjolska strse) cudi me kako mozes izvaliti brojku od 8% mrtvih.

Ali nebitno trenutno, na kraju ces vidjeti naravno da ce ta brojka biti znacajno manja od 4%. Vjerovatno kako sam cuo od pravih znanstevnika oko 1% a svojih 8% mozes zaboraviti.

Za nase gospodarstvo i svjetsko i puno manje brojke smrtnosti ako ovo potraje ce biti devastirajuce.

Bit ce zanimljivo gledati rasplet. Kad gledas Trumpa to samo sta nije zavrsilo. Svi znanstvenici oko njega govore da nam treba jos mjesec dva da bi vise znali a on nakon tjedan dana zatvaranja vec drhti i htio bi otvoriti gospodarstvo.

Ja sam po zbrojio službene podatke.

Za razliku od tebe koji je izvalio postotak.

Da, pribrojio sam 5 % active cases, koji su trenutno kritično.

Neki od kritiičnih će preživjeti a neki sa mild conditions ce umrijeti, ioet smo na 5 %.

Vrlo realno i točno.

Za razliku od tvojih podataka.

Svatko se može uvjeriti sam ako ne vjeruje.

A ti vjeruj Trumpu.

@invest,

Zbrojio si nesto sta se NEMOZE zbrajati ali samo ti trabunjaj svoje.

@dunlop

Ja sam samo egzaktno prenio službene podatke te napravio daljnju projekciju na temelju dosadašnjih činjeničnih podataka.

Za razliku od tebe priložio sam sve dokaze sa službenih stranica.

A to što ti ne možeš shvatiti, nije moj problem.

Čiji se ovo novci danas bacaju u vatru… vjerojatno od naših mirovina ..  🙁

@invest, dunlop

Zašto vas dvojica imate toliku potrebu raspravljati do iznemoglosti o temi o kojoj nemate pojma ni jedan ni drugi?

Igor Rudan je svakako naš najpoznatiji znastvenik koji se bavi epidemiologijom, ima svoju katedru na fakultetu u Edinburghu i jedan je od najcitiranijih hrvatskih znanstvenika na svijetu. Evo što on kaže:

”Trenutačne procjene stope umiranja od koronavirusa predstavljaju košaru u kojoj su zajedno pomiješane jabuke i trešnje. Kada koronavirus hara bolnicama, među već bolesnim ljudima s problemima, on može ubiti i jednu osobu na svakih 20. Ali kada se širi među zdravim stanovništvom, tada ubija oko jedne osobe na svakih 200. U početku epidemije, većina umrlih bit će ljudi zaraženi u bolnicama, pa će se stopa umiranja među svima zaraženima činiti većom. Vremenom će velika većina slučajeva dolaziti iz zajednice, pa će se stopa početi približavati ovoj manjoj. A ukupan potencijal virusa da učini štetu cijelom narodu ovisi znatno više o njegovu širenju u zajednici, negoli o ubijanju unutar bolnica. Zato ne treba preslikavati trenutačne stope umiranja u početku pandemije na cijele narode i njihove populacije. Ali to, čini se, ovih dana malo kome uspijevam objasniti.”

https://www.vecernji.hr/vijesti/rudan-eksluzivno-za-vecernji-list-cemu-me-do-sada-naucio-koronavirus-1385480

Dakle – očekuje pravu stopu smrtnosti debeli ispod 1%. Ali eto, vas dvojica znate bolje. Bravo.

New Report

Close