Da za to treba nova odluka skupštine i to moraju unaprijed dogovoriti sa državom zato što za dokapitalizaciju ili rušenje nominale ili spajanje dionica treba 3/4 prisutnih glasova. Tako da dalje mogu ići samo kada se dogovore.
Ali država se lako odrekne obveze, pogotovo ako ih manje ošišaju nego što su sami na prošloj htjeli smanjiti nominalu.
I takav dokap to ne bi prošlo drugoj opciji jer bi oba čeha bila protiv.
česi su se opet razdojili tako da po sonovi 25% plus 1 dionica više ne nemaju obvezu podnošenja ponude za ostale dionice …. dokapitalizacijom će steći većinsko vlasništvo…… koje bi po nominali (20 kuna) bio uspijeh …… a sve ispod 10 kuna teška pljačka mali dioničara a dakako i veliki tj. RH (samo je pitanje jel koga uopće briga …..)
Očito da su ponudili više od PPD i sad je pitanje kako će se pristupiti dokapitalizaciji tj. je li država spremna da se njen udio umanji kroz scenarij predlagan na zadnjoj GS. Ukoliko nije i mi smo na konju. Ukoliko je onda smo nagrabusili. Neizvjestan ishod.
česi su se opet razdojili tako da po sonovi 25% plus 1 dionica više ne nemaju obvezu podnošenja ponude za ostale dionice …. dokapitalizacijom će steći većinsko vlasništvo…… koje bi po nominali (20 kuna) bio uspijeh …… a sve ispod 10 kuna teška pljačka mali dioničara a dakako i veliki tj. RH (samo je pitanje jel koga uopće briga …..)
Opet se vracam na primjer Petrokemije !
Gubitak se smanji umanjenjem tem kapitala ( spajanjem dionica ) i dokap se vrsi uplatom novih dionica .
Mene bas briga ako ce mi spojit 2..3..4 dionice u jednu ako ce za godinu dana ta ista vrijedit 10..15..20 kn..t 2..3..4 puta vise..Saldo mi je na kraju isti ali je tvrtka spasena i vlasnistvu u rukama nekog kome je stalo da dobro posluje .
I ne postoje “mali” dionicari..postoje samo dionicari…vecinski..manjinski…bilo bi vrijeme da to i mediji shvate !
Pozdrav
Na zadnjoj GS sam od Uprave trazio i predlozio joj da se buduci dokap provede po nominali od 20.00kn kako novi vlasnik ne bi bio doveden u povoljniji polozaj u odnosu na nas dionicare koji smo vec ranije dokapitalizirali Djuru po nominalni od 20.00kn
Koliko mi je poznato (neka me upuceniji kolegice i kolege korigiraju ako sam u krivu, prema ZTDu nominala 1 dionice ne moze biti manja od 10.00kn i to je po meni minimalna cijena dokapa, a eventualna dodatna ponuda preuzimanja svih ostalih dionica moze biti i manja od 10.00kn, cini mi se da se radi o tromjesecnoj prosjecnoj protrgovanoj cijeni.
Mene bas briga ako ce mi spojit 2..3..4 dionice u jednu ako ce za godinu dana ta ista vrijedit 10..15..20 kn..t 2..3..4 puta vise..Saldo mi je na kraju isti ali je tvrtka spasena i vlasnistvu u rukama nekog kome je stalo da dobro posluje
Lucijane, Vasa matematika ne odgovara jednako svim dionicarima – npr meni apsolutno ne odgovara.
Ako treba, mogu dodatno i elaborirati na dva hipotetska primjera.
Ako ce se spajati dionice onda treba kupiti nakon spajanka a ne sad imati.
Vjerujem kako znacajan broj osoba na ovom Forumu vec ima dionice Djure i da ih je vecina kupila dionice po cijenama 10, 15 ili 20 puta vecoj cijeni od trenutne i u tome i je ogroman problem koji nas sve skupa muci, tisti i zbog kojeg se znojimo i mirno ne spavamo.
Kupiti dionice nakon spajanja je vrlo lako, medjutim to nece rijesiti problem postojecih dionicara a pogotovo onih kojima je prosjecna cijena kupnje bila 20, 40, 60, 80 ili ne daj Boze iznad 100kn
Hipotetski je sve moguce i dobro i lose.
Relevantno je sto je realno…a realno je da je tvrtka akumulirala stotine mil kuna gubitka..da je samo drzava odrzava u zivotu svojim “infuzijama”..sad se pojavio partner koji je zeli preuzet .Kupio odredjeni dio dionica ( po cijeni koju ne znamo ) i spreman je ulozit ( ni to ne znamo koliko ) u “podizanje” tvrtke.
Cijena dionice na zse je cca 4.5 kn . Po koliko ju je netko nekad kupovao..koliko je ona nekad vrijedila..koliko je nominala..etc..potpuno nebitno. Zasto.?..Zato jer je sve to proslost i od tad je tvrtka proizvodila samo gubitke..a to znaci da i dionicari gube..vlasnici gube..
Sad bi netko koji ulozi u tvtrku .. kupi tvrtku koja je nesolventna..ima stotine mil kuna gubitka trebao iz buduce dobiti sanirati tudje gubitke..tj nase ..!?..E to tako ne ide..
Gubitci se saniraju smanjenjem tem kapitala..spajanjem dionica i uplatom novca tj dokapom novih.
Na taj nacin ove dionice koje sad imamo imaju velike sanse da ce za god ..dvije nesto vrijedit..u protivnom nece vrijedit nista..a toje ipak neka razlika
Pozdrav
U bilanci ddjh se lipo vidi razlika između obveza i imovine razlika je oko 100 mil. kuna. Dugotrajna imovina se cijeni na cca. 300 mil. ( koliko zaposlenici vridi – bez menadžmenta dakako …e to bi trebalo biti blago ) .
Država bi trebala imati 25% i trebala bi učestovati u dokapu a pošto sad imaju 20-tak % njima je interes da se previše ne razvodne (mislim da 10 kuna za novi dokap je zadnja crta obrane ) Država sama bi trebala donijeti kroz vojni program stotine mil. kuna prihoda …. i to ima cijenu.
Realno nova nominala bi trebala biti 10 k …. a dokap najmanje 200 mil tj. izdale bi se novih 20 mil dionica ….. sveukupno bi bilo 30 mil dinica . Česi bi trebali imati novih 15 mil a država 5 mil dionica.
Česi bi u konačnici kad se pribroje dionice koje imaju trenutno imali 17-20 mil država oko 7.5 dionica … o stalo mali
Slab sam prognozer ….. recimo država je samo u kaštelanskim staklenicima izgubila stotine mil. kuna …. a ja sam mislio da je to nemoguće .
Nije ista situacija kao u KSST ……. ali tamo će pravda(za male dioničare) biti zadovoljena na EU sudu (bar se nadam da ovi specijalci što se bore u ime svih dioničara neće posustati ) .
No u priči o smanjenju kapitala država gubi utjecaj u tvrtki koja nominalno nije od strateškog značaja, ali u stvarnosti jest (sutra ćemo tenkove, patrije, … slati u Češku na remont ???). Iako od političara možemo svašta očekivati (drastični primjer INA) očekujem da će u ovom slučaju pokušati mudrije odigrati.
Dok su pokušali naštimati igru za svog igrača onda im je smanjenje TK odgovaralo. Sada je to dubiozan zahvat.
Relevantno je sto je realno…a realno je da je tvrtka akumulirala stotine mil kuna gubitka..da je samo drzava odrzava u zivotu svojim “infuzijama”..sad se pojavio partner koji je zeli preuzet .Kupio odredjeni dio dionica ( po cijeni koju ne znamo ) i spreman je ulozit ( ni to ne znamo koliko ) u “podizanje” tvrtke.
Cijena dionice na zse je cca 4.5 kn . Po koliko ju je netko nekad kupovao..koliko je ona nekad vrijedila..koliko je nominala..etc..potpuno nebitno. Zasto.?..Zato jer je sve to proslost i od tad je tvrtka proizvodila samo gubitke..a to znaci da i dionicari gube..vlasnici gube..
Sad bi netko koji ulozi u tvtrku .. kupi tvrtku koja je nesolventna..ima stotine mil kuna gubitka trebao iz buduce dobiti sanirati tudje gubitke..tj nase ..!?..E to tako ne ide..
Gubitci se saniraju smanjenjem tem kapitala..spajanjem dionica i uplatom novca tj dokapom novih.
Na taj nacin ove dionice koje sad imamo imaju velike sanse da ce za god ..dvije nesto vrijedit..u protivnom nece vrijedit nista..a toje ipak neka razlika
Pozdrav
Pozdrav
naravno da to tako ide,kao da se jedna firma prodaje i kupuje s gubitcima ,npr. opte