Ovo su istine o bateriji u vašem mobitelu: Što joj šteti, što ne i koliki joj je životni vijek

Autor: Poslovni.hr , 27. svibanj 2020. u 10:06
Foto: Getty Images

Neprekidan naglasak na duljini trajanja punjenja baterije u mobitelu jedan je i od razloga zbog kojih su brzi punjači mobitela danas sveprisutni.

Možete li reći da baterija na vašem telefonu izdrži cijeli dan bez punjenja? Ako je odgovor da, vjerujete li da će isti slučaj biti i za godinu dana? Naime, rok trajanja baterija nije izmišljotina, a pametni telefon s jakom i izdržljivom baterijom jedan je od ključnih faktora pri odluci o nabavi novog takvog uređaja kod većine kupaca, prenosi Zimo.

Neprekidan naglasak na duljini trajanja punjenja baterije u mobitelu jedan je i od razloga zbog kojih su brzi punjači mobitela danas sveprisutni. Deset minuta na brzom punjaču za mobitel može značiti razliku između gašenja dok ne dođete kući ili ograničenog rada u postavkama za maksimalno očuvanje energije u bateriji.

No brzi punjači za sobom su povukli i nova pitanja, a jedno od najbitnijih glasi, može li se njihovim stalnim korištenjem oštetiti baterija mobitela u kratkom periodu te mogu li oni oslabiti zapreminu baterije tijekom vremena? Tu je, naravno, i generalno pitanje što zapravo izaziva nepotrebno trošenje baterije u mobitelu?

U razgovoru sa stručnjacima poput znanstvenika i inženjera koji rade na razvoju baterija, Cnet donosi odgovore na ta i druga pitanja. Evo što su doznali.

Ne očekujte promjenu promjenu baterijske tehnologije tako skoro

Svi mobilni uređaji te većina osobne elektronike i električnih vozila koriste punjive litij-ionske baterije. Najveća postignuća u baterijskoj tehnologiji zapravo proizlaze iz postavki za štednju energije ugrađenih u same uređaje te od proizvodnje softvera koji upravlja punjenjem baterija i njihovim pražnjenjem na učinkovitiji način. Drugim riječima, ta rješenja zapravo čine to da korištenjem mobitela vi zapravo pijuckate onoliko energije iz baterije koliko je potrebno za određene zadatke, umjesto da neregulirano gutate energiju iz baterije.

No na nesreću po pametne telefone, električni automobili, sateliti i kućna napajanja u fokusu su usredotočenosti na produljenje baterijskog života. To su područja u kojima se očekuje da baterija daleko nadživi rok trajnosti od dvije ili tri godine, koliko obično traje u pametnim telefonima.

Ne možete prepuniti bateriju na mobitelu

Ovo je jedna od najvećih bojazni svakog korisnika mobilnih uređaja, no strah je ipak neopravdan.

Stručnjaci tvrde da je sam sustav za upravljanje baterijom u mobitelu dizajniran da prekine punjenje kad baterija dosegne 100 posto, odnosno prije nego što krene s prepunjavanjem.

Naravno, ako nešto ne valja sa samom baterijom fizički (kvar), onda je to druga priča.

Dok korisnici najnovijih iPhonea imaju softversku opciju za optimizirano punjenje baterije, korisnici Androida mogu kontrolirati punjenje pa isključiti na 80 posto, no u tom slučaju mobitel radi sa smanjenim energetskim kapacitetom, ali ne ulazi u onu po bateriju stresnu zonu.

Ne biste trebali dopustiti da vam se baterija potpuno isprazni

Pražnjenje baterije mobitela na nulu pokreće u njoj kemijske reakcije koje tijekom vremena mogu skratiti njezin životni vijek. Kako biste izbjegli potpuno pražnjenje, sustav za upravljanje radom baterije uključuje sigurnosne postavke koje gase mobitel prije nego što energija u bateriji padne na nulu.

Preporučuje se da se mobitel stavi na punjenje kad je na oko 30 posto razine energije.

Visoke temperature mogu oštetiti vašu bateriju

Pravi neprijatelj svake baterije jest toplinska energija, koja dokazano skraćuje životni vijek baterija tijekom vremena.

Već temperature od 30 Celzijevih stupnjeva mogu smanjiti učinkovitost baterije, ističe Isidor Buchmann, osnivač i izvršni direktor kompanije Cadex Electronics.

Dakle, mobitele ne bi trebalo izlagati suncu, već bi trebalo paziti da mu temperatura bude ispod razine od 30 Celzijevih stupnjeva.

Neoriginalni kabeli i punjači neće oštetiti vašu bateriju

Osim ako ne koristite punjače iz kućne radinosti ili oštećene punjače ili kabele, posve je nebitno koristite li originalne kabele i punjače za vaš mobitel.

No možete primijetiti da vam se na taj način baterija sporije puni.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close