Banke imaju sve oštrije kriterije: Građani će do kredita dolaziti dosta teže nego dosad

Autor: Poslovni.hr , 27. svibanj 2020. u 09:29
FOTO: GettyImages

Banke svojim klijentima odobravaju moratorij na otplatu kredita, svjedoče padu primanja, otežanoj naplati, dakle, svemu onome što ih potiče na dodatni oprez. Stoga su neke od njih već postrožile uvjete odobravanja kredita u dijelu procjene kreditne sposobnosti.

Kao posljedica manjih primanja i opće neizvjesnosti, pri čemu uskoro istječe i razdoblje Vladine pomoći, odnosno minimalca koji koristi velik broj tvrtki, građani se (još) nisu opustili, ne troše kao prije krize, potražnja je slabija, pa i potražnja na tržištu nekretnina na kojem se, posve razumljivo, očekuju i snažnije korekcije, jer se sada malo tko od onih koji žive od plaće usudi investirati. Ako pak netko ipak želi iskoristiti ovaj trend pada cijena imovine, a i dalje niskih kamata, ne znači da će do stambenog kredita u poslovnim bankama doći jednako lako kao prije krize.

Banke su, naime, itekako svjesne ovih trendova, na dnevnoj bazi suočavaju se s problemima svojih komitenata koji donedavno probleme nisu imali: odobravaju im moratorij na otplatu kredita, svjedoče padu primanja, otežanoj naplati, dakle, svemu onome što ih potiče na dodatni oprez. Stoga su neke od njih već postrožile uvjete odobravanja kredita u dijelu procjene kreditne sposobnosti, piše Novi list.

Iz izračuna prosjeka plaće u svrhu odobravanja kredita počinju se izuzimati razni dodaci, poput naknade za prijevoz, toplog obroka i slično, a postrožili su se i omjeri procjene vrijednosti nekretnine i iznosa kredita koji se temeljem te procjene može dobiti. U očekivanju pada cijena nekretnina, banke prilagođavaju iznose koje mogu odobriti klijentima, jer ako se, primjerice, očekuje da će cijene nekretnina do kraja godine pasti 10 do 20 posto, onda je za očekivati da će se za toliko smanjiti iznos odobrenog kredita.

Naime, banke već sada u bilancama imaju dosta »diskutabilnih« partija, u smislu »rascjepa« koji se dogodio između iznosa i kolaterala. Niske kamate i dostupnost kredita prije ove krize dizali su cijene nekretnina u nebo. Sada su cijene tih kolaterala u padu, pogoršao se općenito životni standard, a glavnice i iznosi anuiteta ostali su isti. Dio klijenata, a onda i banke, već imaju te probleme, novi im ne trebaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close