Moratorij na kredite nije besplatan: Iznos koji ćete vratiti banci bit će veći

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2020. u 08:52
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Za vrijeme moratorija korisnik kredita može plaćati samo kamate.

Zbog pandemije gotovo 40.000 građana zatražilo je od banaka moratorij na otplatu kredita. Dosad je obrađena polovina zahtjeva, banke su nudile najmanje tri, a najčešće i do šest mjeseci počeka. No moratorij nije besplatan pa će iznos koji ćete na kraju vratiti banci ipak biti veći, javlja HRT.

Zato su moratorij tražili samo oni koji su morali.

– Oni kojima je plaća smanjena, oni su u obiteljskom krugu pokušavali naći način da ne uzmu moratorij kad su vidjeli troškove povećanja ukupne cijene kredita koja će se u konačnici dogoditi, kaže Sandra Žiga, voditeljica Udruge “Franak”.

Za vrijeme moratorija korisnik kredita može plaćati samo kamate. Ako nema novca, sada ne plaća ništa, ali mu se za iznos kamata povećava glavnica nakon isteka moratorija, pa će mu mjesečni obrok biti veći. Ili će iznos platiti na kraju otplate kredita.

– Kamate se ne naplaćuju sad, one će se obračunavati i građani će to platiti, ali kod stambenog kredita to stiže tek za 10 godina. Znači, što ga dulje produljujete, nažalost, trošak moratorija mora biti veći, objašnjava Zdenko Adrović iz Hrvatske udruge banaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close