Zbog brojnih prednosti ovog napitka mogli biste se odreći jutarnje kave, imamo i izvorni recept

Autor: Poslovni.hr , 14. listopad 2022. u 11:07
Foto: Pixaby

Ovaj napitak može se piti topao i hladan, a priprema se miješanjem tradicionalnih začina u mlijeko

Zlatno mlijeko već dugo je popularan izbor u istočnim zemljama, a posljednjih godina sve češće se pije i na zapadu. Zlatno mlijeko ili mlijeko od kurkume je kremasto piće porijeklom iz Indije. Ondje je hvaljeno zbog svojih ayurvedskih ljekovitih svojstava. Ovaj napitak može se piti topao i hladan, a priprema se miješanjem tradicionalnih začina u mlijeko, piše Index.

Kako pripremiti zlatno mlijeko?

Prema tradicionalnom indijskom receptu, u 300 mililitara mlijeka dodaje se žličica kurkume, četvrtina žličice cimeta, četvrtina žličice đumbira u prahu, četvrtina žličice crnog papra i četvrtina do pola žličice gheea (pročišćeni maslac) . Napitak se prokuha i po potrebi mu možete dodati šećer i/ili med.

Napomena: Papar i ghee dodaju se kako bi se kurkuma apsorbirala u tijelu.

Koje su dobrobiti zlatnog mlijeka?

  • Može pomoći u smanjenju upale

Tri moćna začina – đumbir, kurkuma i cimet – ključni su sastojci zlatnog mlijeka i poznati su po svojim antioksidativnim svojstvima. Časopis Foods 2017. objavio je studiju koja je pokazala da je kurkumin, aktivna komponenta kurkume, posebno učinkovit u prevenciji i upravljanju širokim rasponom upalnih stanja.

Foto:: Unsplash

Đumbir i cimet nisu jednako snažni, ali također imaju antioksidativna svojstva i terapeutski potencijal.

  • Može poboljšati raspoloženje

Potrebno je provesti više istraživanja, ali preliminarne studije, poput one objavljene u Phytotherapy Researchu, pokazuju da kurkuma pomaže kod depresije.

  • Može utjecati na probavu

Đumbir je vrlo učinkovit lijek za mučnine i povraćanje. Studija iz 2011. objavljena u World Journal of Gastroenterology otkrila je da đumbir ublažava i druge simptome probavnih smetnji ubrzavanjem pražnjenja želuca.

  • Jača imunitet

Zlatno mlijeko koristi se u ayurvedskoj medicini kao lijek za prehladu, a prema studijama kurkumin posjeduje antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva.

  • Može smanjiti povišeni šećer u krvi

Postojeće studije ukazuju na pozitivne učinke koje kurkuma, đumbir i cimet mogu imati na razinu glukoze kada se uzimaju svakodnevno natašte.

  • Pomaže u podizanju kvalitete sna i smanjenju anksioznosti

Ljudi koji pate od tjeskobe te se bore s lošim snom mogli bi razmisliti o uključivanju zlatnog mlijeka u svoju rutinu prije spavanja. Istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Psychiatry pokazalo je da kurkumin djeluje na razinu serotonina u mozgu te poboljšava san i smanjuje tjeskobu.

  • Ima blagotvoran učinak na starenje

Studija objavljena 2015. u Journal of Functional Foods pokazuje da naširoko proučavani polifenolni spoj u kurkumi može pomoći u popravljanju oštećenja stanica, a to je recept za graciozno starenje.

  • Može poboljšati rad mozga

Zlatno mlijeko možda nas može zaštititi i od kognitivnog pada, a to opet duguje kurkuminu. Kliničko ispitivanje iz 2015. objavljeno u časopisu Neuropeptides pokazalo je da kurkumin povećava serumski BDNF (moždani neurotrofni čimbenik) kod žena. Niske razine BDNF-a usko su povezane s poremećajima mozga, uključujući Alzheimerovu bolest.

Foto: Unsplash

Može zaštititi od srčanih bolesti

Đumbir, cimet i kurkuma povezuju se i sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, što su rezultati brojnih studija objavljenih u stručnim časopisima, poput Journal of American Cardiology i Annals of Family Medicine.

Između ostalog, pokazalo se da uzimanje dodatka kurkumina značajno smanjuje rizik od srčanog udara kod pacijenata koji su se nedavno oporavljali od operacije srca, kao i da “konzumacija cimeta značajno smanjuje ukupni kolesterol, LDL kolesterol i trigliceride”.

  • Može pomoći u jačanju kostiju

Dok se najimpresivnije zdravstvene dobrobiti zlatnog mlijeka mogu pripisati mješavini začina koje sadrži, vrijedi napomenuti da kravlje mlijeko (koje je baza napitka) osigurava značajnu količinu kalcija i vitamina D, a to su dvije bitne hranjive tvari za koje je poznato da podržavaju zdravlje kostiju i smanjuju rizik od bolesti povezanih s kostima, poput osteoporoze.

Može li se zlatno mlijeko piti svaki dan?

Smatra se da je sigurno popiti šalicu zlatnog mlijeka svaki dan, ali ne pretjerujte jer bi moglo uznemiriti vaš želudac ili izazvati alergije, upozorava WebMD.

U koje doba dana popiti zlatno mlijeko?

Ne postoji pogrešno vrijeme za ispijanje zlatnog mlijeka, ali The Times of India kaže da se u ovom tradicionalnom piću obično uživa prije spavanja, kada je najveća vjerojatnost da ćete profitirati od njegovih umirujućih svojstava.

Komentirajte prvi

New Report

Close