Ukrašavate jela peršinom? Postoji još jedan dobar razlog zašto se stavlja na vrh jela

Autor: Poslovni.hr , 25. prosinac 2022. u 10:41
Foto: Pixabay

Dobra ideja je staviti ga u usta i polako žvakati.

Većina ljudi ostavi peršin na tanjuru jer to smatraju isključivo dekoracijom, ali bolja ideja je staviti ga u usta i polako žvakati. Osim što čisti nepce, peršun neutraliza neugodne mirise koji ostanu nakon aromatičnih jela.

Osvježavanje daha grickanjem svježeg peršina seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela znali grickati peršin. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjure u mnogim restoranima širom svijeta, piše 24sata, a prenosi City magazin.

Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svježeg ili pečenog mesa stavljali i peršin kako bi hrana bila primamljivija kupcima. Kasnije su restorani to počeli kopirati. Do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjur se stavljao peršin.

Nekim gostima to je znalo smetati jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je prije toga bila na tuđem tanjuru.

Naravno, treći razlog zašto se peršin nađe na serviranom obroku je poboljšavanje okusa hrane, ali u tom slučaju najčešće se nasjecka pa posipa po jelu koje je već na tanjuru.

Foto: Pixabay

Zašto je peršin dobar za svjež dah?

U peršinu se nalazi visoka koncentracija klorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One se počinju razvijati nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha.

Peršin je posebno dobro sažvakati nakon što pojedete jela puna češnjaka ili luka. Osim peršina, pomažu i svježa menta, bosiljak i ružmarin.

Još neke prednosti peršina:

  • djeluje kao antioksidans
  • pomaže da koža izgleda mlađe
  • pročišćava tijelo od toksina
  • otapa višak masnoća u tijelu
  • čisti bubrege
  • djeluje protuupalno
  • jača imunitet
  •  prepun je vitamina C
  • sadrži mnoge minerale

Komentirajte prvi

New Report

Close