Jedan od svakodnevnih začina čini čuda za vašu kožu, vlasište i kosu

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2022. u 10:11
Foto: Pixabay

Izvrstan je protiv bolesti, i premda se uglavnom koristi kao ukras, biljka je to s velikim ljekovitim svojstvima koja bi trebali znati.

Peršin je biljka koju možete nabaviti tijekom cijele godine, gotovo posvuda. Premda se uglavnom koristi kao ukras, biljka je to s velikim ljekovitim svojstvima koja bi trebali znati, piše Healtybuilderz.

Prednosti za kožu

Ljudi obično zanemaruju koliko je peršin dobar za kožu. Ima puno vitamina C što znači da hrani kožu, a između ostalog smanjuje bore i ožiljke. Konzumacija može pomoći u stimuliranju proizvodnje kolagena u koži, a poznato je da to dovodi do većeg obnavljanja i reprodukcije stanica, što uzrokuje brži rast nove kože koja ima ujednačeniji i glatkiji izgled.

Foto: Pixabay

Tijelo pretvara beta karoten iz peršina u vitamin A koji održava i obnavlja kožu. To čini kožu elastičnijom i skraćuje vrijeme potrebno za zacjeljivanje rana.

Briše podočnjake

Peršin je također odličan u brisanju podočnjaka. Vitamini C i K te klorofil djeluju zajedno kako bi posvijetlili područje i uklonili natečenost. Samo narežite šaku peršina i zgnječite. Iscijedite sok od toga i dodajte u to žličicu jogurta prije nego što nanesete na područje ispod očiju. Ili namočiti vatice u sok od peršina, ostavite ih na natečenoj/tamnoj regiji deset minuta, a ovaj tretman je dovoljno ponavljati dva puta tjedno.

Eugenol u peršinu je odličan protiv bakterija i gljivica. Djelotvoran je protiv akni, kožnih infekcija i prištića. Također može biti dezinficijens za pore. Konzumiranje peršina pomaže u balansiranju sebuma na masnoj koži i čišćenju pora kako bi se spriječile akne, a peršin sadrži i cink koji može kontrolirati upalu i uzrokovati regeneraciju kože te istovremeno smanjuje crvenilo i mrlje od akni.

Peršin ima i snažna antioksidativna svojstva koja štite našu kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Također može usporiti starenje odgađajući stvaranje linija i bora.

Minerali kao što su kalij, bakar, cink, mangan i kalcij u peršinu pomažu u održavanju zdravlja kože. Ocijedite sok od listova i dodajte ga u dvjesto mililitara vode. Svakodnevno pijenje ove mješavine učinit će vašu kožu zdravijom.

Pomoć masnoj koži

Za one s masnom kožom, evo kako se možete spriječiti nastanak prištića. U zdjeli žlicom zgnječite peršin te umiješajte dvije žličice meda dok med ne pozeleni. Ostavite smjesu na licu deset minuta prije ispiranja. Nanesite svoju hidratantnu kremu. Antibakterijska svojstva peršina i meda izvrsna su protiv prištića te održava kožu nahranjenom i glatkom. Preporučuje se da koristite svježi, a ne sušeni peršin.

Foto: Pixabay

Za tretman lica dodajte žlicu suhog peršina u dvjesto mililitara vode, kad prokuha pustite ga da kuha dvadesetak minuta. Nakon toga ostavite da se ohladi. Pokušajte ispirati lice dva puta dnevno. Napravite svježe mješavine svaki dan kako biste povećali učinak.

Umanjuje mrljice na koži

Također možete koristiti limunov sok i peršin kako biste smanjili tamne mrlje i diskoloracije na koži. Svežanj listova srednje veličine namočite u toplu vodu prije nego što ga sitno nasjeckate i zgnječite u mužaru. Pomiješajte žličicu limunovog soka i žlicu meda i nastavite s gnječenjem. Prije nego nanesete ovu mješavinu na lice, očistite kožu, a smjesu na licu ostavite da odstoji dvadeset minuta prije ispiranja.

Stavite šaku peršina i malo jogurta u blender i izmiksajte. Pazite da imate glatku pastu. Umiješajte žličicu zobenih pahuljica i par kapi ulja čajevca. Ostavite smjesu na licu (i vratu) petnaest minuta prije ispiranja. Učinite to tri puta tjedno kako biste uklonili mrtvu kožu i prljavštinu.

Za blistavu kožu svežanj listova zgnječite vilicom da dobijete sok. Pomiješajte ga s destiliranom kipućom vodom te umiješajte žlicu limunovog soka, po tri kapi eteričnih ulja čajevca i ružmarina. Namočite vatu u smjesu i utrljajte je po licu u malim krugovima. Uravnotežuje pH razine kože i eliminira bakterije koje uzrokuju akne. Također, ovo je učinkovit tretman za masnu kožu i upale.

Foto: Pixabay

Trljanje lišća peršina na ubode insekata može pružiti umirujuće olakšanje nadraženoj koži, a pomaže i u izbjeljivanju mrlja na kožu i pjegica. Ulje sjemenki peršina liječi i modrice.

Nevjerojatan je za kosu

Peršin ima puno esencijalnih nutrijenata koji mogu biti vrlo učinkoviti protiv problema s kosom. Izvrstan je protiv infekcija vlasišta i gubitka kose, a pomaže i u kontroliranju opadanje kose. Napravite mekanu pastu od peršina i s njom pomiješajte sto mililitara vode. Ovu smjesu nanesite na mokro vlasište prije nego što umotate kosu u ručnik na sat vremena. Nakon toga operite kosu šamponom.

Obilje bakra u peršinu pomaže u zadržavanju prirodne boje kose. Možete ga utrljati po kosi ili pojesti puno peršina.

Foto: Pixabay

Peršin je vrlo učinkovit i u poticanju rasta kose. Potražite sjemenke peršina (u prahu) i nanesite na tjeme i pokušajte nježno masirati. Učinite to dva puta tjedno tijekom osam tjedana.

Sjajna, glatka i bez peruti

Da biste dobili svilenkasto glatku kosu, pokušajte prokuhati vodu u loncu s par listova peršina. Ostavite da se krčka deset minuta. Izvadite listove i stavite u blender. Smjesu stavite na vlasište i kosu nakon šamponiranja i čišćenja. Pričekajte sat vremena prije ispiranja. Ovo je za balansiranje žlijezda lojnica kako bi moglo početi liječiti probleme s vlasištem i čistiti kosu. Ta ista smjesa može ukloniti i uši.

Ispiranje kose vodom od peršina može učiniti vašu kosu sjajnom. Samo prokuhajte vodu i umiješajte šaku listova prije nego što kuhate pola sata te u to umiješajte sok od limuna. Pustite da se ohladi. Nakon što operete kosu, pokušajte isprati je ovom mješavinom i primijetit ćete razliku, a pomoći će vam i oko peruti.

Komentirajte prvi

New Report

Close