Slove za zdrave namirnice, ali to nipošto nisu: Po sastavu su gore i od slatkiša

Autor: Poslovni.hr , 24. siječanj 2023. u 10:38
Foto: Unsplash

Važno je imati uravnoteženu prehranu s ograničenim količinama šećera, i upravo zato mnogi posežu za alternativama koje će poslužiti kao zamjena za slatkiše.

Konzumiranje slatkiša se smatra nezdravim jer su slatkiši bogati šećerom, kalorijama i nemaju visoku hranjivu vrijednost. Kao zamjenu za njih često biramo proizvode koji su zapravo gori od slatkiša. Previše šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući debljanje, karijes i povećani rizik od određenih kroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, piše Eatthis, a prenosi B92.

Slatkiši se često klasificiraju kao hrana s praznim kalorijama, što znači da osiguravaju određenu količinu energije, ali pružaju vrlo malo esencijalnih hranjivih stvari, poput vitamina, minerala i vlakana. Važno je imati uravnoteženu prehranu s ograničenim količinama šećera, i upravo zato mnogi posežu za alternativama koje će poslužiti kao zamjena za slatkiše. Ipak, neke alternative koje se smatraju zdravijim varijantama, prema dijetetičarima i nutricionistima, ipak možda nisu najbolje opcije.

Suho voće

Foto: Pixabay

Iako možda nikada niste pomislili da bi voće moglo biti gore od slatkiša, prevarili ste se. Suho voće je prepuno šećera i ima dosta kalorija, iako ne djeluje tako. Također, zbog njegove manje veličine, često pojedemo mnogo više suhog voća nego svježeg, što može utjecati na kilažu.

Granola

Kada pomislite na zdrave žitarice, granola vam vjerojatno prva padne na pamet. Iako mnoge kompanije žele da o ovoj namirnici razmišljate kao o zdravoj alternativi, mnoge vrste granola koriste različita ulja za povezivanje žitarica koje se zatim zaslađuju šećerom.

Foto: Unsplash

Uz šećer, granola može biti i puna nezdravih masti. Važno je čitati sastav i odabrati granolu koja ima manje šećera i koja je napravljena od cijelog zrna žitarica.

Energetske pločice

Energetske pločice pronašle su posebno mjesto među ljudima koji brinu o zdravlju, djelomično zahvaljujući svojim reklamnim kampanjama koje prikazuju slike sportaša kako ih konzumiraju.

Foto: Unsplash

Iako mnogi vjeruju da zdrav način života i energetske pločice idu ruku pod ruku, ova hrana ima negativnu nutritivnu podlogu. Kad okrenete ambalažu pločica i pročitate podatke o hranjivim vrijednostima, mogli biste ostati u šoku kada ugledate iznos ugljikohidrata i masti.

“Energetske pločice često se reklamiraju kao zdrav, praktičan međuobrok, ali mnoge varijante sadrže puno šećera i kalorija”, objašnjavaju nutricionisti.

Pločice od žitarica

Žitarice imaju lošu nutritivnu reputaciju s dobrim razlogom – mnoge verzije ove osnovne namirnice za doručak imaju puno šećera.

Foto: Pixabay

Promovirane kao zdrav doručak u pokretu, neke od vodećih žitarica pronašle su svoj put u obliku pojedinačno pakiranih pločica. Iako marketing za ove pločice od žitarica izgleda prilično zdravo, nemojte se zavarati.

Komentirajte prvi

New Report

Close