Šest najboljih čajeva za mršavljenje

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2023. u 08:43
Foto: Pixabay

Započnite ili završite dan pićem koje je i ukusno i zdravo.

Vaš se metabolizam često spominje u razgovorima o zdravlju, posebno onima koji su usmjereni na mršavljenje. Na osnovnoj razini, vaš metabolizam je način na koji vaše tijelo pretvara stvari koje jedete i pijete u energiju. Često će se pojaviti pitanja o tome kako održati zdrav metabolizam jer brži metabolizam znači da vaše tijelo brže sagorijeva energiju što može pomoći u zdravom mršavljenju i upravljanju tjelesnom težinom.

Iako postoji niz hrane, pića i vježbi koje potencijalno mogu pomoći u poboljšanju vašeg metabolizma kako biste mogli izgubiti težinu, možete povećati svoje izglede odabirom određenih pića koja vam mogu pomoći u ispunjavanju tih ciljeva na temelju hranjivih tvari i antioksidansa koje sadrže. Primjerice, ispijanje određenih vrsta čajeva može poboljšati metabolizam i povećati vaše šanse za mršavljenje. Otkriće je to koje će se vjerojatno svidjeti ljubiteljima čaja, piše Eatthis.

To su uobičajene vrste čajeva koje ne samo da su odobrili dijetetičari, već se svaki sastoji od korisnih spojeva koji mogu pomoći u mršavljenju ako se konzumiraju kao dio zdrave, uravnotežene prehrane. Nakon razgovora s nekoliko dijetetičara kako bismo saznali koji su po njihovom mišljenju najbolji čajevi za vaš metabolizam, zaokružili smo ovaj koristan popis od šest čajeva koji mogu pomoći pri mršavljenju

1. Zeleni čaj

Ako želite ugodan napitak koji će vam također dati poticaj kofeina koji se smatra jednim od najboljih čajeva za metabolizam, odlučite se za zeleni čaj—klasično piće koje sadrži antioksidanse za koje se zna da imaju učinak na mršavljenje.


“Zeleni čaj je bogat antioksidansima i pozitivno se povezuje s gubitkom masnoće i težine. Prepun je katehina, vrste antioksidansa za koje se pokazalo da pomažu u povećanju sagorijevanja masnoća, posebno tijekom vježbanja. Studija je pokazala da su žene koje su uzimale ekstrakt zelenog čaja 12 tjedana imale veći gubitak težine i manji struk”, objašnjava Vandana Sheth.

Foto: Unsplash

Iako biste morali popiti oko tri šalice čaja da biste dosegli razinu antioksidansa prijavljenu u kliničkom ispitivanju, još uvijek dobivate benefite za zdravlje sa samo jednom šalicom.

2. Bijeli čaj

Ova varijanta čaja dolazi iz iste biljne obitelji kao zeleni i crni čaj, ali je mlađa i napravljena od pupoljaka prije nego što se prirodno otvore. Također sadrži malu količinu kofeina i brojne korisne antioksidanse. Prema recenziji iz International Journal of Obesity, bijeli čaj potencijalno može potaknuti vaš metabolizam za 4-5%. Na prvi pogled možda se ne čini mnogo. Ali u slučaju ove recenzije, samo jedna porcija čaja može pomoći u sagorijevanju dodatnih 300-400 kilodžula, što je ekvivalentno otprilike 70-95 kalorija.

Foto: Unsplash

Bijeli čaj također sadrži spoj koji ubrzava metabolizam EGCG koji je također čest u zelenom čaju. Studija objavljena u Nutrition & Metabolism otkrila je da ekstrakt bijelog čaja koji sadrži EGCG može pomoći u sprječavanju stvaranja novih ljudskih masnih stanica, što u konačnici sugerira da osim što potiče gubitak težine, bijeli čaj također može djelovati kao sredstvo koje će spriječiti ponovno debljanje.

3. Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je zdrav napitak na više razina. Ne samo da je poznato da đumbir pomaže u ublažavanju mučnine, ublažavanju bolova i kontroli krvnog tlaka i koronarnih bolesti srca, već se povezuje i s pomaganjem u mršavljenju.

Foto: Pixabay

“Đumbir je jedinstven za mršavljenje po tome što sadrži spojeve poznate kao gingeroli i shogaoli. Ti spojevi stvaraju antioksidativni učinak koji smanjuje oštećenje slobodnih radikala u tijelu. Ovo oštećenje dovodi do povećanja oksidativnog stresa koji može uzrokovati i pogoršati pretilost, a također može dovesti do smanjenog metabolizma, energije i više,” kaže Trista Best, registrirana dijetetičarka u Balance One Supplements.

4. Crni čaj

Crni čaj je klasično piće u kojem se uživa u različitim kulturama, a potječe iz Kine. Neki ljudi koji ne vole kavu odlučuju piti crni čaj ujutro jer sadrži pristojnu količinu kofeina – oko 48 miligrama po šalici u usporedbi s prosjekom kave od 95 miligrama. Crni čaj ne samo da daje energiju, već je i prepun korisnih hranjivih tvari koje ga čine jednim od najboljih čajeva za metabolizam.

Foto: Pixabay

“Ovaj čaj je prepun flavona, za koje se pokazalo da ubrzavaju metabolizam i pomažu u mršavljenju podržavajući višak kalorija ili sagorijevanje masti u tijelu. Kofein u crnom čaju također može poboljšati metabolizam, posebno kada se uzima ujutro, a može pomoći u regulaciji ukupnog indeksa tjelesbe mase,” objašnjava Nataly Komova, registrirani dijetetičar i stručnjak za fitness za Just CBD.

5. Matcha čaj

Ako ste u potrazi za zdravim čajem s kofeinom, probajte matchu — popularnu vrstu zelenog čaja koja je poznata po svojim blagodatima za zdravlje.

Foto: Pixabay

“Matcha je popularan japanski čaj visoke kvalitete koji sadrži kofein, antioksidanse i protuupalna svojstva”, kaže Komova. “Pokazano je da uzimanje šalice matcha čaja prije treninga potiče metabolizam i oksidaciju masti, što može pomoći u mršavljenju. Oksidacija masti je tempo kojim tijelo koristi ili sagorijeva tjelesnu masnoću, a viša stopa implicira povećani gubitak težine .”

Studija objavljena u Human Kinetics Journalu otkrila je da su ove dobrobiti oksidacije masti od pijenja matche povećane kada je popraćeno brzom 30-minutnom šetnjom.

6. Oolong čaj

Ako niste ljubitelj crnog ili zelenog čaja, oolong je izvrsna alternativa koja ipak dolazi s korisnim antioksidansima koji vam mogu pomoći da skinete nekoliko kilograma.

Foto: Pixabay

“Oolong čaj se povezuje s promicanjem mršavljenja poboljšavanjem načina na koji naše tijelo metabolizira masti. Studija iz 2009. godine otkrila je da je više od 64–66% pretilih i pretilih sudionika u šestotjednoj studiji koji su pili 8 grama oolong čaja dnevno izgubili na kilaži”, kaže Sheth.

Ovo je istraživanje zaključilo da katehini u oolong čaju mogu pomoći u mršavljenju poboljšavajući metabolizam lipida te da dosljedna konzumacija ovog napitka može spriječiti pretilost.

Komentirajte prvi

New Report

Close