Ovaj čaj je saveznik u borbi protiv prehlade, imamo i recept

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2022. u 09:59
Foto: Unsplash

Djeluje kao prirodno protuupalno sredstvo, potiče gubitak suvišnih masti iz organizma i sprečava i nastanak Alzheimerove bolesti.

Kurkuma ima mnogo pozitivnih efekata na organizam, pa sve više stručnjaka preporučuje njenu redovnu upotrebu. Između ostalog, ona jača imuni sistem i ublažava glavobolju, bol u grlu, bolove u leđima, menstrualne grčeve i mnoge druge tegobe. Djeluje kao prirodno protuupalno sredstvo, potiče gubitak suvišnih masti iz organizma, sprečava i nastanak Alzheimerove bolesti, piše Aktivnasi, a prenosi City magazin.

A imajući u vidu da je sezona virusa u tijeku, sada je pravi trenutak da ojačate svoj imunitet tako što ćete čaj od kurkume uvrstiti u svoje dnevne rituale.

Ne samo da će ovaj topli napitak blagotvorno utjecati na vaš organizam i zaštititi vas od prehlade, već će vam i njegov aromatičan, osvježavajući okus sigurno odgovarati na hladnim zimskim temperaturama.

Za čaj od kurkume potrebno je:

  • 4 šalice vode
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • Iscijeđeni sok od 1 limuna
  • 1 žličica svježeg, ribanog đumbira

Priprema:

Ulijte vodu u lonac i prokuhajte. Kada provrije, dodajte kurkumu i kuhajte sve zajedno 15 – 20 minuta. Zatim u skuhani čaj umiješajte limunov sok i svježi đumbir i poslužite ga još toplog.

Čaj po želji možete zasladiti medom, ili dodatno začiniti po ukusu cimetom ili nekim drugim začinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close