U nekoliko minuta pripremite moćni napitak – samo 6 sastojaka usporit će starenje

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2023. u 07:48
Foto: Unsplash

Sve što trebate je šest sastojaka kako biste izgledali — i osjećali se — mlađe.

Od bora do slabijih kostiju, znakovi starenja jednostavno su životna činjenica – ali dobra vijest je da možete pomoći odgoditi proces prilagodbom svoje prehrane. Studije su povezale određene namirnice, poput onih s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina, antioksidansa i vlakana, ne samo da sa svojstvima protiv starenja daju mladenačkiji izgled kože, već i pomažu u sprječavanju kognitivnog pada ili u održavanju jakih kostiju. Zapravo, postoje specifični sastojci za smoothie koje možete jesti kako biste usporili starenje, piše Eatthis.

“Hranjive tvari, antioksidansi i drugi spojevi u hrani igraju ulogu u usporavanju starenja pomažući u održavanju pravilne diobe stanica i sprječavanju fragmentacije DNK niti”, kaže Heidi Moretti, RD, registrirana dijetetičarka i stalna savjetnica za prehranu u Sovereign Laboratories. Dakle, ako ste veliki obožavatelj smoothieja dijetetičari savjetuju da obratite pozornost na to što stavljate u blender jer bi vam određena kombinacija sastojaka protiv starenja mogla produžiti životni vijek, a istovremeno vam dati mladolik izgled.

1 šalica borovnica

Poznato je da borovnice sadrže jednu od najviših razina antioksidansa od bilo kojeg voća. Prema Morgynu Clairu iz Fit Healthy Momma, antioksidansi pomažu u borbi protiv znakova starenja štiteći vaše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. I ne samo to, Reda Elmardi, RD, registrirani dijetetičar i vlasnik The Gym Goat, također napominje da antioksidansi i drugi vitamini u ovim bobicama podržavaju zdravlje očiju i mozga kako starite.

Foto: Pixabay

Jeanette Kimszal, registrirana dijetetičarka nutricionistica Root Nutrition & Education kaže da borovnice također sadrže posebne spojeve poput fitokemikalija i antocijanina koji mogu štititi od bolesti srca, smrti i kognitivnog pada.

“Ove tvari ih čine protuupalnim i mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi i krvnog tlaka. Također mogu pomoći u sprječavanju degenerativnih bolesti poput demencije i Alzheimerove bolesti”, objašnjava Kimszal.

Studija iz 2022. objavljena u Nutrients također je otkrila da bi se mogli koristiti za zaštitu od kognitivnog pada kod onih koji su u većem riziku od razvoja demencije zahvaljujući njihovoj snažnoj moći da jačaju kognitivnih sposobnosti i bore se protiv kognitivnog pada.

1 čajna žličica matcha praha

“Zeleni čaj je bogat polifenolima, antioksidansom za koji se zna da smanjuje upalu i smanjuje rizik od kroničnih bolesti i raka. Zeleni čaj također sadrži L-teanin, aminokiselinu koja pojačava alfa moždane valove za poboljšanje sposobnosti učenja i fokusa”, kaže Ronald Smith, registrirani dijetetičar za EatDrinkBinge.

Foto: Pixabay

Ako tražite način da zeleni čaj ubacite u svoj jutarnji smoothie, možda biste trebali probati određenu vrstu zelenog čaja: matcha. Studija iz 2003. u časopisu The Journal of Chromatography A otkrila je da matcha sadrži do 137 puta više EGCG-a – biljnog spoja koji se nalazi u zelenom čaju i matchi za koji je poznato da ima kardio-zaštitna i protuupalna svojstva – nego obična šalica zelenog čaja .

Samo imajte na umu da matcha sadrži kofein — što može biti bonus ako dan započinjete s smoothiejem i treba vam energija, ali možda nije idealno ako pijete smoothie kasnije tijekom dana.

1/4 avokada

Avokado je izvrstan izvor hrane omega-3 masnih kiselina, za koje Elmardi kaže da se pokazalo da smanjuju upale u cijelom tijelu, dok istovremeno poboljšavaju rad mozga, zdravlje očiju i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Smith dodaje da je smanjenje upale važno kako starite jer smanjuje rizik od artritisa, bolesti srca i drugih upalnih stanja.

Foto: Pixabay

Zajedno s omega-3 masnim kiselinama, avokado također ima visok sadržaj vitamina E. Kao što Smith ističe, ovaj određeni vitamin pomaže u poboljšanju teksture kože održavajući je mekom i podatnom. Sadržaj vitamina E u ovom voću, zajedno s masnim kiselinama, mogao bi objasniti zašto je studija iz 2022. objavljena u Journal of Cosmetic Dermatology otkrila da konzumacija avokada povećava elastičnost i čvrstoću kože kod žena. Kome trebaju skupi proizvodi za njegu kože protiv starenja kada vaše omiljeno kremasto zeleno voće može ponuditi iste prednosti?

Ako tražite ekstra kremastu teksturu smoothieja, pokušajte nasjeckati svoj avokado unaprijed i staviti ga u zamrzivač ili možete uštedjeti vrijeme i kupiti prethodno smrznute kriške avokada. U svakom slučaju, smrznuta verzija vašem će smoothiju dati gušću teksturu.

3/4 šalice kelja ili špinata

Budući da je lisnato povrće poput kelja i špinata bogato vlaknima, Smith kaže da će vam pomoći da se duže osjećate siti. Puni su i esencijalnih vitamina i minerala koji su potrebni vašem tijelu za ispravno funkcioniranje i usporavanje procesa starenja.

Foto: Pixabay

“Studija objavljena u časopisu Neurology pokazuje da lisnato povrće može pomoći u sprječavanju kognitivnog pada. Također sadrže antioksidanse kao što su filokinon, lutein, nitrat, folat, α-tokoferol i kaempferol, koji mogu pomoći u usporavanju ukupnog starenja”, kaže Kimszal.

U studiji, sudionici koji su imali najveći unos – od 1,3 porcije dnevno – imali su sporiju stopu kognitivnog pada koja se može usporediti s 11 godina mlađom dobi.

3/4 šalice obogaćenog nemasnog ili bademovog mlijeka

Svaki smoothie treba malo tekućine u bazi kako bi postigao pravu konzistenciju. Dijetetičari stoga preporučuju korištenje ili nemasnog mlijeka ili ako ne podnosite laktozu ili vegan ste, obogaćenog biljnog mlijeka, poput sojinog ili bademovog. Prema Smithu, najvažniji aspekt mliječne baze po vašem izboru je da sadrži vitamin D i kalcij koji jačaju kosti. Ove su hranjive tvari posebno važne što ste stariji, budući da prirodno počinjete gubiti gustoću kostiju kako starite.

Gubitak gustoće kostiju može učiniti vaše kosti lomljivijima, što vas može učiniti podložnijim lomovima. Ako se takvi simptomi nastave pogoršavati, to može dovesti do osteoporoze. Prema izvješću objavljenom u Nutrients, starije odrasle osobe ne bi trebale izbjegavati mliječne ili mliječne proizvode jer mogu osigurati kalcij, vitamin D i proteine, koji su svi važni za prevenciju osteoporoze. Stoga, osim ako niste intolerantni na laktozu, isprobajte obogaćeni mliječni proizvod kao osnovu svog sljedećeg smoothieja za zdravije starenje kostiju.

Foto: Pixabay

1/2 šalice nemasnog grčkog jogurta

Dodavanje malo jogurta u vaš smoothie rezultirat će kremastijom i bogatijom konzistencijom. Ali to nije jedini razlog za razmatranje. Stručnjaci savjetuju da u svoj smoothie dodate malo grčkog jogurta, uglavnom zato što daje probiotike. Prema Morettiju, ovi probiotici ne samo da promiču zdravlje crijeva i kože, već i prigušuju upalne spojeve koji ubrzavaju starenje.

Foto: Pixabay

Studija objavljena u BioMed Research International otkrila je da je niska raznolikost u crijevnom mikrobiomu povezana s mnogim bolestima povezanim sa starenjem. Također je vrijedno spomenuti da je jogurt još jedan izvrstan izvor kalcija, a neki obogaćeni jogurti čak imaju dodatnu dozu vitamina D.

Komentirajte prvi

New Report

Close