Norveško istraživanje: Ove navike mogu produžiti život za deset godina

Autor: Marta Duić , 24. svibanj 2023. u 11:58
Foto: Unsplash

Suprotno tome, prekomjeran unos rafiniranih šećera, masti i prerađene hrane može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema.

Određene namirnice mogu osjetno produžiti životni vijek, prema rezultatima istraživanja provedenog u Skandinaviji. Studija grupe norveških istraživača sa Sveučilišta u Bergenu, objavljena u časopisu Plos Medicine, sugerira da određena hrana može značajno utjecati na dužinu života. Suprotno tome, prekomjeran unos rafiniranih šećera, masti i prerađene hrane može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema, piše City magazine.

Optimalna prehrana od 20. godine

Kako bi proveli ovo istraživanje, autori su se oslonili na rezultate Studije o globalnom teretu bolesti – godišnje analize uzroka bolesti u Kini, Europi i Sjedinjenim Državama. Procjenjuje se da je pothranjenost odgovorna za više od 11 milijuna preuranjenih smrti svake godine. Zatim su usporedili ovaj broj s drugim analizama, sagledavajući efekt različitih namirnica na našu dugovječnost. Tako su uspjeli odrediti specifičan režim prehrane koja bi nam trebao osigurati produžetak očekivanog životnog vijeka.

Prehrana- ključ dužeg životnog vijeka

Odaberite prehranu bogatu voćem i povrćem. Grašak, leća, soja u središtu su preporučene prehrane. Integralne žitarice, kukuruz, zob i pšenica također su neophodni. Trebalo bi uključiti i orašaste plodove, poput badema, pistacija i oraha. Sve je povezano s vrlo malom potrošnjom crvenog mesa i prerađenih proizvoda.

Prema znanstvenicima, unosom oko 2000 grama mahunarki godišnje i smanjenjem unosa neumjereno slanih ili slatkih proizvoda već bi sačuvalo dvije godine života. Naravno, vrlo je složeno ostati disciplinaran. Prirodno je da osjećamo iskušenja. Ako je tako, nemojte brinuti! Iznad svega, nemojte se osjećati krivim. Razumna potrošnja čini svoj posao. Cilj nije trajno ustručavanje, već usvajanje boljih navika u prehrani.

Komentirajte prvi

New Report

Close