Konzerva puna vitamina: Ova namirnica kontrolira šećer u krvi, čuva štitnjaču i zdravlje kostiju

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2022. u 12:22
Foto: Pixabay

Dokazano je da snižavaju nivo kolesterola i triglicerida.

Sardina je gotovo neizbježna u redovnoj prehrani. Mnogima možda nisu omiljene, ali sardine su vrlo korisne za normalno funkcioniranje organizma, piše B92.

1. Obiluju Omega 3-masnim kiselinama

Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA, dvije vrste esencijalnih masnih kiselina koje tijelo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od kroničnih bolesti. Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u liječenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti. Također, povoljno djeluju na zdravlje srca, a dokazano je da snižavaju nivo kolesterola i triglicerida.

2. Čuva zdravlje kostiju

Zbog velike količine kalcija, sardine vam mogu pomoći da sačuvate zdravlje kostiju.

3. Čuva zdravlje štitnjače

Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav sardine. Selen je neophodan za dobar rad štitnjače.

4. Osigurava tijelu dovoljnu količinu vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 može izazvati simptome poput oštećenja živaca, oštećenja mentalne funkcije, poteškoće u snabdijevanju stanics kisikom i kronični umor. Redovnom konzumacijom sardine, nadomjestit ćete nedostatak ovog vitamina koji je ključan za pravilno funkcioniranje cijelog organizma.

Foto: Pixabay

5. Smanjuje apetit

Vrlo hranjiva namirnica koja će vam osigurati osjećaj sitosti i do nekoliko sati.

6. Kontrolira razinu šećera u krvi

Sardine su prepune zdravih masti i proteina, koji djeluju na usporavanje apsorpcije šećera u krvi. Kombiniranje hrane s visokim udjelom proteina i masti, poput sardina, s ugljikohidratima može usporiti oslobađanje glukoze (šećera) u krv, pomažući u naglim oscilacijama šećera.

Konzumiranje sardine posebno je važno za ljude koji imaju dijabetes, metabolički sindrom ili druga stanja povezana s rezistencijom na inzulin.

7. Poboljšava izgled kože

Masne kiseline iz sardina igraju veliku ulogu u zdravlju kože. One ublažavaju upalne procese na koži i daju joj zdravi sjaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close