Zašto su jabuke tako dobre za naše zdravlje? Evo kako ih trebate jesti

Autor: PD VL native tim , 18. listopad 2022. u 22:00
Enna Fruit

Preporučuje ih se jesti s korom, crvene imaju prednost nad zelenima, a samo jedna jabuka dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Slatka ili kisela, tvrda ili meka, velika ili mala, crvena, žuta ili zelena… bez obzira o kojoj je sorti jabuke riječ, ova kraljica među voćem jednako je omiljena danas kao što je bila u doba drevnih Grka i Rimljana. Stoga ne iznenađuje činjenica da je stablo jabuke najčešće kultivirano stablo na svijetu, a uzgaja se više od 8.000 sorti i godišnje proizvede oko 80 milijuna tona.

Jabuka je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam, što možda najbolje dočarava poznata izreka “Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van”. Istražili smo koje su njezine nutritivne vrijednosti i kako izvući najviše iz ovog popularnog voća.
 
Simbol mladosti i vječne ljepote
Kraljica voća sadrži važne mineralne tvari – željezo, fosfor, kalij, kalcij, magnezij te vitamine C, E, B1 i B2. Jedna svježa jabuka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i posebno je bogata vitaminom C te topljivim i netopljivim vlaknima. Iako ima malo kalorija, daje nam osjećaj sitosti jer plod srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana, što ispunjava 10-15% dnevnih potreba.
Brojna istraživanja potvrdila su da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti, kao i od moždanog udara. U kori jabuke nalazi se biljna tvar kvercetin koja ima veliku ulogu u eliminaciji slobodnih radikala koji mogu uzrokovati rak, stoga ih se preporučuje jesti s korom koja ujedno sadrži i šest puta više vitamina C nego sam plod te ima dvostruko više balastnih tvari i željeza.
Jabuku često nazivaju simbolom mladosti i vječne ljepote, a prema skandinavskoj mitologiji čak su ju i bogovi jeli kako bi vječno ostali mladi. To ne iznenađuje kada uzmemo u obzir da sadrži pektin, vrstu vlakna koja na sebe veže toksine, potiče probavu, snižava kolesterol i šećer u krvi te jača i štiti mišiće tijela od propadanja. Iako se od davnina vjerovalo da u zelenim jabukama leži tajna dugovječnosti i pomlađivanja, danas će stručnjaci ipak prednost dati crvenima jer sadrže više vitamina C, a čak je i tvar antocijan koja kori daje crvenu boju zdrava i štiti stanice od starenja.
Ova voćka iz porodice ruža sadrži čak i serotonin, poznat kao “hormon sreće”, ali i monosaharid fruktozu pa može zadovoljiti našu želju za slatkim bez velikih promjena u koncentraciji glukoze u krvi, što ju čini idealnom kod većine dijeta. Također jača naš imunitet pa je vrlo učinkovita i u borbi protiv virusa i bakterija. Jabuka je voće koje najdulje može ostati svježe pa se u hladnjaku može čuvati nekoliko tjedana u plastičnoj ili papirnatoj ambalaži, a zanimljivo je i da oslobađa plin eten koji pospješuje zrenje ostalog povrća i voća u njezinoj blizini.
 
Najpopularnije sorte
Sve vrste jabuka imaju veliku nutricionističku vrijednost, no njihove razlike se očituju u bojama, aromi, konzistenciji i sočnosti te okusu koji varira od slatkog do kiselog. Zajedničko im je da cvjetovi cvatu u svibnju, dok plodovi sazrijevaju od srpnja do listopada.
Kod nas su najpopularnije vrste idared, fuji, gala, zlatni delišes i granny smith, a ovogodišnji urod procjenjuje se na gotovo 60.000 tona, što znači da su jabuke, uz mandarine, jedino voće kojim možemo u potpunosti zadovoljiti vlastito tržište.
 
Zašto jesti hrvatske jabuke?
Koju god sortu odabrali, možete biti sigurni da je jabuka iz hrvatskih voćnjaka svježa. Zbog kratkih transportnih puteva od voćnjaka do stola, hrvatska jabuka dozrijeva na stablu i bere se u optimalnoj zrelosti, za razliku od većine uvoznih koje dozrijevaju u hladnjači. Proizvodnja jabuka u Hrvatskoj strogo je kontrolirana te se uzgoj odvija po strogim fitosanitarnim pravilima i pod budnim okom kontrolnih institucija.

Iako se Hrvatska u pravilu izdvaja pogodnim ekološkim i klimatskim uvjetima za proizvodnju vrhunskih jabuka, ova je godina jedna od najtežih za domaće proizvođače budući da su proljetni mrazovi u periodu cvatnje te nepovoljni klimatološki uvjetu u najranijem razvoju ploda prouzročili obilno lipanjsko opadanje plodova. Uslijedilo je jedno od najtoplijih i najsušnijih ljeta u povijesti, što je ovu godinu učinilo još izazovnijom, a proizvođačima tek predstoji skladištenje.
Kako izgleda priprema za skladištenje kod vodeće domaće i regionalne kompanije za otkup i plasman voća i povrća ENNA Fruit doznali smo od njihovih stručnjaka i tehnologa iz voćnjaka Obreška kod Ivanić-Grada, najvećeg u Hrvatskoj, gdje proizvode jabuke na oko 160 hektara nasada.
”Jabuke se beru u optimalnoj tehnološkoj zrelosti, a svježe ubrana jabuka što prije ide na hlađenje u komore kako bi se spustila temperatura. Slijedi skladištenje jabuke u ULO komorama, kojih imamo čak 33, sa sniženim udjelom kisika.”, pojašnjava Krešimir Krnjević, voditelj odnosa s kooperantima ENNA Fruita, dodajući: “Jabuka je živo biće i ona diše pa, ako joj smanjimo kisik u atmosferi, diše sporije i duže ostaje svježa.”. U ULO Komorama može stajati i 6 do 12 mjeseci ovisno o sorti, doznajemo, a sukladno narudžbama kupaca, jabuka se prije pakiranja kalibrira.
„U našem centru u Dugom Selu imamo novi sustav kamera na kalibratoru koje prepoznaju eventualne nedostatke i oštećenja na plodovima te se ovisno o tome jabuke razvrstavaju u određenu klasu.“, ističe Krnjević, pojašnjavajući kako stroj razvrstava jabuku u otprilike 20 različitih kategorija i radi prosječno 6 tona na sat.  Količina iskalibrirane jabuke ovisi o sorti i krupnoći, dodaje, a uz kamere postoje i 4 protočne vage pa se svaki plod jabuke koji prođe kroz kalibrator izvaže i na taj se način zna kolika je prosječna težina svake klase, kalibra i, naravno, ukupna količina jabuke koja je prošla u kalibriranju pojedine primke.

Nakon kalibriranja slijedi pakiranje koje se radi ručno i prilikom čega se još jednom svaka jabuka pregleda, nakon čega putuje kamionima prema policama u trgovačkim lancima kako bi u najboljem stanju i kvaliteti došla do kupaca. Upravo je zadovoljavanje ovakvih posebnih uvjeta kvalitete od polja do stola razlog zbog kojega su ENNA Fruit proizvodi traženi na policama, a osim voćnjaka Obreška, visoku potražnju zadovoljavaju i kroz široku mrežu kooperanata koja se proteže od Međimurja, preko Zagorja, Jaskanskog kraja, Moslavine, Podravine do Slavonije i Baranje.

Organizator
Suorganizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close