Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi

Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi

Konferencija “Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi” održat će se 19. listopada 2022. u Osijeku na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti

 

O događaju

Kao članica Europske unije, Hrvatska ulazi u novu etapu razvoja poljoprivrede i proizvodnje hrane. Zajednička poljoprivredna politika EU od 2023. godine usmjerena je na očuvanje okoliša i klime, te donosi brojna ograničenja za poljoprivredu, među kojima su manja upotreba pesticida i ekološka poljoprivreda. Hrvatska Strategiji poljoprivrede ima, pak, za cilj do 2030. podići vrijednost proizvodnje poljoprivrede na 30 milijardi kuna, sa sadašnji malo više od 19 milijardi. Je li to moguće? Kakvu poljoprivredu želimo i koju hranu možemo proizvoditi za sebe i za izvoz na svjetska tržišta? Kako sačuvati ruralna područja? Teme su to o kojima će se voditi rasprave u idućim godinama.

Hrvatska poljoprivreda od 2023. do 2027. godine iz EU proračuna na raspolaganju će imati 3,25 milijardi eura, pri čemu je nešto više od 1,5 milijardi eura namijenjeno za ruralni razvoj, a 1,87 milijardi za izravna plaćanja. Ukupna sredstava iz EU proračuna za hrvatsku poljoprivredu od 2021. godine do 2027. iznose 5,17 milijardi eura.

Uz to, kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti za poljoprivredu je namijenjeno dodatnih 131 milijuna eura, pa možemo očekivati značajnija ulaganja koja prelaze 5,3 milijarde eura iz EU fondova.

Preliminarni program
9:30 – 10:00
Prijava
10:00 – 10:05
Pozdravna obraćanja
10:05 – 10:20
Uvodno predavanje
Što donosi nova Zajednička poljoprivredna politika EU
10:20 – 11:00
Panel diskusija 1: 2023. prijelomna godina za hrvatsku poljoprivredu
U kojem smjeru će ići hrvatska poljoprivreda i koji će sektori profitirati do 2027.? Kako će se poljoprivrednici prilagoditi Zelenom planu i novim ekološkim standardima i hoće li to utjecati na daljnje smanjivanje poljoprivredne proizvodnje? Jesu li hrvatski poljoprivrednici spremni za primjenu novog ZPP-a i što pozitivno donosi domaćim proizvođačima, ali i potrošačima?
Predviđeni sudionici:
Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna komora, Hrvatska gospodarska komora, predstavnici OPG-ova, predstavnik poljoprivrednih udruga, predstavnici agrobiznisa…
11:00 – 11:45
Panel diskusija 2: Kakvu poljoprivredu priželjkuju digitalni domorodci, generacija Z
Što o poljoprivredi misle današnji studenti - u kojem smjeru će se razvijati i u kojim segmentima digitalizacija može unaprijediti proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda? Kako motivirati mlade da se bave poljoprivredom i ne napuštaju ruralna područja?
Predviđeni sudionici:
studenti, Ministarstvo poljoprivrede
11:45 – 12:00
Pauza za kavu
12:00 – 12:45
Panel diskusija 3: Hoće li manja upotreba pesticida i zaštitnih sredstava smanjiti proizvodnju u poljoprivredi
Kako će se poljoprivrednici prilagoditi Zelenom planu i novim ekološkim standardima i hoće li to utjecati na daljnje smanjivanje poljoprivredne proizvodnje?
Predviđeni sudionici:
predstavnici Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH, predstavnici OPG-ova, korporativni sektor, stručnjaci za zaštitu bilja
12:45 - 13:30
Panel diskusija 4: Kako spasiti hrvatsku proizvodnju mlijeka i mesa?
Svjetska poljoprivredna tržišta nisu se oporavila od utjecaja pandemije, a rat u Ukrajini donio je nova previranja i veću nesigurnost u pogledu buduće dostupnosti mlijeka i mesa. Poremećaji na tržištu hrane ponovno otvaraju pitanje niske razine hrvatske samodostatnosti u brojnim proizvodnjama, naročito u proizvodnji mesa, mlijeka, mliječnih proizvoda. Zbog tektonskih poremećaja na globalnom tržištu hrane, u Hrvatskoj potrebno realno sagledati novonastalu situaciju i donositi odluke koje će utjecati da se poremećaji ne odraze na još drastičniji rast cijena te negativan utjecaj na proizvodnju mesa i mlijeka.
Predviđeni sudionici:
predstavnici korporativnog sektora, proizvođači mlijeka i mesa
13:30
Zajednički ručak
Epidemiološke mjere

Konferencija se provodi uz poštivanje svih epidemioloških mjera

Prijavite se za sudjelovanje na konferenciji
Fill out my online form.

organizator
Partner
Partner
Partner

New Report

Close