Sektor proizvodnje hrane suočava se istovremeno s tri izazova koje možemo kategorizirati kao “kronično – strukturne”, “krizno – tržišne” i “zakonodavno – horizontalne”. Nismo zadovoljni s pokazateljima i trendovima u domaćoj proizvodnji hrane – niski stupanj samodostatnosti u svim proizvodima, osim u žitaricama i uljaricama, vrlo mali rast ili stagnacija volumena proizvodnje, posebice u stočarstvu, rastući vanjskotrgovinski deficit koji će u ovoj godini najvjerojatnije sustići ili premašiti rekordni deficit od 1,2 milijarde eura iz 2019., niska produktivnost rada koja je u hrvatskoj poljoprivredi tek na 30% EU 27 razine i u prehrambenoj industriji samo na 51% EU razine. Globalna kriza na tržištu uzrokovana posljedicama pandemije bolesti COVID 19, ruske agresije na Ukrajinu i izrazito nepovoljnim agrometeorološkim uvjetima, pokazala je kako je sektor proizvodnje hrane ključan za svaku državu. Domaća poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija pod velikim su pritiskom, kako gubitka prihoda, tako i nedostatne likvidnosti uslijed značajnih povećanja troškova inputa u poljoprivredi (energija i gorivo, gnojivo, stočna hrana), smanjenja prinosa zbog suše te povećanja troškova energenata i sirovine u preradi. Proizvođačke i potrošačke cijene hrane drastično rastu u posljednje dvije godine. FAO kompozitni indeks cijena hrane za kolovoz pokazuje blago smirivanje rasta cijena, no još uvijek su prisutne velike razlike u cijenama. Tako je u kolovozu 2022. u odnosu na kolovoz 2020. cijena hrane veća za 43,9% na globalnoj svjetskoj razini. U Hrvatskoj u kolovozu 2022. rastu potrošačke cijene na godišnjoj razini u kategoriji hrana i piće za čak 18,3%.
Usvajanje Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike EU za RH u razdoblju 2023. – 2027. od strane Europske komisije značit će ujedno i formalnu potvrdu da Hrvatska, u smislu odabira intervencija i planiranja rashoda za potpore sektoru, udovoljava ambicijama EU Zelenog plana i EU Strategije od polja do stola za održiv razvoj u poljoprivredi i proizvodnji hrane u petogodišnjem razdoblju. U pripremi su promjene EU zakonodavstva koje će donijeti novosti za proizvođače u pogledu veće dobrobiti životinja, učinkovite upotrebe pesticida, očuvanja biološke raznolikosti označavanju, jačanja ekološke proizvodnje i sprečavanju nastanka otpada od hrane, s ciljem transformacije postojećeg prehrambenog sustava EU-a prema održivom modelu i postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu