Dvije hrvatske tvrtke našle se među 50 najbrže rastućih europskih tvrtki

Autor: Domagoj Puljizović , 30. travanj 2024. u 07:05
Obje su hrvatske tvrtke došle do više od stotinu zaposlenih/Pixabay

Na ljestvici Financial Timesa našli se i hrvatski predstavnici.

Hrvatske tvrtke Aircash i Devot našle su se u top 50 na ovogodišnjoj ljestvici 1000 najbrže rastućih europskih kompanija koju je Financial Times objavio u suradnji s njemačkom istraživačkom tvrtkom Statista.

Sve tvrtke navedene u poretku imale su najvišu prosječnu godišnju stopu rasta (CAGR) prihoda od 2019. do 2022. godine.

Na toj ljestvici najbrže rastuća europska tvrtka s prosječnom stopom rasta prihoda od 824,4 posto češki je veletrgovac kineskim solarnim panelima Raylyst Solar, osnovan 2018. godine, kojem je u međuvremenu vodeće tržište postala Njemačka.

Ugovor s vodećom svjetskom tvrtkom

Aircash je već četiri godine nakon osnutka potpisao suradnju s liderom za međunarodni transfer novca.

Aircashovih milijun korisnika
U 2022. godini kompanija sa sjedištem u Pragu prijavila je prihode veće od 111 milijuna eura na valu europskih nastojanja o postizanju klimatske neutralnosti do 2030. godine. Poslovni uspjeh češke kompanije leži u činjenici da se europska solarna industrija suočava s “egzistencijalnom prijetnjom” ako Europska komisija ne poduzme hitne mjere zaštite proizvođača solarnih fotonaponskih modula, ističe Europsko vijeće za solarnu proizvodnju (ESMC).

Hrvatska IT tvrtka Devot nalazi se na 32. mjestu s prosječnom stopom rasta prihoda od 224 posto (gotovo 9 milijuna eura prihoda u 2022.), dok je fintech tvrtka Aircash na 45. mjestu s prosječnom stopom rasta prihoda od 209 posto (više od 20 milijuna eura prihoda u 2022.).

Podsjetimo, Aircash je tvrtka koja je krenula 2015. godine, a između 2016. i 2018. dobila je HNB Licence za instituciju za platni promet na području EU. Tih godina ugovorene su suradnje s najvećim hrvatskim tvrtkama i izlazak Aircash aplikacije na Google Play i iOS AppStore s uslugom trenutačnog slanja i primanja novca preko mobitela u Hrvatskoj.

Hrvoje Ćosić, izvršni direktor Aircasha, tvrtke koja je 2019. donijela prvi hrvatski digitalni e-novčanik/T. Miletić/PIXSELL

Već 2019. godine potpisali su suradnju s jednom od najvećih svjetskih financijskih institucija za međunarodni transfer novca, tvrtkom RIA koja je dio multinacionalne kompanije Euronet Worldwide, a te godine stigla je i licenca za IEN, čime je postao prvi hrvatski digitalni e-novčanik.

Pretprošle je godine zauzeo 4. mjesto kao brzorastuća tehnološka kompanija u srednjoeuropskoj regiji po Deloitteovom programu Technology Fast 50, a lani je Aircash proširio svoj tim i sada ima više od 100 zaposlenika. Broj korisnika Aircasha u 2023. premašio je milijun, a postao je dostupan na više od 200.000 prodajnih mjesta.

Što se tiče Devota, osnovanog 2016., na listi brzorastućih tehnoloških kompanija po Deloitteovom programu Technology Fast 50 našao se 2022. kada je zauzeo 19. mjesto, a već 2023. popeo se na 4. mjesto. Iste godine dobio je Dun&Bradstreet certifikat bonitetne izvrsnosti. U svojim redovima broji više od 100 stručnjaka, a na službenom webu hvali se i stopom zadržavanja zaposlenika od čak 97 posto.

13

kompanija od prvih pedeset s liste dolazi iz Italije

IT industrija pa građevina
IT i softverske kompanije najbolje su zastupljene u poretku, na listu najbrže rastućih u Europi dospjelo je njih 189 (lani 176), a slijede građevinske tvrtke (92). Tvrtke za e-trgovinu skliznule su na 3. mjesto (75 u odnosu na 95 iz 2022).

Među 50 najbrže rastućih europskih kompanija najviše ih dolazi iz Italije (13), Njemačke (8) i Velike Britanije (8). Za uključivanje tvrtki na ovogodišnju ljestvicu bila je potrebna minimalna prosječna stopa rasta od 36,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close