INA je važan dionik zelene energetske tranzicije Republike Hrvatske

Autor: PD VL native tim , 19. ožujak 2024. u 22:00
Foto: DAMIR SKOMRLJ/CROPIX

INA je važan dionik zelene energetske tranzicije Republike Hrvatske.

INA kao vodeća naftna i plinska kompanija u Hrvatskoj i jedna od predvodnica hrvatskog gospodarstva, zasigurno može i treba imati važnu ulogu kada je u pitanju zelena tranzicija. Kompanija je to, koja sada već više od 60 godina, uspješno odgovara na nove zahtjeve energetskog tržišta.

Nema razloga da tako ne bude i u budućnosti. INA je već zakoračila u smjeru nadogradnje svojeg tradicionalnog lanca vrijednosti projektima obnovljivih izvora energije s ciljem diversifikacije energetskog miksa.

Snažno ulaže u energetsku učinkovitost i smanjenje emisija te unapređuje tehnologije kako bi osigurala održivost. Pritom, sigurnost opskrbe tržišta ostaje prioritet broj jedan.

630

milijuna eura vrijedan je projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, najveće pojedinačne investicije kompanije u njenoj povijesti

Značajna ulaganja
Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, inače najveća pojedinačna investicija kompanije u njenoj povijesti vrijedna više od 630 milijuna eura, najbolje oslikava sve navedeno. Nova i moderna postrojenja koja se grade ojačat će sigurnost opskrbe hrvatskog i regionalnog tržišta naftnim derivatima te osigurati dugoročnu održivost cjelokupnog rafinerijskog poslovanja Ine.

Projekt je na 84 posto ukupne dovršenosti, a slijede izuzetno zahtjevni završni radovi. Pri kraju je i redovan remont rafinerije vrijedan više od 40 milijuna eura i još osam investicijskih projekata koji su vrijedni više od 60 milijuna eura, a usmjereni su na poboljšanje učinkovitosti rafinerije. Dakle, u prethodnom je razdoblju u rafineriju uloženo više od 100 milijuna eura mimo projekta modernizacije.

Foto: PD

Značajna ulaganja nastavljaju se i u tradicionalnu proizvodnju nafte i plina jer to će Ini omogućiti daljnje financiranje održivih projekata. U proteklih pet godina kompanija je uložila oko 450 milijuna eura u projekte istraživanja i proizvodnje, uglavnom u Hrvatskoj. Nedavno je objavila novo značajno otkriće plina u blizini Grubišnog Polja, unutar istražnog područja DRAVA-03, a s aktivnostima istražnih bušenja INA će na svojim koncesijama u Hrvatskoj nastaviti i u 2024. godini.

Uz to, planirano je provođenje razvojnih i optimizacijskih projekata s ciljem usporavanja očekivanih trendova pada proizvodnje nafte i plina uslijed starosti polja jer svakim proizvedenim barelom i kubnim metrom INA doprinosi smanjenju ovisnosti o uvozu.

Geoterme kao nova razvojna mogućnost
Obnovljivi izvori energije i održivost posebno su naglašeni kao jedan od ključnih segmenata dugoročne strategije poslovanja kompanije. Puštanjem u rad solarne elektrane Virje prošlog proljeća, INA je prvi put u povijesti postala proizvođač komercijalne električne energije iz obnovljivih izvora.

Zajedno s izgrađenom solarnom elektranom u Sisku u energetsku mrežu isporučivat će oko 16.000 MWh električne energije iz obnovljivih izvora godišnje. Planovi za isporuku novih megavata već su u tijeku jer INA ispituje mogućnosti gradnje solarnih elektrana i na drugim lokacijama, poput primjerice spomenute riječke rafinerije. U tijeku je i novi ozbiljan transformacijski iskorak Ine.

Geotermalna istraživanja

INA će provoditi istraživanja na dva geotermalna područja u Hrvatskoj – Leščan i Međimurje 5, što kompaniji otvara nove mogućnosti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Dobivanje dozvole za istražne djelatnosti u dva geotermalna istražna područja u Hrvatskoj – Leščan i Međimurje 5 kompaniji otvaraju nove mogućnosti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Inin ulazak u geotermalnu energiju itekako ima smisla s obzirom na stručnost i znanje stečeno tijekom istraživanja nafte i plina, a koja su istovjetna geotermalnim istraživanjima.

Iako javnost često ima drugačiji dojam, ni ovi projekti nisu lišeni ulagačkog rizika, jer i kod ovakvih istraživanja očekivane pretpostavke mogu se u bitnome razlikovati od stvarnog stanja u podzemlju.

Foto: PD

Fokus na obnovljive izvore energije
Inicijative Ine usmjerene prema održivosti i energetskoj tranziciji ovdje ne prestaju. Naime, INA u Sisku razvija centar za obnovljive izvore energije, a trenutno je najizgledniji za realizaciju projekt proizvodnje bioplina iz poljoprivrednih ostataka. U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti izdvajaju se sredstva za sufinanciranje ovakvih projekata, koja mogu pridonijeti isplativosti planirane investicije. U tijeku su projektiranje i dodatne analize održivosti samog projekta radi donošenja konačne poslovne odluke.

Težnje kompanije idu i u smjeru proizvodnje obnovljivog vodika. To bi podrazumijevalo gradnju elektrolizera od 10 MW i prateće solarne elektrane za proizvodnju obnovljivog vodika u Rafineriji nafte Rijeka. Investicije u obnovljive izvore energije i dalje podrazumijevaju značajna ulaganja i zato INA naglasak stavlja na ona ulaganja koja su pametna i dugoročno održiva, kako za kompaniju, tako i za cjelokupno nacionalno gospodarstvo.

Obnovljivi izvori energije

Putem solarne elektrane Virje koja je puštena u rad prošlo proljeće i solarne elektrane u Sisku, INA će u energetsku mrežu isporučivati oko 16.000 MWh električne energije.

Transformacija maloprodaje
Svjesna svih promjena i zahtjeva na tržištu koje dolaze sa zelenom tranzicijom, INA se i na svojim maloprodajnim mjestima prilagođava potrebama kupaca koje se mijenjaju brže no ikad. Snažna digitalizacija, poboljšanje energetske učinkovitosti benzinskih postaja, ali i širenje palete proizvoda i usluga, osobito kroz gastro koncept Fresh Corner, pridonose činjenici da INA i nakon 60 godina tradicije ostaje prvi izbor kupaca u pokretu.

* Sadržaj omogućila INA

Komentirajte prvi

Organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close