Koju hranu morate izbjegavati kad ste bolesni? Neka samo pogoršava simptome

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2023. u 14:31
Foto: Unsplash

Stručnjaci navode kako različiti simptomi i bolesti različito “prihvaćaju” hranu.

U momentima kada se osjećate najslabije zbog toga što ste se razboljeli, posljednje što želite jest da vam od hrane koju volite bude lošije. Stručnjaci navode kako različiti simptomi i bolesti različito “prihvaćaju” hranu, tako da nije isto jeste li pojeli piletinu dok imate prehladu ili kada imate problema sa želudcem.

Uz ovaj niz savjeta, možete pomoći vašem organizmu da lakše pobjedi ili da mu samo još više odmognete ako je želja jača od razuma, piše B92.

Upaljeno grlo

Najbolja hrana:

Pokušajte održati grlo vlažnim tvrdim bombonima i pijete puno tekućine. Meka, kremasta hrana kao što su krem juhe, pire krumpir, jogurt pa čak i kajgana može biti podnošljivija za jelo s upalom grla.

Najgora hrana:

Izbjegavajte tvrdu, grebljivu hranu kao što su čips ili orasi. Kiseli sokovi, kao sok od naranče, sok od grožđa i limunada, također mogu iritirati kod upale grla.

Malaksalost

Christine Artur, internistica u medicinskom centru u Kaliforniji objasnila je da “za opće bolove u mišićima, hrana koja sadrži magnezij ili kalcij može pomoći u ublažavanju bolova”.

Najbolja hrana:

Dobri izvori magnezija su zeleno lisnato povrće, orasi, sjemenke, sušeni grah i žitarice cijelog zrna. U međuvremenu, hrana bogata kalcijem uključuje konzervirani losos, jogurt, lisnato povrće i sok od naranče obogaćen kalcijem.

Najgora hrana:

Sve što vas dehidrira može pogoršati bolove u mišićima, posebno alkohol i kofein.

Glavobolje

Dehidracija je jedan od vodećih uzroka glavobolje, zato probajte prvo se fokusirati na to.

Najbolja hrana:

Voda i druge tekućine su najbolji izbor.

“Popijte bocu vode i sačekajte 20 minuta da vidite je li vam je bolje”, navodi dr Artur. Kofein je poznat po tome što vas isuši, ali ironično, male doze mogu povremeno pomoći u ublažavanju migrene kod nekih ljudi.

“Ali za svaku šalicu čaja ili kafe, popijte jednaku količinu vode da biste izbjegli dehidraciju”, rekao je dr Artur.

Najgora hrana:

Ljudima koji svakodnevno imaju glavobolje savjetuje se da ne konzumiraju kofein. Iako je potrebno više istraživanja, druga hrana za koju se vjeruje da izaziva glavobolju uključuje umjetne zaslađivače, stare sireve (plavi, na primjer) koji sadrže tiramin, plus crno vino i prerađeno meso.

Prehlada

Najbolja hrana:

Stručnjaci su preporučili “zlatno mlijeko”, koje uključuje kurkumu, začin poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima.

Najgora hrana:

Preskočite začinjenu hranu i šećer, koji mogu pogoršati simptome, govore oni.

Komentirajte prvi

New Report

Close