Jeste li ljubitelj kečapa, majoneze ili senfa? Evo kako vaš omiljeni umak utječe na zdravlje
Autor: Poslovni.hr
04. kolovoz 2022. u 09:11
Podijeli članak —
Foto: Unsplash
Nutricionistica Signe Svanfeldt podijelila je zdravstvene dobrobiti popularnih umaka koje ljudi najčešće konzumiraju uz svoje obroke.
Umaci mogu imati povoljan učinak na fizičko i mentalno zdravlje. Nutricionistica Signe Svanfeldt podijelila je zdravstvene dobrobiti popularnih umaka koje ljudi najčešće konzumiraju uz svoje obroke, piše Index.
već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Umaci mogu imati povoljan učinak na fizičko i mentalno zdravlje. Nutricionistica Signe Svanfeldt podijelila je zdravstvene dobrobiti popularnih umaka koje ljudi najčešće konzumiraju uz svoje obroke, piše Index.
Kečap
Utvrđeno je da ljuti kečap potencijalno potiče plodnost muškaraca. Antioksidans likopen, koji rajčicama daje boju, može povećati broj spermija do 70 posto, prema jednoj studiji provedenoj na Sveučilištu u Sheffieldu.
Američko istraživanje iz 2002. provedeno na 47 tisuća muškaraca pokazalo je da jedenje kečapa dva ili više puta tjedno također može smanjiti rizik od razvoja raka prostate za oko 20 posto.
Međutim, Signe upozorava da kečap može sadržavati velike količine dodanih šećera. “Ako želite smanjiti unos šećera, pronađite sorte bez šećera ili sa smanjenim udjelom dodanih šećera”, kaže Signe.
Senf se smatra jednim od najstarijih poznatih umaka na svijetu, a povijesni zapisi sugeriraju da je izumljen u starom Egiptu.
Senf je prepun selena i magnezija, koji mogu imati protuupalna svojstva. Neke su studije također otkrile da sjemenke gorušice mogu štititi od bakterija i gljivica poput E. coli.
“Majoneza se tradicionalno radi od biljnog ulja i jaja, a obje namirnice su hranjive. Ulje sadrži nezasićene zdrave masti, a jaje osigurava proteine, kao i hranjive tvari poput vitamina D”, rekla je Svanfeldt, a prenosi The Sun.
Majoneza također ima visoku koncentraciju vitamina E, za koji je jedna studija pokazala da može zaštititi žene u postmenopauzi od moždanog udara. Istraživači iz Intergroupa iz Arizone i Sveučilišta u Minnesoti otkrili su da žene u postmenopauzi sa značajnim količinama vitamina E u prehrani imaju manju vjerojatnost da će umrijeti od moždanog udara. Najkoncentriraniji izvor hrane vitamina E koji je konzumirala skupina žena u studiji bila je majoneza.
Dakle, kao i sa svim dobrim stvarima u životu, umjerenost je ključna.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentirajte prvi
Uključite se u raspravu
Pridružite se najvećoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj!
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu