Preporuka stručnjaka: Omiljeno ljetno povrće koje smanjuje rizik od raka i pomaže pri mršavljenju

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2022. u 09:21
Foto: Pixabay

Osim vitamina imaju i određene vrste polifenola koji vam mogu pomoći u zaštiti od raznih zdravstvenih problema.

Krastavci se, poput tikve, lubenice i bundeve, uglavnom sastoje od vode, što ovo povrće čini dobrim izborom za međuobrok, posebno ljeti kako biste ostali hidrirani. No, osim što su idealan ljetni međuobrok, krastavci bi trebali biti dio vaše prehrane jer sadrže vitamine B skupine, magnezij, bakar, mangan, vitamin K i vitamin C koji su neophodni za zdravlje. Dodajte ovome činjenicu da krastavci imaju određene vrste polifenola koji vam mogu pomoći u zaštiti od raznih zdravstvenih problema, piše Healtybuilderz.

Foto: Unsplash

Može se boriti protiv osjećaja topline i iznutra i izvana

Budući da krastavac sadrži uglavnom vodu, ako ga pojedite malo to vam može pomoći u ublažavanju žgaravice. Ako ste satima bili vani na suncu i imate opekline od sunca, nanošenje malo krastavca na zahvaćena područja može vam donekle olakšati osjećaj peckanja.

Smanjuje rizik od raka

Kao što je već spomenuto, krastavci sadrže polifenole zvane lignani koji smanjuju rizik od raka maternice, prostate, jajnika i dojke. Još jedan razlog zašto su krastavci učinkoviti u borbi protiv raka je taj što sadrže kukurbitacine, vrstu fitonutrijenata koji imaju svojstva protiv raka.

Foto: Pixabay

Uklanja umor s vaših očiju

Vjerojatno ste čuli za korištenje krastavaca za oči i iako ovo može zvučati kao klišej, stavljanje kriške krastavca na svako oko zapravo može pomoći u smanjenju natečenosti i podočnjaka.

Osvježava dah

Uz pomoć krastavca možete ukloniti loš zadah. Samo trebate staviti krišku krastavca na nepce kako biste uklonili bakterije koje uzrokuju loš zadah. Možete čak i jesti krastavce kako biste uklonili višak topline iz želudca za koji se vjeruje da doprinosi lošem zadahu.

Može vam pomoći u održavanju težine

Za one koji paze na svoju težinu, krastavci mogu biti dobar dodatak vašem popisu namirnica jer imaju malo kalorija, ali vam mogu napuniti želudac.

Foto: Pixabay

Topiva vlakna koja se nalaze u krastavcu pretvaraju se u gelaste tvari koje usporavaju probavu pa ćete se satima osjećati sito. To je jedan od razloga zašto se konzumiranje hrane bogate vlaknima često preporučuje onima koji žele smanjiti svoju težinu.

Smanjuje stres

Ako se osjećate malo pod stresom, uzmite malo krastavca. Ovo povrće je prepuno vitamina B poput vitamina B1, B5 i B7. Ovi vitamini su poznati po svojim sposobnostima ublažavanja tjeskobe, kao i smanjenja učinaka stresa.

Komentirajte prvi

New Report

Close