Ovih pet nezdravih namirnica biste trebali jesti češće

Autor: Poslovni.hr , 25. srpanj 2022. u 10:00
Foto: Pixabay

Neke od namirnica koje su bile ‘zabranjene’ ipak se mogu vratiti u vaše jelovnike i na vaše stolove.

Prethodnih godina stručnjaci su nam objasnili kako gotovo sve što smo do sad konzumirali i voljeli i nije baš najzdravije za nas, piše B92. Neki od nas su poslušali savjete, neki nisu, ali svakako će se svi razveseliti novim saznanjima da se neke od namirnica koje su bile ‘zabranjene’ ipak mogu vratiti u vaše jelovnike i na vaše stolove.

Maslac

Do druge polovine prošlog stoljeća maslac je zauzimao važno mjesto u prehrani, a onda su krenule priče o njegovoj štetnosti po zdravlje. Tada je na scenu stupio margarin, čiji su sastojak – transmasne kiseline – liječnici pozdravili kao spas u borbi protiv kolesterola.

Danas, kada je svijest o industrijski prerađenim proizvodima porasla i kada imamo saznanja o njihovoj štetnosti, margarin je postao prošlost. S druge strane, znanstvenici su otkrili da zasićene masti iz maslaca povećavaju nivo dobrog kolesterola i snižavaju nivo triglicerida, masnih naslaga u krvi.

Pivo

Foto: Pixabay

Pivo je potpuno prirodan i biološki izbalansiran proizvod, zbog čega se s pravom svrstava u tekuću hranu. Energetska vrijednost jednog litra piva odgovara energetskoj vrijednosti jednog litra punomasnog mlijeka. Glavni sastojak piva, hmelj, bogat je antioksidansima, koji su, kako su pokazala mnoga istraživanja, zaslužni za održavanje mišićne mase i ubrzanje metabolizma. Ali pravilo pri ispijanju piva, kao i kod drugih alkoholnih pića, je da se ne pretjeruje.

Krumpir

Foto: Pixabay

Najskromnije povrće izgubilo je svoju slavu onog trenutka kada je označeno kao jedna od namirnica koje najviše debljaju. U stvarnosti, međutim, pogrešan način pripreme hrane jedini je krivac za višak kilograma. Ako se ne pomiješa s uljem, margarinom ili kajmakom, krumpir je vrlo zdrav, što potvrđuje i činjenica da je bogat mineralima i vitaminima. Ako ga pripremate kuhanog, trebao bi naći mjesto u vašoj ishrani, jer vlakna održavaju osećaj sitosti i osiguravaju dobru probavu.

Jaja

FOTO: Pixabay

Dugo vremena liječnici nisu preporučivali konzumiranje jaja jer se govorilo da podižu nivo kolesterola i ugrožavaju srce. Posljednjih godina, međutim, istraživanja su vratila jaja na pijedestal kao vrlo zdravu hranu.

Jaja su jedan od najboljih izvora holina, sadrže antioksidante lutein i zeaksantin, sadrže ugljene hidrate koji produžavaju osećaj sitosti, a sadrže i aminokiseline koje organizmu olakšavaju apsorpciju proteina. Zato uvijek zapamtite staru izreku: Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje.

Svinjska mast

Iznenađeni ste što je i svinjska mast došla na ovu listu? Naime, njen ugled narušavaju tvrdnje da njen sastav šteti zdravlju ljudi. Najnovija istraživanja ga, međutim, ocjenjuju kao zdravu za organizam u nekim segmentima. Svinjska mast se sastoji od 40 posto zasićenih masti, a nezasićena mast je oleinska kiselina, koja pomaže u radu srca i povezuje se s nižim nivoom lošeg kolesterola.

Komentirajte prvi

New Report

Close