Tri sata od obroka mora proći do plivanja: Istina ili mit?

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2022. u 10:52
Foto: Unsplash

Prije bi se reklo da je riječ o savjetu koji se prenosi s koljena na koljeno, a mi ćemo danas provjeriti je li to s razlogom.

Ljeti nam najviše paše provoditi vrijeme u vodi, no od ranog djetinjstva nas uče da ne smijemo ići na plivanje odmah nakon obroka. Iako nikad nismo saznali zašto. Prije bi se reklo da je riječ o savjetu koji se prenosi s koljena na koljeno, a mi ćemo danas provjeriti je li to s razlogom, piše City magazine.

Stvarni rizik od toplinskog udara ili urbana legenda?

Hidrokucija je toplotni šok koji se može doživjeti u vodenoj sredini. Ljeti, kada nam je jako vruće, a dolazimo u dodir s jako hladnom vodom, naše krvne žile se šire, a zatim naglo skupljaju. Ovaj šok obično dovodi do neugode, a ponekad i do utapanja. Mišljenja o ovoj pojavi vrlo su podijeljena.

Kada je riječ o hrani Jean-Louis Chabernaud, pedijatar na hitnoj u Clamartu izjavio je za novine Le Parisien da je “ovaj roditeljski recept sigurno čak i štetan za djecu. Mališanima, mlađim od 2-3 godine, potrebne su kalorije da bi podnijeli napor”.

Foto: Unsplash

U časopisu Daily drugi liječnik Jean-Pierre Cervetti objasnio je da “danas znamo da je ova mjera opreza apsurdna. Dok plivamo, ne probavljamo hranu. Što se tiče hidrokucije, ona je povezana s izlaganjem suncu, a ne s probavom”.

U stvarnosti, dakle, nisu obroci ti koji kupanje čine opasnim, već uvjeti u kojima se kupamo.

Koja je veza između probave i plivanja?

Odlazak na kupanje nakon jela je rizičan, samo ako ste jeli potpuno izloženi suncu. Naprotiv, ako ste jeli u hladu, ne bojte se ničega.

“Hrana ostaje u želucu između 2 i 3 sata, a ukupna probava traje oko 8 sati, tako da nećemo toliko čekati, a da ne govorimo o tome da ćemo se 8 sati kasnije vratiti za stol”, objašnjava dr. Jean-Michel Cohen. Ipak, važno je dobro namočiti vrat prije ulaska u vodu, jer su vanjske temperature ipak više od onih u vodi.

Komentirajte prvi

New Report

Close