Iznenađujuća upotreba kuhinjskog začina: Samo jedna šalica dnevno čisti pluća, smanjuje upale…

Autor: Poslovni.hr , 27. veljača 2023. u 11:47
Foto: Pixabay

Savjetuje se i za jačanje imuniteta tijekom posta.

Timijan ili majčina dušica se često koristi za poboljšanje općeg stanja organizma, ali i u gastronomiji. Blagotvorno djeluje na želudac, smiruje kašalj, ublažava glavobolju, probavne smetnje, umiruje živce, blagotvorno djeluje na rane, akne, gljivice na nogama. Ova biljka ima jaka antiseptička svojstva pa slovi za jedno od najvažnijih prirodnih sredstava za dezinfekciju, piše B92.

Кorisna svojstva timijana objašnjavaju se supstancama koje čine njegov sastav. Lista je zaista bogata, sadrži: magnezij, kalij, kalcij, željezo, mangan, bakar, cink, selen, vitamine C, A i B, fenolne spojeve i retinoide. Savjetuje se i za jačanje imuniteta tijekom posta.

Oleinska kiselina pomaže u reguliranju metabolizma lipida, dok ursolna kiselina pomaže u borbi protiv gubitka mišića.

Umjerena konzumacija timijana neće nanijeti ozbiljnu štetu organizmu. Ali ako nemate mjeru može vas mučiti nesanica, ili hipoglikemija (sniženje šećera u krvi) kada se kombinira s alkoholom. Također se ne preporučuje upotreba timijana u kombinaciji s određenim lijekovima za hipertenziju.

Кako odabrati pravi timijan?

Veliki nedostatak ove biljke je što može apsorbirati štetne tvari iz atmosfere. Zbog toga je vrlo važno odakle ga nabavljate. Ako ga kupujete na tržnici, što detaljnije ispitajte prodavca odakle mu proizvodi koje prodaje.

Još jedna odlična opcija je da sami sakupite timijan. Ali ovo zadovoljstvo nije dostupno svima, u prirodi morate dobro poznavati mjesta, kao i vrijeme cvjetanja, birati polja i čistine koje su prilično udaljene od širokih magistralnih puteva.

Кako se koristi timijan?

U kuhanju

Timijan odlično ide uz sva jela od mesa. Može se dodati u salate i, naravno, u juhe. Ne postoje točne doze, oslonite se na vlastito čulo okusa i mirisa.

U narodnoj medicini

Za sve starije od tri godine timijan se preporučuje za ublažavanje tegoba dišnih puteva. Jednu jušnu žlicu sušenog timijana zakuhajte s litrom ključale vode i ostaviti da malo prokuha.

U kozmetologiji

Čaj od timijana može se koristiti kao sredstvo za ispiranje kose i tonik za lice. Timijan stimulira rast kose i pomaže u borbi protiv upala na koži.

Stomatologija

Timijan može pomoći u borbi protiv bolesti usne šupljine, kao što su stomatitis i gingivitis.

Komentirajte prvi

New Report

Close