Ne omekšava samo meso: Sedam načina na koje možete iskoristiti senf u kuhinji

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2023. u 15:31
Foto: Unsplash

Osim gorušice, za senf se koriste i estragon, crvena paprika i slično.

Gorušica koju možete naći i pod imenima slačica, vrzina, mustarda ili muštarda biljka je iz porodica krstašica. Kod nas se uzgajaju bijela i crna, a u Indiji raste smeđa. Kao začin se koriste sjemenke koje zamirišu tek kad se usitne ili samelju. Imaju karakterističan oštar i ljutkast okus, sličan okusu rotkvice, a najčešće se koristi za proizvodnju senfa. Osim gorušice, za senf se koriste i estragon, crvena paprika i slično, piše Pun kufer.

Postoje razne vrste senfa, a jedan od najpoznatijih je dijonski senf kojeg možete okusiti u francuskim klasičnim jelima. Pravi se od crne gorušice s vinom i začinima. Meaux senf je ljući, a radi se od smjese usitnjene i mljevene crne gorušice i vinskog octa. Američkom senfu boju daje kurkuma, a engleski mu je sličan, samo ljući. Njemački senf najčešće se radi od crne gorušice i vinskog octa, a ljutina mu varira.

Samoborska muštarda s pravom bi se mogla prozvati kraljicom senfova. Pikantna je, kiselkasta i karakterističnog okusa. Tucano zrno miješa se s pekmezima od crnog grožđa, a najbolje paše uz kuhanu junetinu ili češnjovke. U svakom slučaju, sendviči i marinade koje omekšavaju meso tek su početak priče o brojnim načinima na koje možete iskoristiti senf u kuhinji kako bi poboljšao okuse i mirise jela.

Preljev za salatu

Preljev od senfa klasični je dodatak kupusu, ali i cikli, krumpiru. Jedan od trikova kuhara za ukusniji dresing je pečeni senf.

Pečenje

Da bi janjeći but, svinjski lungić ili pureća prsa dobili finu koricu, prije pečenja ih premažite senfom.

Tjestenina

Nekoliko žlica zrnatog senfa daje finu svježinu i aromu umacima na bazi vrhnja.

Pire-krumpir

U pire od krumpira za bolji okus dodajte malo senfa, a možete ga posuti i hrskavom slaninom.

Riba

Riba poput lososa i tune ukusna je s koricom od senfa, a dovoljno je premazati filete prije pečenja.

Namaz

Pomiješajte senf s maslacem i dobit ćete slastan namaz za tost, sendviče ili pečeno povrće.

Jaja

Senf je nezaobilazan sastojak za punjena jaja, a od njega možete napraviti i umak za poširana jaja. Sve što trebate jest popržiti sjeckanu ljutiku te dodati i vrhnje. Kratko prokuhajte pa umiješajte maslac i začine poput soli, papra i kopra.

Komentirajte prvi

New Report

Close