Devet namirnica pomoći će važnim ljudskim organima, oblikom čak i nalikuju na njih

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2022. u 10:58
Foto: Pixabay

Kako roditelji sugeriraju djeci da je vrlo važno da jedu povrće, tako i liječnici i nutricionisti upućuju odrasle na pravilnu prehranu.

Dodatci prehrani su stekli možda i najveću svoju popularnost nakon covid pandemije. Svi su pokušavali ojačati imunitet, kupovali gomilu suplemenata, ali i dalje nisu na pravom putu. Ključ je u rečenici, ono si što jedeš, piše B92.

Kako roditelji sugeriraju djeci da je vrlo važno da jedu povrće, tako i liječnici i nutricionisti upućuju odrasle na pravilnu prehranu. Često čujemo da je čovjek “stroj”, pa sad, ako i u svoj auto ulijevate dobro gorivo da bi se pokrenuo, onda razmislite i što konzumirate, jer se i vi morate pokrenuti.

Postoji mnogo namirnica koje liče na naše organe, a ovo je spisak od njih devet koje su ključne za efikasnije funkcioniranje organa i očuvanje njihovog zdravlja.

Mrkva- oči

Ako mrkvu prerežete na pola, vidjet ćete da ovo povrće izgleda kao oko. Pažljivo pogledajte i primijetit ćete linije koje oponašaju zjenicu oka i šarenicu koja ga okružuje. A istina je da je mrkva odlična za vid. Ona je puna vitamina kao što je poznati beta-karoten, koji smanjuje mogućnost degeneracije makule, vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih ljudi.

Kupus – vene

Listovi kupusa izgledaju kao da su protkani venama, i odlično su sredstvo za liječenje upaljenih vena kada se primjenjuju kao oblozi.

Celer – kosti

Celer ima stabljike koje izgledaju kao kosti – a ovo povrće je odličan izbor za zdravlje kostiju, jer je sjajan izvor silicija, koji je dio molekularne strukture koja kostima daje čvrstinu.

Avokado – maternica

Foto: Pixabay

Oblik avokada izgleda kao maternica, i zaista podržava reproduktivno zdravlje žene, jer je dobar izvor folne kiseline, koja smanjuje rizik od displazije grlića maternice, što predstavlja pretkancerogeno stanje na ovom organu.

Rajčica – srce

Kada prerežemo rajčicu vidimo da ovo povrće ima više komora koje nalikuju strukturi srca. A zna se da likopen iz paradajza umanjuje rizik od srčanih bolesti. Ako želimo gotovo desetostruko povećati apsorpciju likopena potrebno je rajčicu jesti uz malo zdravih masnoća, kao sto je maslinovo ulje, kikiriki ili avokado.

Orasi – mozak

Orasi su odlična hrana za mozak, a izgledaju upravo tako. U njima se nalazi vrlo visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, koje pomažu da mozak funkcionira onako kako treba.

Foto: Pixabay

Cikla – krv

Cikla je bogata antioksidansima i željezom, sok od cikle ima boju krvi i odlično je sredstvo za čišćenje krvi i popravljanje krvne slike kod anemičnih osoba.

Đumbir – želudac

Svatko tko je ikada posegnuo za čajem od đumbira, kada je imao bolove u trbuhu, mučninu ili povraćanje zna koliko je ova biljka dobra za želudac. A vidimo da donekle i izgledom podsjeća na želudac i crijeva.

Brokula – maligne stanice

Brokula izgleda kao ogromna stanica raka, a zna se da je ovo povrće odlična prirodna prevencija malignih bolesti. Stoga je medicina preporučuje kao obavezan sastojak jelovnika svima koji imaju genetsku predispoziciju za pojavu raka jer se smatra da kod nekih vrsta smanjuje rizik za gotovo 50%.

Komentirajte prvi

New Report

Close