| Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
|---|---|---|---|---|---|---|
RIVP |
6,45 |
190.296 |
29,521 |
6,36 |
6,46 |
-2,16%
|
a vidjet ćemo…situacija je dosta škakljiva jer oko tog 15.08.bit će dan D kada ćemo već znati jesu li mjere koje se sada donose za smanjenje zaraze uspjele ili smo otišli u crveno kao lani i završili sezonu…vezano uz to, danas na kavi čuo sam (neslužbeno) da su pojedini hotelijeri sa zapadne obale Istre počeli od nedavno prihvaćati rezervacije samo do 15.08. a za kasnije da čekaju razvoj situacije s covidom…ne znam je li to točno, ali ne bi me čudilo da jest…
VRHUNAC SEZONE U ISTRI: 2019. – 283.000 gostiju, 2020. – 170.000 gostiju, 2021. – 240.000 gostiju
https://www.glasistre.hr/istra/vrhunac-sezone-u-istri-2019-283000-gostiju-2020-170000-gostiju-2021-240000-gostiju-735954
Upravo stigao newsletter od Valamara.
Možda sve nije tako popunjeno kako neki navode…
-35% u špici špice sezone nije baš nešto uobičajeno. (prilog)
Pretražio sam malo ponudu i stvatrno ima svih smještajnih kapaciteta u ponudi…
Tobje, ako detaljnije pogledate ponuda samo za 2-3 dana, da popune medjuprostore koji ostanu izmedju dolazaka gostiju. Svi koji se bave turizmom to pokusavaju popuniti, jer se rijetko desi da ujutro turist ode i odmah isti dan dolazi drugi u istu sobu.
Tobje, ako detaljnije pogledate ponuda samo za 2-3 dana, da popune medjuprostore koji ostanu izmedju dolazaka gostiju. Svi koji se bave turizmom to pokusavaju popuniti, jer se rijetko desi da ujutro turist ode i odmah isti dan dolazi drugi u istu sobu.
U špici sezone ja jof ovo nikada nisam vidio.
I razumijem još koliko toliko ako su Hrvati “target”, ali zar nije da u Valamaru veliku večinu gostiju čine stranci?
U špici sezone ja jof ovo nikada nisam vidio.
I razumijem još koliko toliko ako su Hrvati “target”, ali zar nije da u Valamaru veliku večinu gostiju čine stranci?
Nema to veze stranci ili domaći jer buking nije kao što se nekada radilo samo subota-subota nego kako kome odgovara pa onda normalno da dolazi da rupa između termina i to češće baš u špici sezone za vikende jer ih gosti izbjegavaju jer dolazak/odlazak u špici znači duga čekanja na granici, kilometarske kolone na cestama i pred naplatnim kućicama i ona se dolazak/odlazak izbjegava u udarne dane pa nastanu rupe od po par dana…i onda ih popunjavaju na ovaj način akcijama. Međutim zbog tog i takvog bukiranja porasle su i cijene smještaja i to poprilično kako bi se nadoknadile rupe između termina pa čak da ništa i ne popune, s drugim nabujalim cijenama pokriju i te prazne dane, a ako ih još i popune puna šaka brade.
Rivp-r-a (Valamar) je u top 15 dionica s najgorim performansom u zadnjih 365 dana (vs 01.07.2020) s rastom vrijednoati dionice u tom periodu od 6,04% (od početka pandemije 1.11.2019. vrijednost Valamara je pala 26%!)
U top 15 najboljih su ostale blue chip dionice kao Podravka, Ericsson, Koncar, sve s prinosima debelo preko 30%.
Izgleda da taj sveprisutni nerealni optimizam nekih forumasa ovdje i taj “ogromni potencijal” i “ne visoka zaduženost” i “sezona 2021. barem na razinama 2019.” nisu prepoznati od velike večine investitora koji su se dobro unovčili u razumninim investicijama u ovom trenutku.
Svatko može prosuditi lako iz ovog tko ovdje “druka” (kolimo god je ta riječ neprikladna i besmislena, popularna je ovdje) i tko je propustio koliko zarade ako se vodio “drukom” ovdje.
Poanta investiranja je optimalna alokacija sredstava u određenom periodu, a ne slijepo drvljenje i držanje pozicije na temelju priča, članaka i feelinga.