| Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
|---|---|---|---|---|---|---|
RIVP |
6,45 |
190.296 |
29,521 |
6,36 |
6,46 |
-2,16%
|
Stedi za dokap. Ova godina nista nece biti bolja od prosle. Falit ce kesa
ako bude na razini 2020., bit će puna šaka brade, međutim to firmi neće biti dovoljno za servisiranje dugova i po meni će na jesen biti u ozbiljnim problemima
U prvih pet mjeseci godine u Hrvatskoj ostvari se tek oko 10 posto ukupnih noćenja i prihoda od turizma, u lipnju 15%, a u drugoj polovini godine 75%.
U kojem to tocno dijelu tur. godine ocekujete takav dramatican pad da bi to dovelo opstojnost firme u pitanje i zbog cega? Da sve bude zatvoreno do 1.6. zbog bilo kojeg razloga, to nije razlog za vecu zabrinutost. Ljeto je neupitno, jer je virus jako sezonalan, u to smo se uvjerili prosle godine (ili mozda nismo, neka me netko prosvijetli?). Svo to vrijeme dogadjat ce se progresija cijepljenja (dakle jos punih 5-6 mjeseci, a vec smo danas prokuzeni bar 40%). A dogadjat ce se i progresija prokuzenosti u nekoj mjeri, vjerojatno u pretezitom omjeru asimptomatski, kao i prosle godine u isto vrijeme. Sve to ce povecati i izglede posezone. Isto ce se dogadjati i u EU emitivnim zemljama, jer je i to zemljopisno podrucje jake sezonalnosti; nisu to tropi u kojima nema stvarnih izmjena sezona, sto napr. druker iz tropskog Tajlanda podmece kao “dokaz” da virus nije sezonalan (o sezonalnosti i tropima – fotka u privitku).
Cak da nekim cudom i uopce ne bude sezone (a to cudo bih bas volio vidjeti koje je), otkud tolika samouvjerenost da ce firma tada neizbjezno u dokap? Je li mozda na zimu dospijevaju sve glavnice na naplatu? Ili je mozda info o vec ugovorenom kreditnom reprogramu iz FI ustvari patka? Ili nesto trece? Dajte nas prosvijetlite, ali konkretno.
Vise ne vidim da se netko smije na ono sta smo samo nas par ovdje naglasavali pred 10 mj. da je ovdje ne samo 2020. ugrozena nego i iduca 2021. godina (za 2022. bi bilo zbilja prehrabro to tvrditi ali ko sta ovdje moze iskljuciti kad vidimo kako je zilav ovaj virus) i situacija je daleko od ciste. Eto, sezona se blizi. Gdje su sad oni “a jel, ti bi i 2021. “ugrozio”, u 9.mj dolazi cijepivo do proljeca smo zdravi i 2021. ce biti skroz normalna”?
Netko je vec napisao pred koji tjedan iako nema veze samo sa rivp koliko sa opcenitim ulaganjem u ovakve stari. Kripto trziste buja i u fazi je da postane totalni mainstream i ima ogroman potencijal rasta a ekipa ovdje se nada maksimalno 30-40% rasta u nekoj srednje do dugorocnoj perspektivi u situaciji kad su nastampali toliko dolara (25% dolara nastampano u zadnjih godinu dana kao u cijeloj povijesti dolara) da ti kupovna moc pada 15tak% godisnje. Toliko koliko se ekipa rasta ovdje nada toliko je bitcoin narastao u mjesec dana a predvidjaju mu 10-100 puta rasta pa i vise u nekim optimisticnijim scenarijima.
Iz ove sad perspektive ove rasprave na rivp (a i na ostalim nasim dionicama) izgledaju tako smijesno i provincijalno da se uopce cudim da sam ikad ulagao u ovu nasu mocvaru.
@brzi gonzales
Izgleda da ti neki dijelovi tijela ne rade tako brzo 🙂
Ja naravno nisam pojma imao kako ce to biti sa cijepivima ali sam slusajuci strucnjake naucio. Jesam stavljao ovdje davno linkove na koreanca epidemiologa koji je pred 10 mjeseci najavio potpuno identican scenarij? Jos uvjek stignes pogledati pa obrati pozornost kad kaze otprilike “sta ako se i pronadje cijepivo, koliko ce nam vremena trebati dok ga proizvedemo i procijepimo ljude a i utrka u cijepivima ce se sigurno dogoditi”.
Eto, tocno to se i desava i Izrael je samo primjer zemlje koja je bila najuspjesnija u toj utrci sta istodobno ne znaci da bi svi mogli biti uspjesni u tome jer tolko cijepiva NEMA. Mali su i sposobni i znamo tko su i njihov primjer je cista iznimka koja potvrdjuje pravilo a ne put na kojem bi svi polucili isti rezultat jer on naprosto nije moguc za cijeli svijet u tako kratko vrijeme.
Ali mislim meni tako svejedno. Ja ovdje nikad nisam ulagao i od pojave covida govorim da dok se situacija s tim ne rascisti da nema sanse da lipe ulozim. Prije bi ulozio u neke firme kojima ovaj kriza jos i pogoduje (tipa amazon, dhl i slicni). Samo mi idu na zivce neinformirani optimisti koji negiraju sve moguce opasnosti i posljedice ovog virusa pa vec godinu dana pricaju optimisticno od Lauca i Bakica, nekih forumasa pa na dalje. Od “otvorimo sampanjac” (jos u rano proljece prosle godine) pa “kriza samo sta nije gotova” pa “na proljece je pandemija gotova” i slican wishful thinking..Nova sezona je na vratima, situacija NIMALO bolja nego prosle godine u 6. mj. Dapace, prilicno je gora jer sad znamo da virus nece misteriozno nestati, da cijepljenje ide sporo i vidjet ce se koliko je ucinkovito, da se pojavljuju novi sojevi koji se sire brze i jos su smrtonosniji itd. itd. itd.
A vi pjevajte borbene i dalje narednih godinu dana..
Svi bi vi ušli ovdje samo da je po 20 ili 18 kn 😉 netko tko napiše čitavu čitabu i onda na kraju da ga ne zanima Valamar baš i nije za vjerovat 🙂 🙂
osobno ocekujem u neka 2-3 tjedna da ce Rivp ponovo dici kredit od nekih 50 mil eura radi odrzavnja tekuce likvidnosti
Svi bi vi ušli ovdje samo da je po 20 ili 18 kn 😉 netko tko napiše čitavu čitabu i onda na kraju da ga ne zanima Valamar baš i nije za vjerovat 🙂 🙂
Bit ce, bez brige 😉
Uopce me ne zanima. Cisto kracenje vremena i ubijanje dosadne nedjelje.
Od pojave covida nema sansi da bi ulagao dok se situacija ne rascisti do mjere kada ce se moci predvidjeti kraj te krize a sve ostalo je cisto kockanje. Ovo moze upropastiti ovu sezonu jos gore nego proslu godinu a to ce onda biti 2 pune sezone sa debelim minusima i jos vecim kreditima.
Do pojave kriptovaluta da rivp znacajnije padne a vidi se kraj covid krize tada bi kupio ali nakon pojave kripto ne zanimaju me ovakva ulaganja uopce vise. Taj neki maksimalni prihod kojem se ovdje mozes nadati nije niti u rangu gubitka kupovne moci koji ce neminovno usljediti nakon ovakvog printanja novaca u SAD i EU. Mislis da se mogu samo tako nastampati svi ti trilijuni i podijeliti okolo i da se nista negativno ne desi?
A ovdje bi trebao riskirati pare da bi EVENUTALNO dosegnuo nivo pozitivne nule dok kriptovalute polagano postaju mainstream i prijete da potpuno izbace zlato kao store of value? I to u konzervativnoj procjeni.
dunlop
ma znam ja takve kao ti, ti si jedan od onih koji vole jeftinije da kupe a skuplje da prodaju, jelda ?!
Osnivač BioNTecha: Do kraja ljeta više neće biti potrebna opća zatvaranja https://www.vecernji.hr/vijesti/osnivac-biontecha-do-kraja-ljeta-vise-nece-biti-potrebna-opca-zatvaranja-1477928
Ovo se odnosi na Njemacku (koja ima najmanje preboljelih u EU). U ostalim EU emitivnim zemljama prije. Kod nas, zbog daleko veceg broja preboljelih, i znacajno prije, vec krajem proljeca (fotka u privitku).
Istog misljenja je i prof. Martin Makary s John Hopkinsa, takodjer i Lauc. https://bgr.com/2021/02/23/coronavirus-update-herd-immunity-estimate-between-april-and-summer-gottlieb/