| Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
|---|---|---|---|---|---|---|
RIVP |
6,42 |
48.477 |
7,548 |
6,38 |
6,42 |
-0,31%
|
Pametne države Europe popuštaju s mjerama ali to nama malo znači dokle god Stožer jaše a kako se čini ima namjeru jahati još dugo. Svidila im se apsolutna vlast i igranja mrkve i batine sa bleječim narodom.
Sad će oni za 10 dana na nekoj nebitnoj sitnici popustiti pa će im narod klicati, onda će sljedeći dan biti +2 zaražena na državnoj razini pa će zabrinuti na presici reći kako je narod neozbiljan i kako na žalost opet moraju postrožiti mjere i tako u nedogled.
Sve im je ovo došlo kao naručeno, apsolutna kontrola, rade samo oni businessi koji oni dozvole, krešu plaće kome oni žele a ostavljaju sebi i svojim interesnim skupinama a za plaće njima će vazda biti zahvaljujući zaduživanjima u inozemstvu
A ne znam bas da ce se moci igrati batine bespotrebno. Pogotovo kad uskoro budu izlozeni informacijama o popustanju mjera u drugim eu zemljama, jer vec se najavljuje popustanje u nekima. Svedska cak i nema karantenu, pa im rapidno opada broj zarazenih.
Beros vec najavljuje skoro popustanje. A kad citate malo i o znanstvenoj pozadini ove epidemije https://teleskop.hr/47405-2 onda vam je jasnije kako bi ovo moglo poprilicno naprasno i zavrsiti. Tako da ovdje uobicajena plasenja sa propasti ove sezone, pa cak i iduce, u najmanju ruku nisu dobronamjerna, jer se previse olako s njima razbacuje. Da ne govorim i o svim popratnim informacijama vezanim uz ovu veliku svjetsku igru kojih je prepun internet. Ovdje je poprilicno jasan i politicki i financijski interes odredjenih krugova velikih igraca, a na racun histericara i kratkovidnih ovaca. Zato pamet u glavu. Tko nema casha da sada ulaze, a neki imaju i to puno, https://novac.jutarnji.hr/novcanik/video-ovo-nisam-vidio-89-godina-milijarder-objasnjava-sto-se-dogada-sa-svjetskim-burzama/10201045/ onda mu je bolje da se primiri i ne radi nista na burzi, jer ce tako bolje proci.
Pametne države Europe popuštaju s mjerama ali to nama malo znači dokle god Stožer jaše a kako se čini ima namjeru jahati još dugo. Svidila im se apsolutna vlast i igranja mrkve i batine sa bleječim narodom.
pišeš gluposti…zamisli situaciju da sad otvorimo granice, turisti pohrle u HR i onda za par dana u svakom gradu otkrije se par turista s coronom! momentalno svi ti gradovi idu u karantene, svi kontakti zaraženih u izolaciju itd. …svaki dan imali bismo parsto novih zaraženih i desetke mrtvih i tako do jeseni kad kreće novi val corone! tko normalan bi sad pristao na taj scenarij?? jedini oni koji zbog pohlepe žele da rivp poskoči na burzi pa makar to bilo plaćeno ljudskim životima!!!
Smatram da je ova sezona gotovo u potpunosti izgubljena.
Ali opet i uz to, cijena na burzi nije opravdana jer ispada da su uračunate izgubljene 3 sezone u potpunosti.
O izračunu sam pisao ranije..
uz BV od cca 18 kn i sezonu 2020. koje će izgledno propasti, nema nikakvog razloga da cijena dionice RIVP bude iznad 18 kn..
evo link ovima koji hvale švedski pristup:
U Španjolskoj u 24 sata umrlo 567 ljudi, u Švedskoj ukupan broj mrtvih prešao 1000
https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-spanjolskoj-u-24-sata-umrlo-567-ljudi-u-svedskoj-ukupan-broj-mrtvih-presao-1000/2174689.aspx
a cjepiva neće biti još 12 mjeseci:
Klaster
Stječe se imunitet krda?
Šališ se?
Na svijetu je 7.77 milijardi ljudi.
Zaraženo je ni 2 milijuna, službeno.
Ma neka je puta 5= 10 milijuna ljudi. A nije.
Do imuniteta krda treba nekih 70 do 80 % ilitiga cca 5 milijardi ljudi.
U 3,4 mjeseca 10 milijuna. Koliko vremena treba dok se ne zarazi 5 milijardi?
Jednostavna matematika.
Ja se osobno ipak više nadam cjepivu koje će doći puno prije nego imunitet krda koji usput rečeno nije ni moguće steći jer kruže razni sojevi virusa koji kroz neko vrijeme i mutira.. Tako da imunitet krda nije od neke velike koristi.
Puno ljudi ovdje piše bedastoća a niš ne razumije.
Sto se tice cjepiva, nekoliko ih se vec testira na ljudima. Obzirom na hitnost svjetskih razmjera, cjepivo ce biti daleko prije u upotrebi. Ali, jos je vaznije da je daleko veci broj ljudi vec zarazen, ali ih preko 80% neka nikakve simptome, pa se vec dogadja stjecanje imuniteta krda. U tom smislu, cjepivo gubi na vaznosti, a price o propasti sezona su navlakuse za naivne. A sto se tice uloge i vjerodostojnosti WHO, jucer je Trump najavio spremnost USA izlaska iz te organizacije, jer je korumpirana.
https://www.youtube.com/watch?v=_71Nj2U-Tig&feature=youtu.be
https://www.teletrader.com/us-higher-premarket-after-trump-threatens-who-wto-pullout/news/details/51844514?internal=1
Potpuno neuko i neinformirano a onda i manipulirajuce. NITKO ne najavljuje bezglavo popustanje mjera. Eto Fransuzi juce produzili najmanje do 1.5 totalnu karantenu i zatvorene granice.
Neki najavljuju sramezljivo popustanje. Pa sve je bilo hermeticki zatvoreno skoro neselektivno. Sve samo da se uspori sirenje virusa da ne nastupi kolaps.
Sada kada neke krivulje idu zbog karantena prema dole a kroz ovih mjesec dva se naucilo i o virusu i kako se svi moramo ponasati, dogodit ce se da se SAMO NEKE branse otvoriti i uz restrikcije i vrlo oprezno. A poznavajuci ljudsku neogovornost i opustanje nebi se cudio i da to malo sta se otvori se vrlo brzo zatvori ili prorjedi ili nesto tako.
NITKO ne prica o nikakvim sporstkim dogadjajima (eventualno utakmice bez gledatelja ali EVENTUALNO a bez gledatelja sigurno), nitko ne prica o putovanjima van drzave, nitko ne prica o birtijama, fitness centrima, pivovarama itd. itd.. Mnogi ce biti u teskim problemima.
Znanost koliko god nezna o ovome s druge strane dovoljno i zna i na kraju ce vrlo vjerovatno biti onako kako od pocetka pricaju a to je da je ovaj virus tu izgleda da ostane a dok se ne pronadje cjepivo nebudemo ga se rijesili. Cjepivo je isto na dugom stapu. Kazu da za kvalitetno cjepivo treba 10-12g. Vjerujem da nikad u povijesti nije bila takva potraga za necim kao za ovim cjepivom ali opet ne mozes ubrzati neke postupke. Cjepivo mora biti sigurno i dok nije sigurno mislis da ce ga ustrcati u 7 milijardi ljudi?
Ostaje nada da zbilja bude za 18mj a tu smo onda opet na 2g bez turizma. Ono sta neki tumace drukanjem mislim da bi mogli itekako osjetiti na svojoj kozi. Ovoj sezoni samo cudo moze pomoci a dok se ne pronadje cjepivo zasto bi iduca bila drukcija?
Za to vrijeme politicari i svi ostali moraju ostati optimisticni jer pogledaj kako to utjece na psihu ljudi nakon mjesec dana samo. Nitko ti sad nece reci sljedecih godinu smo u banani. Stalo ce to produzavati za mjesec dva da ostave neku nadu u skori izlazak. Za to vrijeme ce stizati i razno razne super vijesti kako je nesto otkriveno ljevo ili desno ali znanost je jasno dala svoj odgovor da bez cjepiva ce to tesko ici i sad nakon mjesec dana vidimo da je to bas tako. U Kini se opet lagano dize broz zarazenih nakon popustanja mjera. To je vrlo los znak ali zasto je netko vjerovao da nece?
Opet ti sa svojim sanjarenjima i nerealnim optimizmom baziranim na cemu? Na euforicnim vijestima medija na neku objavu nekog laboranta?
Jesi poslusao ovog strucnjaka? Od njega nema jaceg. Najjaci u Koreji koja je prosla sve zive epidemije koje mi nismo imali i europljani nemaju takva iskustva. Kaze da za dobro cjepivo treba preko 10g. Pa tko ce ustrcati cjelom covjcanstvu nesto sta nije provjereno? Mozes s tim pobiti vise ljudi nego sta bi ovaj virus. I djecja cjepiva su evoluirala desetljecima i kao sta su nekad imala 100 nuspojava danas ih skoro ni nemaju. Znaci neki rok od 18mjeseci koji su dali je turbo optimistican ako uzmemo u obzir da nekad treba i 10g a za neke bolesti nikad nije ni pronadjeno. Od trenutka pa dok i pronadjes nesto pa dok nije proslo sva testiranja treba puno mjeseci proci.
Poslusaj Bill Gatesa, Anhonyja Faucija.. Sve strucnjake. Svi zavrsavaju sa samo jednom recenicom vezano za cjepiva: “It has to be safe”. Tocka.
Bez toga nece ici isto kao sta neki sanjare o znacajnom slabljenju mjera.
Cuj, nemam se volje s tobom natezati i detaljno elaborirati zasto su tvoje teze bazirane na srednjovjekovlju. Price o trazenju cjepiva za ovaj koronavirus koji je samo jedan u seriji virusa iste grupe je nacelno stupidno. To je respiratorni virus koji kod ogromnog postotka zarazenih cak niti nema simptoma, pa je njegova opasnost za vecinu ljudi nepostojeca. Buduci je respiratoran, siri se u zatvorenim prostorima, pa je karantena za tu vecinu ljudi besmislena. Toliko o njegovoj STVARNOJ opasnosti za putovanja i turizam. A ti onda cekaj svoje savrseno cjepivo narednih 10 godina, naravno u karanteni. A o tome sto malo kvalificiraniji od tebe, mene, pa i ovog tvog koreanca, misle o WHO, billu gatesu, fauciju i ispravnom nacinu rjesavanja zdravstvenog i ekonomskog aspekta ove histerije pogledaj ovdje (ako si uopce otvoren za ikakvo drugo misljenje iz svoje cash perspektive):
To su samo dva linka, a ima ih jos gomila. I to na sve strane. I iz EU zemalja, iz USA, odasvud. A ovo sto ti oni govore sam isprobao na vlastitoj kozi i uvjerio se da su u pravu. Ovo tvoje je na razini akademske rasprave u kojoj ti sudjelujes sa tribina, a ja nazalost iz arene, pa znam sto je istina. Nesagledive posljedice usvajanja pogleda na problem kojeg i ti (sa grupom ljudi) ovdje promoviras shvatio je i Trump (a pomalo i drugi, Putin odavno, sada vec i Merckel, Macron i dr.), pa je najavio izlazak Amerike iz korumpirane WHO, a FEDove makinacije je vec dobrano kaznio preuzimanjem. Kad si vec na tribinama, dobro prati sto ce se dalje dogadjati, jer ti se nece svidjeti. I samo ti cuvaj svoj cash.
Objasni stoga Trumpu i NYSE ulagacima da duboko grijese sa svojim optimizmom, za mene je lako.
@klaster za boga miloga. Pa sta ces sad i sa teoreticarima zavjera poceti????
Nadjes lika kakvih po netu imas bezbroj iz te plejade teoreticara zavjera i to je tvoj argument? Ne valja svjetska spica znanstvenika nego cemo slusati Srecka Sladoljeva i slicne neznalice???
Ovakve rasprave se nadju ne nekim opskurnim topicima, ovo zbilja nebi trebala biti razina Poslovnog.
WHO moze imati svojih pogresaka (iako su jos nedokazane) ali svatko grijesi. I taj Trump (ne, ne smjenjuje Faucija) je jos vise grijesio pa mi se cini da se vise pere preko njih nego sta im stvarno zamjera. Tko je mogao u pocetku donjeti prave odluke dok su vijesti dolazile samo ih diktature Kine. I to krive vijesti.
Ali koji je smisao uopce raspravljati sa teoreticarem zavjera. Poznata je izreka o vama :”Ako su činjenice protiv nas, tim gore po činjenice.”
a kada i dođe cjepivo vjerojatno ono ne će djelovati na sve ljude isto.
ja se zbog godina cjepim svake godine protiv gripe a jednom sam je ipak dobio a tko će krdu koje dođe kao turist u neku zemlju da je to slično kao i kod gripe
hebiga izglrda da smo hebali ježa na burzi da je keš kralj to znamo već duže vremena ali ovo može srediti ne samo valamar nego i adris jer kad prestaju prihodi stanovništvu/poslovnim subjektima zabadava ti turizam/hrana/osiguranje.Zato Trump pokreće sve u amera jer to je jedino preostalo za izlaz iz kolapsa.
Po meni gospodarstvo neka radi svoje a oni koji su zaduženi za koronu neka rade svoje jer fronta je otvorena za opstanak