Istinski nasljednik osječke urbane gastronomske tradicije
Kada je početkom XVIII. stoljeća, na mnogo starijim antičkim, srednjovjekovnim i osmanskim temeljima obnovljena slavna osječka Tvrđa, cijelo se bilo ove povijesne slavonske prijestolnice usidrilo među pravilno ukrižane ulice u kojima i danas možemo osluhnuti život koji još odjekuje utvrdom te među njenim baroknim i secesijskim kućama i trgovima.
Dovoljno je samo spomenuti da je i tada gastronomska kultura grada bila na visokoj razini te da su se u gostionicama živopisnih imena poput "Crnog mjedvjeda", "Plavog šarana", "Zlatnog lava", "Smeđeg konjića" ili "Zelenog križa", "Zlatnog sidra" i "Tri potkove", miješali civilizacijski i kulinarski utjecaji, oskusi i mirisi koji su proslavili Osijek. Danas kada su usnula ta slavna davna vremena, grad ima istinskog nasljednika svojih restoraterskih i krčmarskih prethodnika. Već kultni restoran "Kod ruže" obitelji Kocsis, posebno njezinog vlasnika i voditelja Borisa Kocsisa, koji orkestrira gastronomskim ansamblom kojeg u kuhinji predvodi majstor Dražen Čamić, a u samom restoranu, šef sale Grgo Jurić. Kako sami kažu Kocsisi i njihovi gosti, zaljubljenici u ovaj restoran "U restoran-krčmi 'Kod Ruže' u privlačanom ambijentu prožima se stara tradicija grada Osijeka, isprepletena s izvornim etnoelementima Slavonije. Sve pojačava i romska starogradska glazba ali i istančana gastronomija, tako da ujedinjene doprinose ljepoti grada Osijeka kao i doživljaju tradicionalnih i modernih jela".
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu