Gastrofej 2013.: U ovom vam broju predstavljamo restorane Korana i Kormoran

Autor: Veljko Barbieri , 11. srpanj 2013. u 22:01
Sagrađen davne 1908. u preljepom Vrebanićevom perivoju ovo je karlovačka zvijezda/Dominik Grgurić/PIXSELL

U suradnji s PBZ Cardom i American Express® karticom biramo najbolji poslovni restoran, a danas predstavljamo karlovačku ‘Koranu’ i riblji restoran ‘Kormoran’.

Oživljena karlovačka legenda

Postoje hoteli i restorani koji su iznikli u svom gradskom ili prirodnom ambijentu, ali postoje i oni koji su zbog duge ugostiteljske, hotelijerske i restoraterske tradicije postali sinonim za sam grad i njegovu ljepotu i privlačnost. Takav je i restoran "Dobra" sa svojom jedinstvenom terasom nad obalom jedne od četriju Karlovačkih rijeka, Korane, po kojoj je i ovaj otmjeni i višetruko nagrađivani mali hotel, uglednog hotelijera i ugostitelja Ivana Srakovčića dobio ime.

Sagrađen pred gotovo jedno stoljeće, davne 1908. u preljepom Vrebanićevom perivoju na samom izmaku stare karlovačke gradske jezgre, karlovačke zvijezde, tek je početkom ovog našeg tisućljeća, zahvaljujući naporima obitelji Srakovčić koja se u obnovi rukovodila najvišim arhitektonskim i konzervatorskim standardima, današnji hotel "Korana", sa svoja dva restorana "Dobrom" i "Kupom", od kojih danas izdvajamo onaj prvi, u gastronomskom svijetu poznat baš koliko i nagrađivani elitni hotel kojeg je značajan dio, i koji zajedno sa njegovom očaravajućom terasom i vrsnom kuhinjom i vinskom kartom, privlači mnoge gurmane iz Hrvatske i svijeta. Od gastronomiji sklonih namjernika, turista, slučajnih gostiju, do poduzetnika i poslovnih ljudi. A svi oni u jesen i zimi posjednuti u elegantni inerijer "Dobre" a u proljeće i za ljetnih mijeseci na očaravajućoj terasi isčekuju da iz kuhinje vođeni sigurnom rukom voditelja restorana Darka Vlašića i Damira Kirinčića krenu  slijedovi i jela vrsne šefice kuhinje Snježane Grgurić i njezinog mlađeg kolege Danijela Vodopije.

Okusni i mirisni nizovi udruženi sa raznovrsnim i vrsnim vinima iz hotelske vinoteke. Perad sa obala grada na četri rijeke, kokoši, purice, patke i guske u maštovitim interpretacijama, baš kao i mesa ili visoka i niska divljač, najbolja riječna ali i morska riba, koja se diči na jelovniku ovog najboljeg karlovačkog i jednog od najboljih restorana hrvatske središnice i sjevera, pa prepeličja jaja, sezonsko povrće i voće, slavni pripravci od grahorica i žitarica iz karlovačke regije, te ništa manje poznati kolači i torte, samo su nasumce izabran niz koji obitelj Srakovčić nudi svim svojim stalnim ili tek pridošlim gostima. U elitnom restoranu, elitnog hotela. Treba samo doči i uvjeriti se. 

Topla plata od prepeličjih jaja, vrganja i špeka na rikoli
Na 6 dag rastopljenog maslaca malo zazlatite 8 dag mesnate suhog špeka rezanog u tanke ploške i 10 dag vrganja u kockicama. Posebno u drugoj namaštenoj tavi kratko ispecite 8 prepeličjih jaja. Sve posolite i popaprite po volji. Služite na posteljici od rikule, prvo red špeka i vrganja pa po njima prepeličja jaja pečena na oko.

Pačja prsa s jabukom i mlincima
Kožu od oko 1 kg dobro posoljenih pačjih prsa zarežite poprijeko na 1 cm uske trake i 3 mm debljine tako da prsa ostanu u komadu, a da se masnoća peradi bolje cijedi prilikom pečenja. Zagrijte namašćenu  tavu i u nju položite pačja prsta okrenuta kožom prema dolje, pa nakon nekoliko minuta opet okrenite meso i prepecite ga i s druge strane. Kad se masnoća iscijedi, izlijte suvišni dio i stavite sa strane, a prsa podlijte sokom od 1 naranče. Na laganoj vatri sada pirjajte prsa oko 15 min. pa potom u taj umak dodajte 1 očišćenu jabuku izrezanu na kolutove. Sve zajedno prijajte još 5 min. dok se sve ne prožme. Tada pačja prsa narežite i složite na pladanj na več položenu podlogu od pirjanih kolutova od jabuke. Prelijte umakom, sve popaprite te služite vruče sa domaćim mlincima začinjenim pačjom masnoćom.

Riblja bajka u nacionalnom parku

Smješten u jedinstvenom okruženju Parka prirode Kopački rit, u prostoru bivše lovačke kuće, restoran Kormoran se otkriva kao izniman gotovo fantastičan ambijent. To je prava gastronomska oaza koja odiše toplinom i srdačnošću, te s veseljem očekuje svoje goste željne odmora i opuštenosti. Atraktivna lokacija, daleko od gradske buke, idealno je mjesto za organizaciju poslovnih ručkova, obiteljskih druženja, romantičnih izlazaka i različitih svečanosti.

Prostrana terasa, veliki park sa stazama za šetnju, zelene površine i dječje igralište, nadopunjuju se s vrhunskom ponudom baranjskih gastro specijaliteta koji se pripravljaju na otvorenim ognjištima i u kotlićima. Tako otprilike glasi sažetak iz nekoliko rezenzija o ovom jedinstvenom restoranu podignutom u bajkovitom i netaknutom ambijentu Kopačkog rita, jednog od najpoznatijih nacionalnih parkova Europe. I doista, mnoga tradicionalna ali danas zapostavljena jela, nekad dio istinske baranjske nematerijalne baštine, u Komoranu su oživjela u novom ruhu i sjaju panonske i hrvatske kulinarike. Ona se svakodnevno ponovo rađaju u kotlićima, među rašljala i u loncima, u kuhinji i na ognjištima kojima suvereno vlada šefica kuhinje, majstorica Stoja Ćurilo. Niže ona tako sa svojim pomoćnicima obnovljene specijalitete od divljači i slatkovodne ribe, mesna jela pripremljena na tradicionalni način, baranjski kulen i kobasice, jela začinjena proslavljenom baranjskom ljutom crvenom paprikom. Ipak ovo je tek istaknuti dio bogate baranjske kuhinje koju nudi restoran "Kormoran".

Voditelj restorana Siniša Brković sa svojim pomoćnicma Josipom Tkalčevićem i Nebojšom Vesićem, ujedno i vrsnim somelijerima, svojim gostima preporučuju izvorne i tražene slijedove i nizove kuće, jela za kojima se u ostatku Hrvatske još traga u gastronomskoj prošlosti : – fiš paprikaš s domaćim rezancima, šarana u rašljama, šarana na baranjski, perkelt od soma, čobanac od divljači i file jelena na baranjski, jelovnik koji se gotovo savršeno sljubljuje sa odličnim beljskim vinima iz restoranskog podruma. Pa kada u iskonskom i tihom okružju Kopačkog rita na sale i terase, iz kuhinje i tek otvorenih boca, prokuljaju okusi i mirisi jela iz rijeka, jezeraca i nedirnutih šuma, iz vinograda i baranjske zemlje, bajka koja živi u ovom nacionalnom parku polako oživljava i mi letimo na "Komoranovim" krilima, slijedeći njezine  zavodljive poruke. 

Fiš paprikaš
Svježu ribu : – 20 dag štuke, 1/2 kg šarana i 20 dag soma očistite i izrežite na potkove. Stavite tada ribu u  u kotlić na postejicu od 40 dag sitno sjeckanog crvenog luka i 1 dl domaće kuhane rajčice rajčicu. Ulijte 1 dl bijelog vina, posolite pa još ulijte  2 1/2 l vode, te stavite kotlić na jaku vatru, najbolje na naloženo ognjište. Kada voda prokuha, stavite 4 žlice baranjske slatke paprike i 1/2 žlicu ljute, pa nastavite kuhati još 30 minuta na jakoj vatri. Služite vruče s domaćim rezancima."Komoranova tajna:- Očišćena riba se pere samo izvana, a vino se stavlja na  početku pripreme da se riba ne raskuha. Kad se kuha vani na otvorenoj vatri, treba staviti 1 dl više vode, nego kad se kuha na štednjaku.

File od soma u bućinim sjemenkama
Oko 80 dag fileta od soma posušite, posolite, popaprite i nakapajte limunovim sokom. Uvaljajte prvo u 60 dag brašna, zatim u 2 razmućena jaja, te u 15 dag grubo sječenih bučinih sjemenki. U dubljoj tavi zagrijte 2 dl ulja i u toh dubokoj masnoći pržite pripremljene riblje filete. Kad zazlate sa obje strane pržene filete odmastite na upijajućem kuhinjskom papiru i služite vruče s prilogom po želji.

Komentirajte prvi

New Report

Close