Gastrofej 2013: U ovom broju predstavljamo restorane Tratoria Al Pittor i Apetit City

Autor: Veljko Barbieri , 09. svibanj 2013. u 22:01
Bajkoviti sredozemni krajolici Voje Radoičića savršeno se slažu s kaleidoskopom tjestenina, pizza, crostina i orzota/Marko Lukunić/PIXSELL

U suradnji s PBZ Cardom i American Express® karticom biramo najbolji poslovni restoran, a ovoga puta predstavljamo vizualno dojmljivuTratoriu al Pittor i elegantni bistro Apetit City.

Šareni restoran galerija u zagrebačkom cityju

Vjerojatno u povijesti hrvatskog slikarstva nije bilo takvog zaljubljenika u boje i bajkovite sredozemne krajolike do Voje Radoičića, kapetana, slikara i lutalice morima, škojima i nostalgičnim svijetom maritimnih uspomena. Ta šarena lepeza preselila se i u zagrebačku "Tratoriu al Pittor" u kojoj se svaka soba doima poput jednog djela nekog velikog Vojinog poliptiha koji tvori cjelinu tek kad prođete sve sale tratorije u Bogovićevoj i vodi Vas kroz priču ovog restorana kroz izmaštane prizore Zagreba, kojeg je Radoičić oslikao slijedeći vlastite snove i prštave kaleidoskope zaustavljenih trenutaka.

Stoga nije ni čudno da u ovom vedrom utočištu Nevena Perice, kojeg vodi Boris Tepavac a jelima upotpunjuje mlada šefica kuhinje Nataša Petković i maštoviti kuhar Danijel Gretić i u jelovnicima, slijedovima i nizovima, sve pršti od boja, mirisa i okusa sezonskog povrća, mesa i ribe. "Tratorija al pittor" mali je gastronomski i slikarski pothvat u kojem se doživljaj dvije umjetnosti sa slika i zidova seli na tanjure a iz jela se ponovo diže i ulazi u slike. Kaleidoskop u kojemu jarka lepeza tjestenine, pizza i crostina, diskretan kolorit juha, grahorica, rižota i orzota od vrganja i tartufa, slijede ljubičasti umak pašticade od tunja ili ružičaste tonove svježe ribe, ribljih fileta sa grila, te glavonožaca u tamnim umacima. Mali kulinarski festival koji se odigrava sred povrća na žaru, zelenila sezonskih salata. crvenila rajčica i nešto tamnijih radića ili rikule i naravno deserata od čokoladnih torti, sladoleda sa šumskim voćem ili omiljenom šarlotom "Al pittor". Onako kako Vojine slike i scenografija nadahnjuju jelovnike tako svaki novi niz, slijede i vrhunska vina odnjegovana ponajprije u sredozemnim vinogorjima i podrumima, a koja znalački udružuju sa jelima konobari Marko Bralić i Mišel Babić. Stoga, ako bi netko želio proniknuti, u ovom restoranu tako jasno istaknute veze između slikarstva, gastornomije, boja, mirisa i okusa, "Tratoria al pittor" pravi je izbor kojeg su već prepoznali brojni poslovni i obiteljski ljudi, ali i slučajni namjernici u ovaj svijet oživljenih slika. v

Marinirani tunj na salati od komorača i naranče
40 dkg očišćenog fileta od tunja narežite na vrlo tanke ploške i marinirajte 10 minuta u 1 dl maslinova ulja, soku od 1 naranče, soli i papra. Posebno isjecite na vrlo tanke ploške 40 dag komorača, začinite ih sa sokom od po jednog limuna i naranče, dodajte jednu oguljenu nasjeckanu naranču, malo posolite i sve promješajte. Na toj podlozi služite marinirane filete od tunja i sve dobro podlijte maslinovim uljem.

Teleći kare s artičokama
4 komada telećeg karea od po 20 dkg kratko prepecite na ploči s obje strane pa svakoga obmotajte sa po ploškom pršuta i pospite po vrhu mješavinom od po 3 dkg suhog kruha izrezanog na sitne kockice, 1 dkg sitno sjeckane pancete, jaja, 1 žilice krušnih mrvica i malo mlijeka, koju ste prethodno vezali i prokuhali u foliji. Tako pripremljen kare prepecite u pećnici dok se na vrhu ne stvori korica od mješavine kruha, pancete i jaja. Služite svaki zapečeni teleći kare sa po dvije polovice artičoka  koje ste prethodno skuhali u malo vode sa 5 sjeckanih režnjeva češnjaka, 1 vezicom peršina i ? dl maslinova ulja.

Bistro koji je promijenio gastronomsku kartu Zagreba

Kada su prije nepune tri godine otvoreni "Apetit" i "Apetit city" zagrebačka restoraterska scena do tada potpuno imuna od bistroa, malih ugodnih ugostiteljskih objekata s prikladnom, srazmjerno jednostavnom hranom, u kojoj podjednako do izražaja dolazi umijeće kuhara kao i kulinarska poruka svježih namirnica, preko noći, a da to nitko u prvi mah nije primijetio, promijenila se gastronomska karta grada.

Naime, tradicija bistroa tako uglavljena u francusko ugustiteljko nasljeđe, pa potom proširena po cijeloj Europi i SAD-u, posebno New Yorku, nije u Zagrebu bila udomaćena premda je prijestolnica već poznavala nekoliko restorančića na tom tragu. Ipak, tek s pojavom "Apetita i Apetit Citya" poslovni ljudi koji daju obol urbanoj svakodnevici središta Zagreba, dobili su utočišta u kojima mogu u srazmjerno kratkom vremenu zadovoljiti sve potrebe poslovnog ručka ili večere i popričati o poslovima koje tek treba sklopiti ili o onima koje su zajednički već ugovorili. Otuda, "Apetit city" već višestruko nagrađivani i hvaljeni bistro Sanje Cabalier, kćerke renomiranog bečkog ugostitelja Željka Radića, nije samo nametnuo nove standarde gastronomskoj ugostiteljskoj sceni zagrebačkog cityja, već je i vrsnim jelovnicima koje stvara šef kuhinje Gregorio Manucci, utemeljene ponajprije na sredozemnoj kulinarici, ponudio pravo osvježenje u predasima od užurbanog ritma središta grada. Među predjelima ravnopravno poredani jedni uz druge diče se svježe srdele, uz kapice Sv Jakoba ili carpaccio od divlje orade, pašteta od gusje jetre uz marinirani roastbeaf sa šparogama. Jela od domaće tjestenine u "Apetit cityju" se prožimaju, sa ribarskim brujetom od bakalara ali i filetima i rolicama od skupocijenih riba koje uz profinjene deserte, Gregoriju omogučuju da u kuhinji "Apetit cityja" pusti mašti na volju. Pa kad nakon svakog niza zazvone čaše vrhunskih vina koje sa hranom uglazbljuje šef sale Tomislav Vizec, ovaj intimni i vrlo elegantno uređen bistro svakog dana ponovo otvara svoja vrata gradu kojem je na svoj način promijenio ugostiteljsko lice.

Rolice od brancina i kozica
Filetirajte 4 brancina ili lubina od po 25 dkg oštrim nožem od repa do glave sa obje strane i odstranite im kožu i kosti tako da dobijete 8 fileta. Rasprostrite svakoga na kuhinjskoj daski pa po njima položite po 5 dkg sitnije sječenog mesa od kozica. Sve posolite i popaprite pa smotajte 8 rolica koje usko obmotajte alufolijom. Kuhajte tek 5 minuta u vreloj vodi. Izvadite, odvijte foliju pa položite svaku rolicu na jedan list špinata kojeg ste malo propirjali na maslacu, na vrhu ukrasite umakom od žumanjca umućenog u 1 dl maslinova ulja i zapecite u pećnici na 180 stupnjeva 5 minuta. Služite vruće sa pireom od čičoka, može i od krumpira.

Tagliatelle sa svježim bakalarom
U posudi premazanoj maslinovim uljem na pari podušite 25 dkg svježeg bakalara pa mu dodajte 4 dkg kapara i podlijte s 1/2 dl bijelog vina. Posolite i popaprite te tada u posudu ubacite 1/2 kg na zub kuhanih i ocijeđenih domaćih (može i kupovnih) tagliatella. Podlijte tjesteninu i bakalar sa 1/2 dl vode od kuhanja i na kraju dodajte oko 10 dkg na polovice sječenih malih rajčica i 5 dkg također na polovice sječenih otkoštenih crnih maslina. Sve dobro promješajte tako da se riba usitni i prožme s tjesteninom pa služite odmah.

Komentirajte prvi

New Report

Close