Zabrinutost za američku potražnju spustila cijene nafte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. svibanj 2013. u 15:48
Photo: Thinkstock

Ulagači se pribojavaju da fundamenti slabe s obzirom da je potražnja ispod očekivanja a opskrba poboljšana

Cijene barela nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima prema 103 dolara nakon objave podataka o neočekivanom skoku američkih zaliha benzina, što je potpirilo zabrinutost za potražnju u SAD-u.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala 60 centi, na 103,31 dolara, nakon što je u jučerašnjoj trgovini kliznula gotovo jedan dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centa nižoj cijeni, od 95,88 dolara.

Američki institut za naftu (API) u utorak je izvijestio da su američke komercijalne zalihe benzina porasle u prošlome tjednu za tri milijuna barela, što upućuje na zaključak da će američko tržište biti vrlo dobro opskrbljeno na vrhuncu sezone vožnje.

"Ulagači se pribojavaju da fundamenti slabe s obzirom da je potražnja ispod očekivanja a opskrba poboljšana", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

"Više američke zalihe benzina, revidirane procjene rasta potražnje i povećana proizvodnja iz zemalja izvan Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) redom negativno djeluju a razina geopolitičke napetosti niska je pa ne pruža potporu cijenama", dodao je Fritsch.

Trgovci sada čekaju govor predsjednika središnje američke banke Feda Bena Bernankea u Kongresu, za kojeg se očekuje da će rasvijetliti eventualne promjene u američkoj monetarnoj politici.

Fedovo kvantitativno ublažavanja programa proteklih je nekoliko godina zapljusnula financijska tržišta stotinama milijardi dolara, potaknuvši rast cijena brojnih vrsta robe. Stoga će svaka naznaka ograničenja tog programa pritisnuti cijene nafte.

Neki ekonomisti predviđaju da će Bernanke signalizirati zadržavanje važeće monetarne politike, što bi poduprlo naftna tržišta.

"Očekujemo da će Bernanke i Fed i dalje biti oprezni u pogledu bilo kakvog smanjivanja 85 milijardi dolara vrijednog mjesečnog programa otkupa obveznica", naveli su ANZ analitičari u svojoj bilješci.

OPEC je danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 101,39 dolara, što znači da je bila 56 centi niža nego na početku tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close