Nakon 27 godina gasi se legendarna platforma za dopisivanje

Autor: Poslovni.hr , 27. svibanj 2024. u 09:57
Foto: Pixabay

Godine 2020. preuzeo ga je ruski Mail.ru.

ICQ, instant messenger, gasi se od 26. lipnja. On je korisnicima omogućivao komunikaciju u stvarnom vremenu te ih “navukao” da se kasnije koriste svim sličnim alatima. Pokrenuo ga je izraelski Mirabilis i lansirao ga krajem 1996. ICQ je zapravo igra riječi (engl.) I seek you. Nakon akvizicije 1998. dodatno su ga razvili AOL i DST Global. Na vrhuncu popularnosti 2001., imao je 100 milijuna otvorenih korisničkih računa, pišu 24 sata.

Ljudi su ga voljeli iz više razloga, a jedan od njih je što su ga mogli koristiti i oni koji se baš i nisu razumjeli u tehnologiju. Također, omogućio je svakome da pronađe prijatelja ili poznanika, kao danas na društvenim mrežama, ili pak čavrljanje s potpunim neznancima. Ubrzo su ga zamijenili razni slični programi, a korisnici su se počeli seliti na mobilne telefone. 

Godine 2020. preuzeo ga je ruski Mail.ru (danas VK Tech). Iako su ga ažurirali i napravili nove i moderne verzije, ICQ više nije bio privlačan pa su Rusi sada najavili da ga gase. VK je najavio da će svoje timove iz ICQ-a prebaciti na projekt VK Messenger, platformu koja u Rusiji ima oko 73 milijuna korisnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close