Virsovi roboti za zavarivanje u RH, Mađarskoj i Austriji

Autor: Poslovni dnevnik , 23. listopad 2019. u 22:00
Tvrtka se bavi razvojem, marketingom i montažom, proizvodnju su prepustili kooperantima

Najviše narudžbi dobivaju od slovenskih tvrtki, većinom izvoznika, a jedan od najvažnijih slovenskih kupaca je Starkom, koji je u vlasništvu Daimlera.

Zlatna gazela za 2019. godinu, glavna nagrada na izboru najboljih brzorastućih i bonitetno dobro stojećih slovenskih kompanija, pripala je Virsu, tvrtki iz Lendave.

U obrazloženju nagrade koju Dnevnik dodjeljuje devetnaesti put, rečeno je da se Virs odlikuje koncentriranim znanjem automatizacije i robotike u području zavarivanja.

Tri četvrtine inžinjeri
Virs su prije petnaestak godina osnovali Renato Pahor, trenutni direktor tvrtke i Aleš Puklavec, koji radi kao prokurist. S entuzijazmom su iskoristili znanje o uređajima za zavarivanje i rezanje iz svoje prethodne tvrtke Varstroj i specijalizirali se za proizvodnju strojeva i robota za adaptivno zavarivanje i lasersko rezanje. Aleš Puklavec ističe važnost zaposlenika: "Zasluge za priznanje koje smo dobili pripadaju ne samo meni i suosnivaču Renatu Pahoru, već prije svega svim zaposlenicima. 

Cijelo vrijeme smo željeli stvoriti kompaniju u kojoj zaposlenici uživaju u radu i rado dolaze u tvrtku. Mislim da smo to uspjeli". Danas se Virs sastoji od tima vrhunskih stručnjaka u kojem su među 26 zaposlenika tri četvrtine inženjeri. Razvili su nekoliko aktivnih robota s adaptivnim zavarivanjem i stroj za fiber lasersko rezanje. Rezultat razvoja je i robotska ćelija za lasersko zavarivanje. Tvrtka se bavi razvojem, marketingom i montažom, proizvodnju su prepustili kooperantima. Kako bi mogli izrađivati veće uređaje, izgradili su dodatnu proizvodnu halu u sjedištu tvrtke u Lendavi. Trenutno imaju više od 1400 četvornih metara poslovnog prostora.

Za R&D 10 posto prihoda
U jesen 2017. kompanija je najavila najmanje 20% godišnjeg rasta prihoda, na 10 milijuna eura u sljedećih pet godina i brzo se približava tom cilju. Lani su ostvarili 8,2 milijuna eura prihoda, uz iznadprosječnu dodanu vrijednost po zaposlenom, koja je 2018. iznosila 68.000 eura.

Udio prihoda uloženog u istraživanje i razvoj iznosi 10%. Posljednjih godina tvrtka se pozicionirala u Mađarskoj, Austriji i Hrvatskoj, a najviše narudžbi dobivaju od slovenskih tvrtki, većinom izvoznika. Jedan od najvažnijih slovenskih kupaca je Starkom, koji je u vlasništvu Daimlera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close