Vrdoljakov ‘posao stoljeća’ na meti Bruxellesa

Autor: Marija Brnić , 23. rujan 2013. u 16:32
Ministar Ivan Vrdoljak/P. M./PIXSELL

“Posao stoljeća” u traženju ugljikovodika od početka izaziva kontroverze. Slučajem Spectrum i seizmičkim snimanjem Jadrana u potrazi za naftom i plinom počeo se baviti i Bruxelles. EU istražuje način na koji je posao dan Norvežanima.

Slučajem Spectrum i seizmičkim snimanjem Jadrana u potrazi za naftom i plinom počeo se baviti i Bruxelles.

Nakon što je u sjedište EU otišla pritužba koju je sastavio tim stručnjaka koji su iskustvo stekli radom u naftnoj kompaniji Ini te ona američkog ION GeoVenturesa, u Zagreb su poslani upiti o spornim dijelovima postupka i ugovora koji je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u srpnju sklopio s norveškom kompanijom za seizmička snimanja Spectrumom.

"Posao stoljeća" u traženju ugljikovodika od početka izaziva kontroverze. Ministarstvo gospodarstva te Centar za za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) istraživanje su povjerili Norvežanima bez provedbe javnog natječaja, uz argument kako državu taj posao ionako ne stoji ni kune, pa je natječaj nepotreban. No, drugi potencijalni ponuditelji nisu mislili tako. Riječ je o dugogodišnjem i potencijalno vrlo isplativom poslu. Tvrtka koja od početka sudjeluje u istraživanju kasnije ubire velike profite iz sljedećih koraka, primjerice, u dodjeli dugogodišnjih koncesija zainteresiranim naftnim kompanijama.

Bruxelles tako reagira na pritužbe vezane uz sporne dijelove ugovora kojima RH Norvežanima daje pravo ekskluziviteta u tom poslu, ali i besplatan pristup ranijim seizmičkim snimkama, koje je svojedobno provela i financirala Ina sa 50-ak milijuna kuna. I to 3D tehnologijom snimanja, naprednijom od one koje će primijeniti Norvežani (2D)!?Bruxelles istražuje krši li hrvatska Vlada takvim postupanjem direktivu 94/22 o uvjetima za davanje i korištenje odobrenja za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika, te članke 56. i 106. Ugovora o funkcioniranju EU.  

Komentari (4)
Pogledajte sve

On je ‘posao’ obavio i u Centar banci kada je njegovom uredbom 7 mil kuna prebačeno na račun Centar banke i propalo

Brzopletost,nestručnost od ne kompetentnih ljudi tkz. ministara,premijera je upropastilo ovu zemlju.Za nas bi bilo najrealnije da smo pod monitoringom EUa u svim resorima. U ovih dvadesetak godina se dokazalo da nismo sposobni sami voditi državu,jedino smo maheri za lopovluk nerad i nered.[emo_mrgud]

Afera na aferu? [emo_smijeh]

New Report

Close