Vrdoljak: Vlada tek traži rješenje za kredit kojim bi se otkupio MOL-ov udjel u Ini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2014. u 11:35
Foto: Marko Mrkonjić

“Nemamo sad rješenje, ali smo u potrazi za njim” – poručio je Vrdoljak.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je danas da Vlada zasad nema rješenja za kredit koji bi se iskoristio za kupnju MOL-ova udjela u Ini, ali je u potrazi za njime.

Ministar Vrdoljak kazao je jučer da Hrvatska želi ispregovarati zajam za otkup Ininih dionica od MOL-a i tako riješiti nesporazum s mađarskom naftnom kompanijom oko domaće naftne kompanije. Dionice koje posjeduje MOL i do 19 posto Ininih dionica u vlasništvu države mogle bi se koristiti kao kolateral, pa ne bi bilo potrebe za državnim jamstvima, a ta transakcija ne bi uvećala ni javni dug, kazao je.

Na upit novinara tko bi dao kredit za tu transakciju, Vrdoljak je danas uoči sjednice Vlade izjavio: "Nemamo sad rješenje, ali smo u potrazi za njim". Poručio je i da brani državne intrese te da su sve opcije otvorene.

U međuvremenu, MOL je putem mađarskih medija poručio da će od hrvatske Vlade, ako želi pregovarati o otkupu MOL-ova udjela u Ini, tražiti da iskaže takvu namjeru putem službenih kanala.

Ako će pregovori s hrvatskom Vladom biti uspješni i Ina nastavi poslovati prema tržišnim načelima, to će u dugome roku stvoriti rast i uvećavati vrijednost dioničarima. No, ako pregovori ne uspiju, a hrvatska Vlada i dalje bude nastojala zadobiti državnu kontrolu u Ini, MOL će prodati svoj udjel u Ini od 49,1 posto, poručila je mađarska kompanija.

"Ako hrvatska Vlada cilja uspostaviti državnu kontrolu nad Inom, unatoč uznapredovaloj fazi privatizacije, MOL će zatražiti od vladina kabineta da putem službenih kanala iskaže namjeru o otkupu udjela u Ini, na isti način kao i druge zainteresirane strane za kupnju tog udjela“, stoji u priopćenju MOL-a, koje prenosi mađarski poslovni portal.

Novi krug pregovora, peti po redu, između predstavnika hrvatske Vlade i MOL-a o budućnosti Ine trebao bi se održati u Zagrebu u petak, 25. srpnja.
 

>>MOL: Ako želi kupiti dionice Ine, neka Vlada to kaže službenim kanalima

Komentari (9)
Pogledajte sve

Ako netko od vladajucih cita ove komentare, a netko bi trebao, vidjeti ce da su tradicionalno razbaruseni Hrvati uspjeli jednoglasno zakljuciti da je Vrdoljak dno dna hrvatske politicke kadrovske krizaljke i da bi ga ipak trebalo osloboditi muka i maknuti sa ovog posla. No, kako je to iluzorno ocekivati, barem da mu Pusicka i Milanovic zabrane javna trkeljanja i narede izbjegavanje javnih izjava i sprijece daljnje stete za ovu nesposobnu i jalovu vladu. Ms, najbolje bi bilo da svi zadute i odu na 15 mjesecni godisnji odmor. Do izbora. A onda, sve ispocetka sa novom ekipom neznalica i lopina.

ma kolega e-tugo ja mislim da one ne uzima ništa nego je problem kaj je šupalj ko šupalj zub, a dalo mu se mjesta i prilike da laprda.
Onda se oteo kontroli pa lamaće na sve strane, al ne može povezati ništa suvislo.
Sve onak otprilike, odoka, u teoriji, a mjerljivo u bilijardama….čačićeva škola kao što rekoh neki dan.
vidjet ćete čačića kad uskoro počne. isti stil, isto isprazno trkeljanje i prgršt milijardi u igri samo ako ga izaberemo.

jedino rješenje, koje on treba tražiti, a nama bi puno pomoglo je da nađe nekog sposobnog i normalnog da ga zamijeni

U samo nekoliko minuta dvije vijesti o dvije dijametralno suprotne strategije najbolje opisuju smušenost vlade i njene gospodarske politike:
11:35 http://www.poslovni.hr/hrvatska/vrdoljak-vlada-tek-trazi-rjesenje-za-kredit-kojim-bi-se-otkupio-mol-ov-udjel-u-ini-276028
11:42 http://www.poslovni.hr/hrvatska/lalovca-brine-javni-dug-nada-se-monetizaciji-autocesta-do-kraja-godine-276029
Jeftino prodanu Inu ponovo skupo otkupljivati uz novo zaduženje, a skupo građene autoceste jefino prodati kako bi se, pogađate, smanjio dug.

New Report

Close