MOL: Ako želi kupiti dionice Ine, neka Vlada to kaže službenim kanalima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2014. u 10:17
Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Mađarska kompanija poručila je da njezina strategija u vezi Ine ostaje nepromijenjena.

Ako hrvatska Vlada želi pregovarati o otkupu MOL-ova udjela u Ini, mađarska kompanija tražit će od Vlade da iskaže takvu namjeru putem službenih kanala, prenosi mađarski poslovni portal Portfolio.hu

Nakon što je jučer ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao da se razmatra mogućnost da Hrvatska otkupi dionice Ine od MOL-a, mađarska kompanija poručila je tamošnjim medijima da njezina strategija u vezi Ine ostaje nepromijenjena – želi da hrvatska naftna kompanija nastavi poslovati prema tržišnim načelima.

Ako će pregovori s hrvatskom Vladom biti uspješni i Ina nastavi poslovati prema tržišnim načelima, to će u dugome roku stvoriti rast i uvećavati vrijednost dioničarima, ističu iz MOL-a.

No, ako pregovori ne uspiju, a hrvatska Vlada i dalje bude nastojala zadobiti državnu kontrolu u Ini, MOL će prodati svoj udjel u Ini od 49,1 posto, poručuje mađarska kompanija.

"Ako hrvatska Vlada cilja uspostaviti državnu kontrolu nad Inom, unatoč uznapredovaloj fazi privatizacije, MOL će zatražiti od vladina kabineta da putem službenih kanala iskaže namjeru o otkupu udjela u Ini, na isti način kao i druge zainteresirane strane za kupnju tog udjela“, stoji u priopćenju MOL-a, koje prenosi mađarski poslovni portal.

Novi krug pregovora, peti po redu, između predstavnika hrvatske Vlade i MOL-a o budućnosti Ine trebao bi se održati u Zagrebu u petak, 25. srpnja.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je u utorak da Hrvatska želi ispregovarati zajam za otkup Ininih dionica od MOL-a i tako riješiti nesporazum s mađarskom naftnom kompanijom oko domaće naftne kompanije.

"Dionice koje posjeduje MOL i do 19 posto Ininih dionica u našem vlasništvu mogli bismo koristiti kao kolateral. Na taj način ne bi bilo potrebe za državnim jamstvima, a ta transakcija ne bi uvećala javni dug", kazao je Vrdoljak u razgovoru za novinsku agenciju Bloomberg.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Madjari jesu pokvareni i zlorabe INU u svom interesu, ali to smo im jos davno dopustili. I Racanova i Sanaderova vlada su im dali veca prava nego bi im trebalo pripasti po ZTD-u, ali to je sada veca stara prica i od kuknjave nema nikakve koristi. No, Madjari su u pravu kad kazu da ako hrvatska vlada nesto hoce da onda mora znati kako se to radi, a ne po novinama pustati probne balone kako kojemu ministarcicu padne na pamet. Ovaj Vrdoljak je jedan beznadezan lik koji ni sam ne zna sto bi sa sobom. Malo bi se svadjao sa Madjarima, malo bi otkupljivao njihov udio, malo bi pripustio nove investitore da udju u INU. I stalno gnjavi i zatupljuje narod da je INA od strateske vaznosti za Hrvatsku. Nekad je bila, u doba rata je iznijela ogroman teret i dala doprinos pobjedi, ali kad je vec Racan prodao udio u INI MOL-u, INA je prestala biti od strateske vaznosti za Hrvatsku. Sanader je to samo jos zabetonirao. Hrvatska vise ne mote upravljati INO-m, ugovorom se odrekla tih prava i MOL ih nece olako vratiti. S druge strane, jedino sto je danas za bilo koga vazno je trziste pa su najvrijedniji dio INE benzinske postaje, a ne rafinerije. Kad je LUKOIL prije par godina usao u Hrvatsku, napravio je upravo to – otkupio niz malih benzinskih postaja i stavio ih u jedan lanac pod svojim imenom i tu sada prodaje svoje derivate.
I neka nas prestane vise ovaj smijesan lik gnjaviti sa pricama o INI. Ima i on i vlada vaznijih problema.


e-tugo:
Upravljacka prava su nelegalno stecena ali ne i dionice koje su kupljene novcem na burzi.

Ti jedini ovdje nešto razumiješ, ali pogledaj ugovor iz 2003. ili Saborsko istr.povjerenstvo 2010. MOL-INA. Već tad 2003 je Mol s 2 od 7 čl. NO imao pravo veta i niti jedna odluka se nije mogla donjeti bez strateškog partnera-MOL. Sanaderu su našili što treba/netreba .
MOL je još 2003 stekao legalno upravljačka prava, pa neće netko platit 505 mil. dol. da mu tatini sinovi i dalje samoupravljaju. Žele Oni opet po starom, srečom niti znaju kako, niti imaju novca

New Report

Close