Milijunski prometi ostvareni s još šest dionica na Zagrebačkoj burzi, jedna je najviše profitirala

Autor: Jadranka Dozan , 27. rujan 2019. u 08:04
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Sve veći prometi i drugim dionicama, samo jučer 24 milijuna kuna.

Kappa Star Limited, ciparska kompanija srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, u Krašu je iz dana u dan bliže udjelu od 20 posto. Prema SKDD-u, koji listu top 10 dioničara ažurira s pomakom od dva dana, na račun te kompanije je zaključno s ponedjeljkom pospremljeno 16,7 posto.

Na upit Hanfe, pak, jučer potkraj trgovinskog dana Kappa Star je preko punomoćnika izjavio kako nema namjeru objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje Kraša. Dakle, dat će je samo ako, tj. kada mu za to nastane obveza objave ponude. Taj prag standardno je 25% no u konkretnom slučaju Kappa Star u obvezu javne ponude ulazi tek sustizanjem udjela koji danas drži najveći dioničar, MI Braća Pivac (30,7%). Izjava Šaranovićeve kompanije utoliko je znakovitija. Iako ne i jednoznačna – kako u pogledu daljenjeg tijeka burzovnih aktivnosti, tako i predstojeće skupštine ESOP-ovaca.

Rukavica ESOP-u

Nešto prije nje, pak, na ZSE je objavljeno i još jedno očitovanje Kraša. Nakon niza tipiziranih izjava na upite o burzovnim aktivnostima odnosno cijeni dionice, Burza je ovaj put Kraš tražila očitovanje o tome raspolaže li kompanija informacijom o odluci KRAŠ-ESOP-a vezano za zajedničko djelovanje s MI Braća Pivac u namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje. Ukratko, u Krašu su, očekivano, rekli kako se izvanredna skupština Kraš-ESOP-a tek treba održati (sazvana za ponedjeljak) pa ne mogu imati takvu informaciju. Ishod te skupštine iščekuje se sa zanimanjem, pogotovo nakon poruke burzovnog izazivača.

U međuvremenu, a nakon što je dionica ovaj tjedan probila i 1050 kuna, jučerašnje trgovanje je u odnosu na prvi dio tjedna opet malo prikočeno. U prvoj polovici tjedna na Krašu se zavrtjelo oko 110 milijuna kuna, a jučer je dan zaključen s 11,4 milijuna prometa, uz zaključnih 1050 kuna.

No, u isto vrijeme ostalo se trgovanje na burzi dodatno intenzivira(lo). Burzovni profesionalci reći će kako je zaplet koji je burzovnom ofenzivom izazvao Šaranović tržištu došao zapravo kao “kockica za potpalu”. To naročito vrijedi za nekolicinu “tinjajućih” dionica koje za naše standarde imaju pristojnu likvidnost i kod kojih je bilo samo pitanje vremena kada će se jače trgnuti.

Logična selidba

To je već neko vrijeme i pitanje opće situacije na financijskim tržištima u pogledu “niskih i nižih” kamatnih stopa. Mnogi su institucionalni investitori u uvjetima praktično nultih kamata na štednju ili financijske instrumente s fiksnim prinosima (obveznice) u potrazi za imovinskim klasama koje će im omogućiti prihvatljiviju kombinaciju rizika i povrata. Niske ili razumne valuacije (mnogih) dionica, posebice u kombinaciji s dividendnim prinosima, u tom su smislu opcija koja iz raznih razloga kod nas nije ni približno dovoljno iskorištena. Mnogi smatraju upravo suprotno, primjećujući usput pojačane kupnje upravo tzv. dividendnih dionica.

Kako bilo, mimo Kraša milijunski su prometi jučer, primjerice, ostvareni s još šest dionica, a kad se isključi Kraš, sve jučer aktivne dionice donijele su gotovo 24 milijuna kuna prometa. Dvoznamenkasti milijunski prometi dionicama, ne računajući Kraš, zavrtjeli su se i prethodna dva dana.

Krašev “poguranac” najjače se odrazio na rast prometa i cijena dionica Podravke. Cijena im je u tri tjedna porasla čak 23%, sa 400 na više od 490 kuna, a samo ovaj tjedan promet je dosegnuo 15 milijuna. Usporedbe radi, u osam mjeseci 2019. promet im je bio nepunih 55 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close