Orešković tvrdi da ima većinu, onima koji je preslaguju poručio: Show me the numbers

Autor: Tina Lakić , 12. svibanj 2016. u 15:22
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

‘Nećemo prodati sve što ste vidjeli na toj listi. Možemo ubrzati neke procese. Končar će biti 25 posto (46 milijuna eura), Sunčani Hvar (17 milijuna eura) i Croatia Osiguranje (30 milijuna eura).Ove druge firme nemamo namjeru prodavati’, rekao je.

Premijer Tihomir Orešković rekao je na današnjoj konferenciji za medije da neće prodati sve tvrtke koje su skinute s popisa strateških tvrtki. Na listi za prodaju će, među ostalima, biti Končar (25 posto), Sunčani Hvar (17 milijuna eura) i Croatia osiguranje.

"Malo sam si promijenio plan za danas. Dosta se govori o prodajama firmi, pa da čuje o čemu je stvar", kazao je premijer na početku.

"Cilj je da svima bude dobro na kraju – prvo, investicije koje su kvalitetne, spomenuo sam ranije za mirovinski stup, radi se o kvalitetnim investicijama koje su plus za građane.

Drugo, win win je i to što ćemo tržiti prvih 200 milijuna eura, smanjit ćemo dug da bismo povećali kreditini rejting, za što ćemo dobiti izvješće za nekoliko mjeseci i imati manje kamate. Ovih 200 milijuna eura će poslati pozitivan signal, što će značiti 1,5 milijardi kuna, znamo što će to značiti za naš državni proračun. Nećemo prodati sve što ste vidjeli na toj listi. Možemo ubrzati neke procese. Končar će biti 25 posto, 46 milijuna eura, Sunčani Hvar nekih 17 milijuna eura, 30 milijuna eura Croatia Osiguranje gdje država drži 30 posto…Ove druge firme nemamo namjeru ništa od toga prodati, to su medijski spinovi. Na listi jesu samo da imamo opciju ako ćemo htjeli pokrenuti neki proces", rekao je Orešković.

>> Gori pod petama: Prodaja strateških tvrtki može donijeti 300 milijuna eura

Na pitanje zašto je to napravljeno na telefonskoj sjednici Vlade i zašto sve te firme ako su samo neke u igri nije bio posve precizan. 

"To ne znači da ćemo prodati, to znači da je opcija. Podravka se tu vrti, ali glavni je cilj prodati ove koje sam nabrojio", rekao je Orešković.

Premijer je komentirao i aferu oko poslovanja tvrtki supruge Tomislava Karamarka s lobistom MOL-a.

"Vjerujem da gospodin Karamarko nije napravio ništa protiv interesa Republike Hrvatske", rekao je Orešković.

"U vezi s INA-om, ja ću voditi, pokrenuti pregovarački tim, o čemu već raspravljam s odvjetnicima, vezano za arbitražu. INA je strateška firma i ja ću se kao premijer uključiti u taj proces", kazao je premijer.

Na pitanje ima li ova Vlada većinu u Saboru i zna li nešto o preslagivanju većine, Orešković je rekao da ima većinu. Na opetovanje novinara da se o tome u Saboru navelike priča, premijer je samo rekao: 'Show me the numbers'. 

>> Milanović: Tražimo izglasavanje nepovjerenja Karamarku, nije jasno koja većina podržava Vladu

>> Špika tvrdi da je već složena nova većina, SDP poziva Karamarka na ostavku, Hrelja maše svjedočenjem

Na dnevnom redu su, između ostalog, Prijedlog odluke o davanju određenih nekretnina u vlasništvu države na upravljanje Uredu predsjednice i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) te odgovor na interpelaciju kojom SDP Saboru predlaže da obveže Vladu da istakne prigovor na nadležnost stalnog Arbitražnog suda u Washingtonu u postupku koji su protiv Hrvatske pokrenule banke zbog konverzije kredita u švicarcima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Show me the numbers’. ?

Pa nisu zastupnici blesavi pa da mu nedaju podršku i da sebi zabiju autogol.

New Report

Close