Koncesionarima hrvatskih autocesta prihodi porasli 10,4 posto na 1,13 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. kolovoz 2017. u 08:21
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Autocestama u nadležnosti HAC-a u prvom je polugodištu prometovalo ukupno 16,97 milijuna vozila, što je 7,2 posto više nego u isto vrijeme lani, dok je prihod od cestarine rastao za 10,7 posto, na 695,7 milijuna kuna.

Svim je hrvatskim autocestama u prvih šest mjeseci ove godine prometovalo više od 33,1 milijun vozila, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje povećanje za 7,6 posto, dok su prihodi četiri tvrtke, koncesionara autocesta porasli za 10,4 posto, na 1,13 milijardi kuna (bez PDV-a), podaci su Hrvatske udruge koncesionara za autoceste s naplatom cestarina (HUKA). 

Po tim je podacima, u razdoblju od početka ove godine do kraja lipnja, autocestama u Hrvatskoj prometovalo 2,3 milijuna više vozila nego u istom razdoblju prošle godine, dok je prihod od cestarina povećan za 106,6 milijuna kuna. 

Najveći broj vozila i prihod od cestarine imala je tvrtka Hrvatske autoceste (HAC), koja gospodari i najvećim dijelom autocestovne mreže, jer se, po podacima HUKA-e, pri izračunu za tog koncesionara koristi mreža održavanja u duljini 925 kilometara, od ukupno 1.313 kilometara autocesta u Hrvatskoj. 

Autocestama u nadležnosti HAC-a u prvom je polugodištu prometovalo ukupno 16,97 milijuna vozila, što je 7,2 posto više nego u isto vrijeme lani, dok je prihod od cestarine rastao za 10,7 posto, na 695,7 milijuna kuna.

Tvrtka Autocesta Rijeka-Zagreb, koncesionar na 187 kilometara autocesta, u prvih je šest mjeseci ove godine zabilježila u područjima naplate 9,3 milijuna vozila te naplatila cestarina u iznosu nešto većem od 260 milijuna kuna, što su na godišnjoj razini porasti za oko 9,9 posto. 

HAC je početkom travnja ove godine povećao cijenu cestarina za prosječnih 5 posto, a tom odlukom Vlade od 16. ožujka, HAC i ARZ su početkom srpnja dodatno, sezonski povećali cijene cestarina za 10 posto za motocikle i osobna vozila. To se sezonsko povećanje cijena primjenjuje od 1. srpnja do 30. rujna. 

Bina Istra, koja gospodari mrežom autocesta duljine 141 kilometar, u prvih je šest mjeseci ove godine zabilježila promet 3,9 milijuna vozila, što je za 7 posto više nego u isto vrijeme lani, dok je prihod od cestarina tog koncesionara rastao za 10,9 posto, na 88,2 milijuna kuna.  

Tvrtka Autocesta Zagreb-Macelj, koncesionar istoimene autoceste duljine 60 kilometara, u prvih je šest mjeseci ostvarila prihod nešto veći od 88 milijuna kuna, uz promet 2,95 milijuna vozila, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast prihoda za 8,9 posto, a vozila za 4,2 posto.

Po podacima HUKA-e, od siječnja do kraja lipnja na hrvatskim su se autocestama dogodile 1.133 prometne nesreće, 4,1 posto manje nego u istom razdoblju lani kada ih je bilo 1.181.

U prometnim nesrećama na hrvatskim autocestama u prvom polugodištu ove godine poginule su četiri osobe, a 140 ih je ozlijeđeno, što je gotovo 79 posto manje poginulih, a 38 posto manje ozlijeđenih nego u istom razdoblju lani. Naime, u prometnim nezgodama na hrvatskim autocestama u razdoblju siječanj-lipanj prošle godine poginulo je 19 osoba, a 227 ih je bilo ozlijeđeno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close