Hrvatska pošta prodaje golubove pismonoše i zatvara odjel za specijalne dostave

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2011. u 09:30

Hrvatska pošta je imala nekoliko relacija na kojima su golubovi pismonoše svakodnevno letjeli, dok je sama usluga bila rezervirana samo za velike korisnike i to kao poseban bonus na godišnju suradnju

Iz Hrvatske pošte su izvijestili kako će u sklopu restrukturiranja provesti modernizaciju Odjela za specijalne dostave.

Tako će se danas u Branimirovoj 4 u Zagrebu održati prodaja golubova pismonoša. Prodaja golubova počet će u 12 sati ispred ulaza u Poštanski ured 10,000 Zagreb, Branimirova 4. Iz Pošte pozivaju sve ljubitelje životinja i profesionalne uzgajivače da dođu podržati akciju prodaje dresiranih životinja. Riječ je o ukupno 37 golubova pismonoša, koji su svakodnevno letjeli na 17 relacija unutar Hrvatske. Cijena golubova pismonoša ovisit će o godinama starosti te relaciji koju je pojedini golub pokrivao, a iznosit će od 10 do 50 kuna. Hrvatska pošta odlučila je ukinuti taj povijesni odjel koji je svojedobno bio najbrži način žurne dostave pošiljaka u tuzemnom prometu.

“Gradnja brzih prometnica te uvođenje suvremenih prijevoznih sredstava jednostavno su ‘pregazili’ ovaj nekad i te kako važan kanal dostave”, kazao je Miroslav Bradović, šef Odjela za specijalne dostave, koji će nakon 40 godina rada u Hrvatskoj pošti, zajedno sa svojim golubovima ‘djelatnicima’ otići u zasluženu mirovinu.

“Korištenje golubova je još do prije 10 godina bio iznimno učinkovit i brz način dostave i pismovnih pošiljaka i većih količina dokumenata. Naime, Hrvatska pošta je jedna od prvih u Europi, a upravo na moj nagovor, krenula u drugu fazu te su za potrebe OSD-a (Odjel za specijalne dostave) nabavljeni USB-stickovi. Zahvaljujući korištenju USB-ova, u kojima su golubovi prenosili velike količine materijala koji se na odredištu ispisivao i kuvertirao, korištenje golubova se održalo zadnjih nekoliko godina”, kazao je Miroslav Bradović, nastavljajući kako se unatoč velikoj ljubavi prema tim životinjama, složio s posljednjom odlukom o ukidanju odjela. “Održavanje golubova jednostavno je bilo preskupo. Nažalost, vremena se mijenjaju i ja sam svjestan da njihovo korištenje više nema smisla.”

Hrvatska pošta je imala nekoliko relacija (zadnjih 5 godina 17 relacija) na kojima su golubovi pismonoše svakodnevno letjeli, dok je sama usluga bila rezervirana samo za velike korisnike i to kao poseban bonus na godišnju suradnju. Golubovi pismonoše u prosjeku lete brzinom od 70 do 90 km na sat.

“Najkorisnija i najbrža ruta ipak je bila Zagreb – Split, pogotovo u doba kada nije bilo autoceste te je naš golub na toj liniji dostavljao poruke za samo dva sata. Nakon dolaska golub pismonoša se odmarao do idućeg dana, a njegovu povratnu rutu bi preuzeo ‘imenjak’”, objašnjava Bradović, nastavljajući: “Na svakoj ruti su se nalazila dva goluba u redovitoj liniji, s istim nazivom, dok je broj označavao polazišno mjesto goluba”.

“Iskreno se nadamo da će ovi golubovi pismonoše doći u dobre ruke jer je puno vremena uloženo u njihovu dresuru“, kazao je dr. vet. Davor Matorić, koji je svakodnevno pregledavao sve golubove te je obavio i posljednji veterinarski pregled prije njihova raspuštanja.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

neeeee a kog cu ja sad gađat za veceru ?! 🙂

Da nije prvi april , ovo nebi ni čudilo , moglo bi proći i kao istinito što se tiće HP

New Report

Close