Nastaje Vonarsko jezero između Slovenije i Hrvatske

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2019. u 07:42
Pristup Vonerskom jezeru bit će moguć iz četiri općine, sa slovenske strane iz Podčetrtka i Rogaške Slatine, a s hrvatske iz Huma na Sutli i Zagorskih Sela/GettyImages

Kada se jezero napuni, na slovenskoj strani planiraju da bi u Podčetrteku zajedno s Rogaškom Slatinom mogli ostvariti milijun noćenja godišnje.

Konačno su započeli pripremni radovi na obnovi pregrade ispred koje će rijeka Sutla ponovno stvoriti Vonarsko jezero.

Ovo je područje već imalo jezero 1980-ih, ali projekt nije uspio zbog nedostatka postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, ali sada će biti drukčije, piše portal Siol.net. Pristup Vonerskom jezeru bit će moguć iz četiri općine, sa slovenske strane iz Podčetrtka i Rogaške Slatine, a s hrvatske iz Huma na Sutli i Zagorskih Sela. Jezero će se proširiti na najviše 100 hektara ili kvadratni kilometar zemljišta, što je za trećinu manje od Bledskog jezera, čija je površina 1,45 četvornih kilometara. 

Voda je bila loše kvalitete
"Projektom Vonarsko jezero bit ćemo zaštićeni od poplava rijeke Sutle, što će nam omogućiti razvoj dodatne turističke ponude. Jednom kada se jezero napuni, u Podčetrteku zajedno s Rogaškom Slatinom mogli bi ostvariti milijun noći godišnje i tako omogućiti bolji život ljudima s obje strane granice", kaže gradonačelnik Podčetrteka Peter Misja. U Općini Podčetrtek sada gosti godišnje ostvare 370.000 noćenja, a u Rogaškoj Slatini oko 250.000.

 

1,6 milijuna

eura vrijednost je radova na Sutli, a 85% financira EU

Prije formiranja jezera, što će se prema predviđanjima Petera Misje dogoditi 2020./2021. godine, morat će se obaviti mnogo posla, a obnova pregrade samo je prvi zadatak. Barijera ili pregrada, koja će sada biti obnovljena, stara je 40 godina. Osamdesetih godina 20. stoljeća na području uz Sutlu već je bilo jezero, koje je bilo znatno veće, prostiralo se na 190 hektara. Ali voda je bila loše kvalitete, širio se smrad i jezero je ispražnjeno 1988. godine. Sada su dostupni uređaji za tretman fekalija, a gradonačelnik Podčetrteka spominje onaj koji već postoji u Humu na Sutli.  

Počeli pripremni radovi
Obnovu pregrade visoke 12 metara vode Direkcija RS za vode i Hrvatske vode u sklopu europskog projekta FRISCO 2.1, kojim će se smanjiti rizik od poplava rijeke Sutle.  U Sloveniji je na natječaju za izvođača radova izabrana tvrtka Nivo Eko, a u Hrvatskoj bi također uskoro trebao biti izabran izvođača radova.

Tvrtka Nivo Eko je prošlog tjedna počela pripremne građevinske radove. Ukupna vrijednost obnove barijere je 1,67 milijuna eura, od čega 85 posto daje Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru europske regionalne suradnje INTERREG VA. 

Komentirajte prvi

New Report

Close