Okretni solarni sustav proizvodi 45% više energije

Autor: Božica Babić , 10. listopad 2013. u 12:29
OFS - 10 prvi put javno je predstavljen na sajmu Energetike na Zagrebačkom velesajmu

Sustav OFS -10 radi u svim vremenskim uvjetima, ima zaštitu od naleta vjetra i udara munje te jednostavan montažni oblik građenja.

Jedinstveni okretni fotonaponski sustav OFS -10 kao zajednički projekt proizvele su dvije hrvatske tvrtke – Brana iz Virovitice i DMS iz Lukača.

Prvi put javno je predstavljen na sajmu Energetike održanom prošli tjedan na Zagrebačkom velesajmu gdje je izazvao veliku pozornost. Zasuti su, otkriva koordinator projekta Slavko Mirić, vrlo konkretnom zainteresiranošću potencijalnih kupaca, no svi oni, dodaje, nestrpljivo čekaju zadnji dan ovoga listopada kada Vlada mora objaviti koje će kvote u solarnoj energiji odobriti za 2014.  Prije dvije godine Brana i DMS osnovale su razvojni tim uz zadaću da pokuša optimalnije iskoristiti sunčevu energiju. Nedugo potom, prisjeća se, zaključeno je da je najveća iskoristivost solarnih sustava moguća kod cjelodnevnog praćenja idealnog kuta upada sunčevog zračenja na fotonaponske panele.

Tako je nastao OFS -10, dvoosni okretni solarni sustav koji koristi svoj program (program razvio Končar Institut Zagreb) kako bi precizno pratio sunce od jutra do večeri proizvodeći do 45% više električne energije od fiksnih sustava jednake veličine odnosno snage. Na Velesajmu su izložili OFS – 10 instalirane snage 10 kW koji može dati godišnju proizvodnju od 18.000 kWh.OFS -10 radi u svim vremenskim uvjetima, ima zaštitu od naleta vjetra i udara munje te jednostavan montažni oblik građenja. Prema aktualnom tarifnom modelu za proizvodnju električne energije, podsjeća Mirić, sustavi OFS -10 ostvaruju i pravo na dodatni bonus u visini 8 do 15 posto na cijenu, što je odlukom Vlade odobreno kao posebni dodatak na hrvatske proizvode.

U postojećem proizvodnom pogonu upravo rade desetke OFS-a, no u pripremi je i izgradnja nove specijalizirane tvornice u Virovitici za izgradnju tracking sustava od 5, 7,5, 10 i 15 kW. Mirić otkriva da su nakon mukotrpna truda nedavno konačno ishodovali sve dozvole za vlastitu solarnu elektranu Brana 1 snage 30kW (3 OFS-10 sustava) koju namjeravaju montirati kod svoje ULO hladnjače budući da se kompanija bavi i agrarom. Pustit će je u rad krajem studenoga kada će proslavom obilježiti i 60 godina rada tvrtke Brana. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kod nas ti je to sve zbrda zdola. Zmajlović kaže kako se usklađuju pravilnici sa onima EU gdje nema ograničenja kvota ponaosob za male elektrane do 30kw. On tvrdi da procedura dobivanja suglasnosti od HROT-e nije potrebna ako imate ugovor sa otkupljivačem a s druge strane HROT-e radi po svom dajući suglasnosti na projekte strancima i tako su potrošili kvote. Drugo kvote su ispucane jer su išle uglavnom HEP-u koji će proizvest jeftinu struju i dobit državne poticaje jer ne mogu sami od sebe otkupljivat a naravno da će je prodati skupo. U EU solarne elektrane do 30 kw kojih i je najviše ne prolaze ovu proceduru već ide projekat-otkupljivač-montaža-puštanje u pogon. U ovoj nasoj drzavi neznas tko je lud a tko tup. Normalnih ocigledno nema. Nadalje umjesto da se kvote trose po realizaciji oni potrose kvotu samim ugovorom makar on ne bio nikada realiziran. Na taj nacin samo daju prostor spekulantima koji onda vucu građane za rukav i traze njihove krovove za neku mizeriju. Meni su dva dosla i nudili mi 4000 eura u zamjenu da ja njima dam krov na 15 godina. Ne zaboravi da sa dobrim panelom ti mozes povratiti trosak uloga koji se krece oko 140.000 kuna za 4-5 godine. Pogle si samo kolika je lista firmi a i građana koje su dobile ugovore a jos nista nisu napravili. Kvota se potrosila a realizaciji ni traga.

Da li postoji mogućnost da će HEP po zakonu morati otkupljivati “višak” energije od solarnih elektrana, kao što je u Slovačkoj ili češkoj?

New Report

Close