Orqa i BISS u Americi debitiraju s Ocean Public Safety sustavom

Autor: Lucija Špiljak , 29. lipanj 2021. u 22:01
Ivan Jelušić, suosnivač Orqe i account manager tvrtke BISS, Foto: PD

Dvije hrvatske inovativne tvrtke kao jedine iz Europe na FBI konferenciji u Orlandu predstavljaju smart videokamere za službenike javne sigurnosti.

“Američko tržište javne sigurnosti iznimno je veliko pa postoji ogroman prostor i značajna potražnja za inovativnim rješenjima koje Orqa može ponuditi u partnerstvu s BISS-om.”

Tako je čelni čovjek i suosnivač osječkog startupa Orqa Srđan Kovačević za Poslovni dnevnik komentirao važan „joint venture“ dviju mladih, inovativnih hrvatskih kompanija – Orqa i BISS – koje će svoje proizvode predstaviti prvi put na američkom tržištu.

Tvrtke BISS i Orqa u zajedničkom su portfelju Ocean Public Safety 2.0 spojile svoje proizvode, usluge i tehnoloških rješenja u području javne sigurnosti u kojima su obje tvrtke vodeće na domaćem, ali i stranom tržištu. Zajednički izlazak u SAD-u realizirat će na FBI National Academy Associates konferenciji u Orlandu u srpnju ove godine, gdje će kao jedine tvrtke iz Europe imati priliku demonstrirati svoje proizvode.

Okidač za rast

Kovačević kaže kako je Orqa je već prisutna na američkom tržištu javne sigurnosti, ali ovo je zapravo njihov prvi izravan kontakt s potencijalnim klijentima u specifičnom tržišnom segmentu integriranih rješenja za upravljanje javnom sigurnosti. Kratkoročno, dodaje, još nisu pretočili svoja očekivanja u neke prodajne ciljeve, ali smatra da ovaj tržišni segment može biti osnovica za višestruki rast ukupnih prodajnih prihoda Orqe kroz sljedeće 2-3 godine.

Orqa je globalni lider u području daljinskog upravljanja bespilotnim vozilima i specijalnim video rješenjima za industriju, sektor javne sigurnosti te obrambeni sektor. Rade na razvojnim projektima američkog Pentagona pa već imaju iskustva s US Air Force i US Army. Njihov Orqa FPV.One, inače najbolje naočale za upravljanje dronovima na svijetu, već su postale dio kompleta taktičkog drona namijenjenog za SWAT timove američke policije, a u operativnoj uporabi su već duže od godinu dana.

Kovačević je najavio nedavno u razgovoru za Poslovni dnevnik da se tvrtka u ovoj godini priprema za izlazak na ‘enterprise’ tržište s ponudom profesionalnih proizvoda i usluga, ali i da ugovaraju i nove projekte na tržištu obrambenih tehnologija.

Suosnivač te direktor marketinga i prodaje tvrtke Orqa, Ivan Jelušić, pojasnio je kako sustav Ocean Public Safety 2.0 koristi zajedničko centralno sučelje koje ima mogućnost spajanja posebnih Orqa video kamera za službenike javne sigurnosti.

“Sustav omogućava distribuciju videa u stvarnom vremenu s kamera koje nose policijski službenici, ali i s bespilotnih letjelica, sve u svrhu bolje i ranije situacijske osviještenosti na mjestu incidenta.Vjerujemo da će demonstracija sustava Ocean Public Safety 2.0 u Orlandu potaknuti velik interes za naša rješenja, ali i za hrvatsku ‘pamet’ općenito, što može otvoriti brojna nova vrata domaćim tvrtkama na globalnom tržištu”, objasnio je Jelušić.

Dobro ‘utaban’ smjer

BISS je vodeća hrvatska tvrtka u području obrade podataka i anonimizacije u stvarnom vremenu. Njihov account manager Nikša Cigoj kaže kako zajednički portfelj uključuje rješenje tvrtke namijenjeno ranom upozoravanju i upravljanju krizama, koje je jedno od tehnološki najnaprednijih rješenja takve vrste u svijetu.

“To smo usavršili kroz sustav javne sigurnosti HAVEN Reverse 112, koji je također usmjeren na smanjenje posljedica ekstremnih vremenskih nepogoda, potresa i drugih kriznih situacija kroz upozoravanje građana i davanje nužnih informacija onima koji krizom upravljaju”, rekao je Cigoj.

Direktor tvrtke Aleksander Radovan još je u siječnju ove godine u razgovoru za Poslovni dnevnik najavio projekt Haven Reverse 112 – ICT sustav integriran s operaterima mobilne mreže (MNO) koji organizacijama javne sigurnosti omogućava otkrivanje, nadgledanje i reagiranje na krize.

Koristi lokaciju mreže mobilne opreme za brzo prepoznavanje nastalog incidenta i pružanje bolje operativne slike prijetnje, razmjera ugroženih ljudi i potrebnog odgovora u određenom zemljopisnom području koje je odabrao operator javne sigurnosti; primjerice, teroristički napadi o čemu bi se građane informiralo putem poruka na pametnim 
 telefonima.

Komentirajte prvi

New Report

Close